Trzaski w odłuchu KRK G4
Witam, mam ostatnio problem z dźwiękiem w DAW jak i przy odtwarzaniu muzyki online
SPRZĘT:
- IntelCore I5
- 8GB RAM
- Dysk SSD
- Focusrite Scarlett Solo 3rd gen
- Krk G4
- AKG K 271 Mk2
Przy odtwarzaniu muzyki z monitorów jak i słuchawek wydobywają sie trzaski, szmery, sam dżwięk zdaje się byc nieco spowolniony, przerywany.
Komputer nie jest w dużym obciążony żadnymi procesami, nie uzywam Chrome'a.
W samym DAW tak samo pojawiają sie powyższe problemy, ale pamięć nie jest obciążona.
Słuchając muzyki np na YT, przy piosence X słychać trzaski i zniekształcony dźwięk, ale przęłączając na piosenke Y problem znika, wszystko działa poprawnie.
Odpalając muzyke po 5 minutach problem nawraca i w dodatku wystąpił błąd i blue screen
Problem leży po stronie komputera czy interfejsu? Co mógłbym z tym zrobić?
SPRZĘT:
- IntelCore I5
- 8GB RAM
- Dysk SSD
- Focusrite Scarlett Solo 3rd gen
- Krk G4
- AKG K 271 Mk2
Przy odtwarzaniu muzyki z monitorów jak i słuchawek wydobywają sie trzaski, szmery, sam dżwięk zdaje się byc nieco spowolniony, przerywany.
Komputer nie jest w dużym obciążony żadnymi procesami, nie uzywam Chrome'a.
W samym DAW tak samo pojawiają sie powyższe problemy, ale pamięć nie jest obciążona.
Słuchając muzyki np na YT, przy piosence X słychać trzaski i zniekształcony dźwięk, ale przęłączając na piosenke Y problem znika, wszystko działa poprawnie.
Odpalając muzyke po 5 minutach problem nawraca i w dodatku wystąpił błąd i blue screen
Problem leży po stronie komputera czy interfejsu? Co mógłbym z tym zrobić?
-
Re: Trzaski w odłuchu KRK G4
Odłącz interfejs i sprawdź jak będzie na wbudowanej karcie dźwiękowej.
Odłączyłem
Wszystko działa poprawnie
Wszystko działa poprawnie
-
Czy korzystasz z firmowego drivera do interfejsu audio?
Raczej tak, jest zainstalowany Focusrite Control
-
To dobrze. Teraz poszukaj miejsca w Focusrite Control w którym ustawia się wielkość bufora i zmień go na większy. A potem sprawdź jaki wynik.
Zwiększyłem sample rate ( jeśli o to własnie chodziło) na największy- 192 kHz i obecnie wszystko działa poprawnie
Dziękuje ślicznie za pomoc
Czy zwiększenie tego parametru na maxa będzie miało większy wpływ na prace komputera i reszty sprzętu?
Dziękuje ślicznie za pomoc

Czy zwiększenie tego parametru na maxa będzie miało większy wpływ na prace komputera i reszty sprzętu?
-
Nie chodzi o sample rate ale o wielkość bufora pamięci. Wartości 64, 128, 512b,... im mniejszy tym niższa latencja, ale kiedy komputer nie jest superszybki może powodować błędy. Wtedy należy go zwiększyć.
-
Praca z próbkowaniem 192 kHz zużyje mnóstwo pamięci niewiele wnosząc i znacznie zwiększając obciążenie komputera.
Skoro działa dla 192 to interfejs jest raczej ok. Trzeba dobrać parametry, sądzę że właśnie bufor.
Skoro działa dla 192 to interfejs jest raczej ok. Trzeba dobrać parametry, sądzę że właśnie bufor.
Dziś sie tym znowu zająłem, zwiększyłem bufor na maksymalny i dalej są problemy