Roland FA-6/FA-8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Greg79
Roland FA-6/FA-8

Post autor: Greg79 » poniedziałek 09 maja 2016, 10:37

Cześć,

chcę wzbogacić mój zestaw AIRA (TR-8 i 2x TB-3) o syntezator z sekwencerem i w miarę rozbudowanym silnikiem. Wybór padł na Roland JD-XI - na raz 3 ścieżkisyntezatora+dodatkowy drum machine. Na youtube jest pełno takich zestawów Tr-8, Tb-3 i Jd-xi. Wszystko spięte przez midi i działa syncro - beat, bass i syntezator

Przeglądałem też bardziej rozbudowane wersje syntezatorów i natrafiłem na FA-06, dużo mocniejszy z samplerem od razu, 16 ścieżek na raz zamiast 3 (na necie gość miał pod 16  padami różne instrumenty nagrame w sekwencerze) ale nie widzę na necie ŻADNEGO filmiku w takim zestawie tr-8, rb-3 i Fa-6/8. Są z tyłu fa-6/8 przecież midi in/out i sekwencer.

Czy coś przeoczyłem , nie da się tego tak samo spiąć przez midi aby tr-8 wyzwalał przez start/stop też ścieżki na fa-6? Czy w samym działaniu jd-xi różni się od fa-6?

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Re: Roland FA-6/FA-8

Post autor: Kubańczyk » czwartek 12 maja 2016, 01:31

Napisz do Rolanda na adres muzyk małpiszon rolandpolska.pl ;)

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

przemo78

Re: Roland FA-6/FA-8

Post autor: przemo78 » piątek 13 maja 2016, 20:48

Chyba każdy instrument z sekwencerem ma w opcjach możliwość ustawienia SYNC MODE ?
Miał tak stary XP-50 i ma tak FA-06: MENU -> SYSTEM -> SYNC/TEMPO: SYNC MODE: ustawiasz REMOTE lub SLAVE i już możesz kontrolować sekwencer z zewnętrznego urządzenia. W FA-06 masz do wyboru CLOCK SOURCE z USB albo klasycznych wyjść MIDI, zależy jak i co podłączysz. Odpalałem tak FA-06 z komputera z programu DAW przez USB. Nie sprawdzałem klasycznych wyjść MIDI ale jak jest opcja przełączenia CLOCK SOURCE na USB lub MIDI to o ile wszystko prawidłowo się podłączy to powinno działać tak samo.

ODPOWIEDZ