Jaka najlepsza klawiatura MIDI, 88 klawiszy?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
koncentro
Re: Jaka najlepsza klawiatura MIDI, 88 klawiszy?

Post autor: koncentro » poniedziałek 12 mar 2018, 21:33

Ciężko wytłumaczyć sytuację w jakiej jestem, ale przypuśćmy że ktoś daje komuś kilkadziesiąt tysięcy złotych i jeśli w jednym miesiącu nic nie kupi to pieniądze przepadają. Chcę wykorzystać tą sytuację i jeśli teraz nie pośpieszę się z zakupem kursów i nie założę studia muzycznego to potem przepadnie szansa na dodatki. Dodam że nie mogę zapłacić żadnemu specjaliście w założeniu studia, wszystko muszę zrobić sam i w tych kilku tygodniach. To dziwna sytuacja ale nie chcę zmieniać tematu.
Jeśli chodzi o mój kontakt z muzyką, to robiłem muzykę z wokalem a potem ktoś inny dokańczał wszystko by można było nagrać to na płytę. (Dla złośliwców proszę aby ten post odebrali jako żart). Teraz zamierzam pierwszy raz robić wszystko na komputerze. W profesjonalnym studiu jednak nie chcę aby ktoś zmieniał moją muzykę. Np. kiedyś próbowano zmieniać moje instrumenty, brzmienia, ale ja nigdy na to nie pozwalam, jedynie proszę by w studiu doprecyzowano szczegóły, naprawiono błędy. Dlatego ważne są dla mnie brzmienia, jak największa ilość instrumentów, gdyż w tym temacie tylko to co ja zrobię zostanie zamieszczone na płycie. Poza tym uwielbiam to robić i chcę mieć jak największe możliwości do tworzenia muzyki. Ja po prostu wymyślam muzykę z wokalem a praca nad perfekcyjnym zakończeniem całego utworu by mógł zostać nagrany na płytę, odbywała się będzie w profesjonalnym studiu. No chyba że kiedyś będę bardzo dobry w tym i będę miał własne profesjonalne studio :-)
Robił będę różną muzykę elektroniczną, pop rock, z wokalem, dance i wiele innych gatunków.
Chcę się skupić na ważniejszych dla mnie tematach dlatego dzięki Twoim Caroozo cennym informacjom, najprawdopodobniej zakupię Sylenth1 (nie wiem czy jest jakaś najlepsza jego wersja) i dopłacę jeszcze to 5,000 zł. do całego pakietu KOMPLETE 11 ULTIMATE. (Mam nadzieję że znajdę w nim jakieś ciekawe brzmienia, bo najważniejsze dla mnie są duże ilości instrumentów, brzmień elektronicznych. Dlatego każda, w prostym języku, informacja na ten temat, jest mi bardzo potrzebna). I dzięki za doradzenie zakupu Abletona Live 10 Suite zamiast starszej dziewiątki.
(Wiem że wymówki jak brak czasu są głupie, więc wstrzymam się od prawienia wymówek).
Caroozo, dziękuję Ci za wielką pomoc. Każde Twoje zdanie mam zapisane i śledził będę Twoje mądre słowa.

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Jaka najlepsza klawiatura MIDI, 88 klawiszy?

Post autor: Caroozo » poniedziałek 12 mar 2018, 21:47

Czemu nie mówisz że musisz wydać pieniądze bo inaczej przepadną? Trzeba było tak od razu: "mam budżet xxxxx PLN i muszę wydać na studio, złóżcie mi coś. Moje wymagania to a,b,c,d, planuję kupić x,y,z itd" - i tak jak na forach internetowych dotyczących komputerów itd chłopaki składają zestaw, tak tutaj byśmy coś zmontowali, dopytali o szczegóły i byłby cacuś :). Myślisz że tu nie było ludzi, którzy dotację mieli dostać albo jakiś inny grant? Pieniądze "celowe" czy "bezzwrotne" bardzo fajnie się wydaje :).

ODPOWIEDZ