Jaki sampler?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Jaki sampler?

Post autor: mr-hammond » wtorek 06 sty 2004, 23:41

Tu jest link na strone wirtualnego Z8

mozna sie nim pobawic

http://www.supersonica.it/public/Products/Akai/Z8/Aka_Z8_TRG-en.htm

Z tego co słyszałem to do Z8 tez klawiature da sie podlłaczyc , ale pewny nie jestem bo sam nie sprawdziłem .

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 07 sty 2004, 10:23

Z tego co słyszałem to do Z8 tez klawiature da sie podlłaczyc , ale pewny nie jestem bo sam nie sprawdziłem .

Klawiaturę podłączysz też do EMU.

A co do wyboru samplera... Ja używam EMU (ponieważ, mam, znam i lubię), ale jeśli chodzi o użycie samplera jako odtwarzacza gotowców, a nie narzędzie do samodzielnego eksperymentowania, to lepszy byłby AKAI, ponieważ oferta komercyjnych brzmień dla tej rodziny samplerów jest chyba najbogatsza.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 07 sty 2004, 11:34

...Z tego co słyszałem to do Z8 tez klawiature da sie podlłaczyc , ale pewny nie jestem bo sam nie sprawdziłem .

Klawiaturę podłączysz też do EMU.

A co do wyboru samplera... Ja używam EMU (ponieważ, mam, znam i lubię), ale jeśli chodzi o użycie samplera jako odtwarzacza gotowców, a nie narzędzie do samodzielnego eksperymentowania, to lepszy byłby AKAI, ponieważ oferta komercyjnych brzmień dla tej rodziny samplerów jest chyba najbogatsza....

W tym przypadku to tez nie jest tak do końca ,poniewaz akai z8 czyta tylko pliki smf0 (cyba nie pomyliłem sie ) , więc jesli posiadasz kolekcje w innych formatach trzeba bedzie pozmieniac .Nie wiem jak to ma sie do innych samplerów z tej rodziny ja zacząłem od z8 wiec nie moge tu powiedziec .Edycja w z8 jest łatwa i przyjemna oczywiscie mozna wybrać sobie jak ma wyglądac plik wav (b.dobre powiekszenie pliku wav przy edycji)pracuje sie przyjemnie ,jednak nie oszukujmy się ,wygodniej bedzie edytowac na kompie i to nie wazne jakiej marki jest sampler ,ekran monitora to nie wyswietlacz samplerka

co do formatu to polecam program naszego rodaka do zgrywania sampli i wtedy załadujecie wszystko :)

http://www.extranslator.com/

OK to tyle

POzdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
CKM

Post autor: CKM » czwartek 08 sty 2004, 22:19

A co myślicie np. o KURZWEILU K 2000 ?

Awatar użytkownika
radwoc

Post autor: radwoc » poniedziałek 19 sty 2004, 15:38

Witam, dyskusja przybrała już na sile.

Faktem jest, że dużo zależy od Twoich CKM'ie możliwości finansowych.

To naturalne, że każdy w większości postów proponowane Ci są

modele samplerów, które posiadają autorzy tych postów.

Twoja mobilność wraz z samplerem zależy w dużym stopniu od integracji

elementów samplera (zwłaszcza napędów) oraz - jeśli chodzi o wgrywanie gotowych próbek od samplera - od możliwości i wygody połaczenia z komputerem, gdzie próbki i całe banki możesz sobie przygotować.

Obecnie samplery posiadają zbliżone funkcje, problemem są (częściej)

dobre próbki. Ja akurat zdecydowałem się nie korzystac z "gotowców",

a samplować własne - po prostu pożyczam od znajomych ich "klawisze",

(wiedząc z doświadczenia że na jednym keyboardzie jest góra kilka "dobrych brzmień", albo co gorsza ani jedno) i wgrywam krok po kroku do samplera (utworzenie jednego brzmienie zajmuje mi około godziny), ale przyznam, że kolekcja, którą już uzbierałem jest imponująca i mnie satysfakcjonująca.

Faktem jest po prostu, że duża część brzmień kupowanych na płytach

z samplami (mam ich kilkadziesiąt) jest średnia lub słaba - ale jest to

moje osobiste zdanie. Kwestia oczywiście gustu i "ucha".

