Problem z wyborem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WG
Re: Problem z wyborem

Post autor: WG » poniedziałek 12 sty 2004, 12:59

CS1x ma jednak specyficzną budowę barwy solowej. Składa się ona z czterech kanałów multi pracujących na jednym kanale midi (cztery warstwy).

Otóż to. CS1x jest tylko i wyłącznie wartościowy dla barw w trybie Performance. Różnego rodzaju pady, syntetyczne synteztorowe barwy są bardzo ciekawe choć i nie tylko. Wiele barw pochodzi ze sławnej niegyś serii SY i na tym tle CS1x prezentuje się bardzo fajnie. CS1x posiada 128 brzmień fabrycznych i 128 brzmień użytkownika i tutaj można dużo ciekawych barw stworzyć, gdyż do wyboru jest kilkaset próbek, które możemy łączyć po cztery na każde brzmienie performance. Do CS1x i CS2x powstało wiele programów wspomagających tworzenie barw jak również są jeszcze strony skąd można pościągać brzmienia.

Ja bym proponował atakować CS2x (o ile wiem to posiada lepszy procesor efektów i jeszcze więcej próbek zwłaszcza zapewne trochę nowszych).

Jeżeli interesuje Ciebie bardziej analog to tutaj AN1x będzie lepszym wyborem.

Ale polecam posłuchać i jednego i drugiego.

Marceli

Post autor: Marceli » poniedziałek 12 sty 2004, 13:04

...Dzieki :)

Ale czy to znaczy ze konkurencja odpusciła sobie i nic nie jest w stanie pobić An1x?

Czy jakaś inna firma wypusciła jakis synt. który dorównuje (ceną i brzmieniem) Yamaszce ?

Pozdrawiam

PAWEŁ ...

Brzmieniem - tak. Jest WIELE instrumentow tego typu, ktore brzmia o niebo lepiej...

Ceną - nie.

Szkoda tylko, ze cena jest nadal jednym z glownych kryteriow wyboru...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 12 sty 2004, 13:29

W jaki sposób tworzy sie barwy w cs'ach ?

Czy są to poprostu gotowe barwy tak jak w sekwencerze qy70 gdzie mozna troszke edytować , czy ma on jakies mutlipróbki ?

Rozumiem ze tryb złozonej barwy to to samo co combi w kogru :)

Zyjemy w takich czasach ze niestety człowiek dysponuje określoną kwotą i musi sobie dać radę :( któż tego nie zna...

Posiadam kurzweila pc88 ktory nie ma zadych syntetyków , więc chyba An bedzie wporzo , bo nie potrzebuje dobrego piana . Miałem własnie kogra i duzo brzmien było podobnych , bo korzystały z tej samej multipróbki , a mnie chodzi o instrument na którym (prawie ) zawsze mozna bedzie ukręcic cos nowego . CZy An1x będzie w stanie mi to dać?

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 12 sty 2004, 14:35

...CS1x ma jednak specyficzną budowę barwy solowej. Składa się ona z czterech kanałów multi pracujących na jednym kanale midi (cztery warstwy).

Otóż to. CS1x jest tylko i wyłącznie wartościowy dla barw w trybie Performance. Różnego rodzaju pady, syntetyczne synteztorowe barwy są bardzo ciekawe choć i nie tylko. Wiele barw pochodzi ze sławnej niegyś serii SY i na tym tle CS1x prezentuje się bardzo fajnie.

## wato dodać, ze barwy PERFORMANCE można wykorzystać w trybie MULTITIMBRAL

Ja bym proponował atakować CS2x (o ile wiem to posiada lepszy procesor efektów i jeszcze więcej próbek zwłaszcza zapewne trochę nowszych).

## Eeee... za drogi, jak na to, co oferuje

Jeżeli interesuje Ciebie bardziej analog to tutaj AN1x będzie lepszym wyborem.

## zgadza się. No i te kontrolery, Ribbon itd. Ale najlesze są sceny ;)

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 12 sty 2004, 14:59

...W jaki sposób tworzy sie barwy w cs'ach ?

Czy są to poprostu gotowe barwy tak jak w sekwencerze qy70 gdzie mozna troszke edytować , czy ma on jakies mutlipróbki ?

