Subwoofer do pary Fostex PM1 MKII

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Subwoofer do pary Fostex PM1 MKII

Post autor: AkselPL » czwartek 02 cze 2016, 14:39

...
Już jest ok, zmieniłem ustawienie. Nie mam już wygłuszonego pomieszczenia z pułapkami. Ten etap zakończyłem.

Popatrzyłem na widmo jak gdzie co gra i zrobiłem najlepiej jak się dało.

Tak sie zastanawiam czy jestem wstanie jakość odciąć dół na moich fostexach bo niestety okazuje się że subwoofer tego nie robi a liczyłem na to. Pewnie potrzebowałbym mixer albo crossover?

Tak to wygląda na piśmie:

Free-Field Frequency Response : ±2dB 50Hz to 20KHz
Low Frequency Cutoff : 38Hz (-10dB)

Czyli mógłbym sobie odciążyć głośniki odcinając wszystko poniżej gdzieś 80 hz ?

Chyba że obetnę programowo dół na całość, za to na subie podniosę?

Czy może gra nie warta świeczki aby odcinać dół w monitorach ?

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 02 cze 2016, 23:59

Jak furkot z otworu bassreflex?

Z tego co widać to beh ma zwrotnicę i dzieli pasmo pomiędzy sub - satelity
Jak podłączyłeś?
może to działa tylko na złączach symetrycznych?

Cieszy mnie mój EMU mający dwa niezależne filtry (akurat mam rezonans w okolicach 55-65HZ i pozwoliło mi to na wycięcie tego pasma z odsłuchu 2.1)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 03 cze 2016, 00:28

...Jak furkot z otworu bassreflex?

Z tego co widać to beh ma zwrotnicę i dzieli pasmo pomiędzy sub - satelity
Jak podłączyłeś?
może to działa tylko na złączach symetrycznych?

Cieszy mnie mój EMU mający dwa niezależne filtry (akurat mam rezonans w okolicach 55-65HZ i pozwoliło mi to na wycięcie tego pasma z odsłuchu 2.1)...

W instrukcji jest napisane że sygnał wejściowy jest kopiowany do wyjściowego dla symetrycznego i niesymetrycznego złącza więc to wszystko wyjaśnia.

Dzieli tylko dla siebie, czyli odcina górę. Też myślałem że odetnie dla satelit ale niestety nie.

Pozbywanie się fal stojących to jedno ale mi bardziej chodzi o to że satelity niepotrzebnie tracą na dynamice bo muszą grać na niskich tonach które przecież i tak odtwarza sub.

Pytanie czy jeśli nabyłbym crossover chodź wolałbym mixer typu xenyx bo jest tańszy a posiada filtr LPF to czy coś mi to da?

Czy dobrze myśle że satelity niepotrzebnie grają od 80hz w dół i tracą na dynamice skoro to i tak robi sub ?

Czy dziura wydaje furkot? generalnie nie... ale jak oglądałem film to zdażało się że przy wybuchach coś takiego się pojawiało ale to równie dobrze może być pomieszczenie więc 100% Ci nie odpowiem.

Co ciekawe próbowałem uzyskać jakiekolwiek info w supporcie Behringera chociażby odnośnie tego jak crossover dzieli pasmo. Nic mi nie odpisali, jedynie ze mam ustawić na słuch.

Ja już nie wiem czy to są kopie krk czy co że tak trzymają w tajemnicy wszystko. Ani na subie ani an satelitach z serii nekkst nie ma żadnych danych Hz jedynie liczby są przy gain.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 cze 2016, 20:52

Kurde to żaden z niego crossover tylko najzwyklejszy filtr dolnoprzepustowy - patrząc po opisach filtru sądziłem że dzieli pasmo
Troszkę lipa (troszkę bardzo)

Masz rację że warto satelitom w takim wypadku odciąć bas - będzie można lepiej wykorzystać dostępną moc
U siebie satelity(8 cali woofer) wycięte mam od 100Hz a sub daje do 63Hz (na oko) - akurat przez pokój potrzebowałem spadek pomiędzy 60 a 100Hz więc pięknie się zgrało (obydwa filtry mam płynnie regulowane)

W Twoim wypadku można użyć zwrotnicy trójdrożnej np: Behringer SUPER-X PRO CX2310

dodatkowe 350...

To już się robi cena M-Audio SBX10 który według instrukcji na pewno ma odcięcie basu dla satelit
i bassreflex z tyłu

Ja bym zwrócił jeśli to nie problem

ps.W instrukcji napisali - przy opisie złączy - thru
łatwo przegapić

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 cze 2016, 20:54

dubel

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 06 cze 2016, 08:57

Niestety zakup na fakturę wiec tera już po ptokach. Póki nie poprosiłęm o fakturę to jeszcze mogłem zwrócić.

Rozumiem że takim xenyxem 502 sobie nie wytnę dołu? on tam niby ma 80Hz ?
?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 07 cze 2016, 01:59

ups - pospieszyłes się z tą fakturą

xenyx nie umożliwia podziału pasma by to miało ręce i nogi - zdecydowanie lepszy będzie crossover

ODPOWIEDZ