Jaka głośność live??
oka dzieks
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Re: Jaka głośność live??
Nie kompresuj i nie limituj, jak mozesz. Duzo lepiej na naglosnieniu brzmia dynamiczne nagrania, a nie takie sprasowane. Wystarczy, ze akustyk da glosniej i po krzyku. W dodatku jak przeprasujesz wielopasmowym kompresorem sam podklad bez wokalu, to wokal potem bedzie trudno tam wpakowac, bo srodek bedzie zajety przez wyciagniete pady, gitary czy co tam masz.
to w jaki sposób uzyskać w miarę równy poziom?,akustyk niebędzie chyba co utwór diametralnie zmieniał pozycji tłumika.......
...to w jaki sposób uzyskać w miarę równy poziom?,akustyk niebędzie chyba co utwór diametralnie zmieniał pozycji tłumika..........
matiz ma tu dużo racji jednak uważam że kontrola nad szczytami jest obowiązkowa , czyli limiter . moje to zdanie.A równy poziom możesz dostosować na ucho przesłuchując kawałki, można to zrobić czymś w rodzaju maximizera który nie wykożystuje kompresji, a tylko podgłaśnia materjał.
matiz ma tu dużo racji jednak uważam że kontrola nad szczytami jest obowiązkowa , czyli limiter . moje to zdanie.A równy poziom możesz dostosować na ucho przesłuchując kawałki, można to zrobić czymś w rodzaju maximizera który nie wykożystuje kompresji, a tylko podgłaśnia materjał.
www.homstudio.com.pl
...to w jaki sposób uzyskać w miarę równy poziom?,akustyk niebędzie chyba co utwór diametralnie zmieniał pozycji tłumika..........
A uchem to juz nie mozna?
A uchem to juz nie mozna?
kozna , ale chodzi mi o nazedze skoro mam miks i zeby byla w miare równa glosnosc.........
A równy poziom możesz dostosować na ucho przesłuchując kawałki,
O wlasnie!
można to zrobić czymś w rodzaju maximizera który nie wykożystuje kompresji, a tylko podgłaśnia materjał
Przepraszam, jak to robi?
O wlasnie!
można to zrobić czymś w rodzaju maximizera który nie wykożystuje kompresji, a tylko podgłaśnia materjał
Przepraszam, jak to robi?

to np , prosiłbym o nazwę jakiegoś porządnego uzadzenia, bo jakis Tls maximizer który posiadam niezbyt mi interfejsem podpasował..........
...to np , prosiłbym o nazwę jakiegoś porządnego uzadzenia, bo jakis Tls maximizer który posiadam niezbyt mi interfejsem podpasował..........
...
Najlepszym urządzeniem to jest własne ucho. Jeśli jest oczywiście sprawne na tyle aby usłyszeć detale. Na dużych salach jest szum, i różne hałasy.
Na pustej sali kiedy będziesz robił próbę, przed koncertem będziesz słyszał co innego, a na pełnej będzie co innego. Zależy też, od jakości akustycznej sali.
Nigdy nie stosowałem kompresji ani żadnych takich.
Pół playback zgrywałem w studio bez vokalu.
A na scenie używałem limitera na vokale i korektora na całość słyszalną z przodu. Oczywiście nie zapominając o korekcji mixera.
I do tej pory brzmiało to dość przyzwoicie.
pozdrawiam
Sroka
...
Najlepszym urządzeniem to jest własne ucho. Jeśli jest oczywiście sprawne na tyle aby usłyszeć detale. Na dużych salach jest szum, i różne hałasy.
Na pustej sali kiedy będziesz robił próbę, przed koncertem będziesz słyszał co innego, a na pełnej będzie co innego. Zależy też, od jakości akustycznej sali.
Nigdy nie stosowałem kompresji ani żadnych takich.
Pół playback zgrywałem w studio bez vokalu.
A na scenie używałem limitera na vokale i korektora na całość słyszalną z przodu. Oczywiście nie zapominając o korekcji mixera.
I do tej pory brzmiało to dość przyzwoicie.
pozdrawiam
Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!