Nie wiem jak jest w qy70, ale w qy700 do edycji dostępne są tylko podstawowe parametry XG. Specyfikacja XG jest jednak bardziej rozbudowana niż to się wydaje na początku. Jednak dostęp do wszystkich parametrów modułów z XG masz tylko przez SysEX. W Cs-ach masz dostęp do wszystkich parametrów barwy przez pokrętła i przyciski na panelu czołowym.

Co do twożenia barw:

- wybierasz próbkę nadajesz jej odpowiedni strój + obwiedna, zakres reakcji na dynamikę gry i na wysokość nuty,

- ustawiasz parametry filtra + obwiednia,

- głośność + obwiednia, panorama, pozom wysyłki do efektów,

- kształt LFO+ co i w jakim zakresie ma być modulowane

- i jeszcze trochę parametrów np. co będzie się działo gdy pokręcisz pokrętłem nr 6.

Wszystko powtarzasz jeszcze trzy razy (razem 4 warstwy).

Ogólnie widziałem instrumenty w których tor syntezy był bardzej rozbudowena i bardziej czytelny.

Największa wada toru syntezy Cs-ki to zakres rególowanych parametrów od 0 do 127 lub od -63 do 64 (czasy obwiedni, prędkość LFO wszystko w tym zakresie).
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 12 sty 2004, 15:06

A jak z trwałościa instrumetów , z tego co widac to wszystkie 3 sprawiają wrażenie mało wytrzymałych , plastik wygląda jak z tanich keyboardów yamahy , jak to sie ma w praktyce ?

Awatar użytkownika
Haall

Post autor: Haall » wtorek 13 sty 2004, 08:27

..., a mnie chodzi o instrument na którym (prawie ) zawsze mozna bedzie ukręcic cos nowego . CZy An1x będzie w stanie mi to dać?

.........................................................................................

Teoretycznie (matematycznie) ilość ustawień jest ogromna, to mi się podoba w (prawie)analogach, że mogę sobie ukręcać barwę do woli. Czasami sam się dziwię, skąd się niektóre barwy biorą.

... A jak z trwałościa instrumetów , z tego co widac to wszystkie 3 sprawiają wrażenie mało wytrzymałych , plastik wygląda jak z tanich keyboardów yamahy , jak to sie ma w praktyce ?

.........................................................................................

Nie podnosiłem CS-ów, ale AN1x jest dosyć ciężki, obudowa jest z blachy, po 3 latach użytkowania nie zauważyłem, aby coś się działo z klawiaturą, potencjometrami itp.

Pozdrawiam.

Jestem muzykiem...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 13 sty 2004, 11:36

......, a mnie chodzi o instrument na którym (prawie ) zawsze mozna bedzie ukręcic cos nowego . CZy An1x będzie w stanie mi to dać?

Nie podnosiłem CS-ów, ale AN1x jest dosyć ciężki, obudowa jest z blachy, po 3 latach użytkowania nie zauważyłem, aby coś się działo z klawiaturą, potencjometrami itp.

Pozdrawiam.

...

To on jest z Blachy ?

Na fotkach nie wygląda to na blache :)

Od czego zaczyna sie tworzenie w nim brzmienia , czy jest to fala tak jak w analogu ?

Jesli tak to ile jest rodzaju takich fall (nic o tym nie ma w sieci , moze źle poszukałem ) ;)

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 13 sty 2004, 11:55

..moze źle poszukałem...

Zdecydowanie tak, w sieci jest mnóstwo informacji na ten temat:

- instrukcja obsługi

- tam znajdziesz więcej informacji.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 13 sty 2004, 12:14

.....moze źle poszukałem...

Zdecydowanie tak, w sieci jest mnóstwo informacji na ten temat:

- instrukcja obsługi

- tam znajdziesz więcej informacji.

...

Chciałem z yamaha. synt ściągnąc demko do którego potrzebny jest player yamahy , to serwer chyba im wysiadł bo nie mozna załadować strony download i nie posłucham ,i tak juz od dobrych kilku dni :(

Moze znacie jakies inne linki gdzie mozna sciagnąć Sound VQ bo demka mam a playera nie ?

Pozdrawiam

i dzieki za wszystko

ODPOWIEDZ