Bo tak naprawdę brzmienia świadczą o brzmieniu a nie model samplera.

Celowo nie piszę jaki sampler posiadam, bo modeli padło już dużo, a odpowiedź ani jedna, co potwierdza niniejszy post.

pozdrawiam czytelników forum i Szanowną Redakcję

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 19 sty 2004, 19:49

W tym przypadku to tez nie jest tak do końca ,poniewaz akai z8 czyta tylko pliki smf0 (cyba nie pomyliłem sie ) , więc jesli posiadasz kolekcje w innych formatach trzeba bedzie pozmieniac

No tak, ale mówimy o brzmieniach a nie sekwencjach.

Cóż wybór samplera to decyzja trudna. Swoich EMU nigdy nie testowałem z "gotowcami", zawsze opracowuję własnie brzmienia, więc akurat tutaj nie jestem specjalistą.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 19 sty 2004, 23:10

. Ja akurat zdecydowałem się nie korzystac z "gotowców",

(wiedząc z doświadczenia że na jednym keyboardzie jest góra kilka "dobrych brzmień", albo co gorsza ani jedno) i wgrywam krok po kroku do samplera (utworzenie jednego brzmienie zajmuje mi około godziny), ale przyznam, że kolekcja, którą już uzbierałem jest imponująca i mnie satysfakcjonująca.

Swoją drogą, czy piractwem byłoby pożyczenie od kolegi oryginalnej płyty CD z samplami i stworzenie w oparciu o nie własnych brzmień? Przecież to mała różnica porównując to z praktyką samplowania keyboarda opisaną powyżej. Sample na CD można można traktować jak rozszerzenie instrumentu (samplera), wobec tego też można je ponownie zsamplować. Jak to wygląda od strony prawa?

Awatar użytkownika
radwoc

Post autor: radwoc » wtorek 20 sty 2004, 10:29

.... Ja akurat zdecydowałem się nie korzystac z "gotowców",

Swoją drogą, czy piractwem byłoby pożyczenie od kolegi oryginalnej płyty CD z samplami i stworzenie w oparciu o nie własnych brzmień? Przecież to mała różnica porównując to z praktyką samplowania keyboarda opisaną powyżej. Sample na CD można można traktować jak rozszerzenie instrumentu (samplera), wobec tego też można je ponownie zsamplować. Jak to wygląda od strony prawa?

...

Dobre pytanie, nie myślałem o tym w ten sposób. Faktycznie kupując instrument klawiszowy nabywamy (i kupujemy jednocześnie) prawa do korzystania z próbek w nim zawartych - zapewne część ceny to właśnie cena brzmień, a nie tylko elektroniki.

Z drugiej strony po pierwsze nie do udowodnienia jest, że dane brzmienie zostało 'skradzione' z innego klawisza i wgrane w sampler, a po drugie prawo polskie dopuszcza korzystanie z fragmentów utworów bez opłaty (ZAIKS), zatem czym jest pojedyncza próbka...

pozdrawiam czytelników Forum i Szanowną Redakcję

radwoc

Awatar użytkownika
CKM

Post autor: CKM » wtorek 20 sty 2004, 22:16

Jestem bardzo zadowolony , iż mój post zainteresował was. Jednak muszę przyznać ,że im więcej czytam , tym mniej wiem . Myślałem że na orginalnych płytach z samplami to będę miał juz wszystko czego mi trzeba , jednak okazuje się , ze wcale tak nie musi być .

Powtarza sie temat mozliwości finansowych - otóż napewno nie kupie najdroższego ale chciałbym kupic jeden z lepszych.

Padło moje pytanie odnośnie kurzweila K2000 gdyż jest to stosunkowo tani instrument ale przez wiele osób mocno doceniony i pomyslkałem sobie ,że byłby to dobry zakup by zaznajomic się z tematem samplerów.

Myslę ,że wtedy dużo sam bym siedowiedział a K 2000 chyba jest docść łatwo sprzedać . Mam tylko obawy - co zrobię jak mi sie coś zepsuje w tym K 2000

Pozdrawiam wszystkich samplowiczów

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 20 sty 2004, 22:46

prawo polskie dopuszcza korzystanie z fragmentów utworów bez opłaty (ZAIKS), zatem czym jest pojedyncza próbka...

a gdzie wyczytałeś te herezje?

ODPOWIEDZ