Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
lukashhh1
MAX OSX SIERRA - czy optymalizowac i jak?
autor: lukashhh1 » piątek 25 lis 2016, 15:57
WITAM.
Mam pytanie - czy system MAC OSX SIERRA wymaga optymalizacji pod aplikacje audio ( Ableton, Logic )?
czy w ogóle MAC-i tego wymagaja tak jak Windows 8 czy 10?
Pozdr.
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
-
XalienX - Posty:64
autor: XalienX » piątek 25 lis 2016, 23:42
A co masz na mysli pisząc o optymalizacji?
Ja zaktualizowałem od razu jak była dostępna aktualizacja. Zero problemów z logic x, ableton'a nie używam. Nic nie kombinowałem, sterowniki do mojego interejsu działały bez problemu od razu. Tak jak na poprzednich wersjach bez żadnych kombinacji i udziwnień.
-
DZ1 - Posty:433
No dobra... a mam pytanie z nieco innej beczki (podepnę się pod temat) : czy jest taka opcja, że jeśli używam m.in. starego (ale jarego digidesign mbox2 :) ) interfejsu, który działa max na yosemite (który mam obecnie) to czy przypadkiem zadziała on na sierra?
Nie chciałbym tego sprawdzać bo nawet nie wiem czy jest szansa ewentualnie zrobić downgrade sierra->yosemite gdyby sie okazało, że w sierra ten interfejs nie pójdzie.
U mnie wygladało to w ten sposób, że po zakupie mac'a poinstalowałem wszystkie chyba mozliwe Mac OS X'y jakie sie dało, posprawdzałem sobie co chciałem i ostatecznie zostałem przy yosemite.
Używam Time Maschine, ale jesli np teraz zrobiłbym upgrade do sierra i potem ewentualnie chciałbym cofnąć sie w Time Maschine to chyba nie cofnie mnie do yosemite?
-
XalienX - Posty:64
autor: XalienX » wtorek 29 lis 2016, 13:00
Mój motu microbookII działa na macOS sierra, bez probelmu sprawdź najlepiej na stronie producenta czy wspierają to urządzenie na macOS sierra. Z drugiej strony jeśli coś działa dobrze to po co to zmieniać?
-
Arkana_Flow
autor: Arkana_Flow » środa 30 lis 2016, 23:09
nic nie trzeba optymalizować.. to nie Windows ;) ja mam Sierre a sterowniki do mojego Cakewalka UA-25EX do yosi.. i śmiga jak należy :)
Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 04 gru 2016, 01:52
a co ma windows do tego?
od czasów padliny XP nic nie trzeba optymalizować a jeśli cokolwiek ma poprawić wydajność to tyczy się każdego systemu (rozdział danych pomiędzy dyski a nie partycje czy temp na odpowiednim dysku)
-
amis - Posty:201
autor: amis » niedziela 04 gru 2016, 17:22
od czasów padliny XP
przez całe lata słyszałem, że XP był jedną z najbardziej udanych odsłon Wina... już nie aktualne? :)
www.psychologium.net
-
Arkana_Flow
autor: Arkana_Flow » niedziela 04 gru 2016, 20:00
...a co ma windows do tego?
od czasów padliny XP nic nie trzeba optymalizować a jeśli cokolwiek ma poprawić wydajność to tyczy się każdego systemu (rozdział danych pomiędzy dyski a nie partycje czy temp na odpowiednim dysku)...
Przepraszam mój błąd.. po prostu źle złożone PCty pracujące na Windowsie to zmora ludzi, którzy nie mają dostatecznej wiedzy w tym temacie.. (jak ja).. ale oryginalnie złożone kaszany znanych marek też się trafiają.. więc moja poprawka: jeśli sprzęt jest dobrze złożony to Win7 czy Win10 będzie śmigał aż miło ;)
A konfiguracja mac'ów raczej nie sprawia problemów jeśli chodzi o stabilność.. wiadomo, jak nie dbamy o organizację folderów/plików itp itd to nawet komputer z NASA nam się może wysypać lol
Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.