Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
ceres1x
Arturia MatrixBrute
autor: ceres1x » niedziela 24 sty 2016, 00:41
Ciekawe pomysły mają panowie z Arturii.
Analogowy tor syntezy,analogowe efekty,matryca modulacji itp.
Znowu nawiazanie do czasow w których królowały urządzenia analogowe, lekkie podobienstwo do Modulara schowanego w obudowie Voyagera 
Przyznam, że robi wrażenie. 
https://www.arturia.com/matrixbrute/overview
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika
-
BlackGenex120
autor: BlackGenex120 » niedziela 24 sty 2016, 16:20
No wysypalo sie tego sprzetu na NAMM 2016.
-te synciaki tez sa warte uwagi:
Korg Minilogue
Tom Oberheim & Dave Smith OB-6
Teenage Engineering OP-Z
-
chantizstudio
autor: chantizstudio » niedziela 24 sty 2016, 20:31
Ciekawe jaka będzie cena
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ
-
MrExplosion - Posty:471
autor: MrExplosion » poniedziałek 25 sty 2016, 15:30
Jeszcze nie wiadomo, ale zakładają, że 1800-2000 dolarów w USA. Ja jestem bardziej ciekawy czegoś innego - jak oni mają zamiar zdążyć na kwiecień-maj, jeśli póki co nie mają jeszcze gotowych wszystkich funkcjonalności (w sumie to wielu raczej), wiele istniejących jest do poprawienia (np zbyt mocno sciszający się filtr przy podbiciu rezonansu), a trzeba jeszcze przecież potestować sprzęt, uzyskać całą papierologię od urzędasów, skonfigurować fabrykę i uruchomić produkcję, pewnie przeszkolić ludzi itd... A mam wrażenie, że nie jest to wielka firma
-
ceres1x
autor: ceres1x » czwartek 28 sty 2016, 12:16
...Jestem ciekaw czy tytułowy syntezator będzie na okładce któregoś z najbliższych numerów EiS

...
W sumie jeśli chodzi o najbardziej interesujący mnie temat, czyli syntezę dźwięku, to chyba nie pojawiło się nic nowatorskiego, jedynie wszystko w ładniejszych i bardziej inspirujących "opakowaniach".
-
chantizstudio
autor: chantizstudio » czwartek 28 sty 2016, 14:14
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ
-
ceres1x
autor: ceres1x » piątek 29 sty 2016, 12:18
Z tego co zauważylem instrumenty Dave'a Smitha cieszą się dużą popularnością, czy jest coś co wyróżnia ich na tle innych sprzętów pokroju virusa ?
-
PWA
Większość syntezatorów DSI ma w pełni analogowy tor audio (z wyjątkiem Pro2 i Prophet 12), natomiast sama stabilność oscylatorów jest kontrolowana cyfrowo... moim zdaniem to zaleta. Virus to jednak wirtualka, więc jeżeli ktoś ceni sobie w pełni analogowe brzmienie, to DSI zdecydowani do polecenia. Cechą wyróżniającą moim zdaniem tę markę są bardzo dobre filtry.
Natomiast tytułowa Arturia wygląda zachęcająco... z chęcią bym się nię nią pobawił, jak będzie już dostępna. Niestey cena dość wysoka, bo ok. 9k PLZ... jag za monofoniczny syntezator to niemało, natomiast ciekawie od strony funkcjonalnej wygląda w nim matryca, więc myślę, że może mieć on spore możliwość jeżeli chodzi tworzenie brzmień.
-
chantizstudio
autor: chantizstudio » piątek 29 sty 2016, 20:28
...Z tego co zauważylem instrumenty Dave'a Smitha cieszą się dużą popularnością, czy
jest coś co wyróżnia ich na tle innych sprzętów pokroju virusa ?...
Myślę, iż dlatego, że instrumenty D.Smitha brzmią wiarygodnie plus mają dobrą reklamę.
Choć, czy są aż tak popularne,to nie wiem. Natomiast czy jest sens porównywać je np do
virusa?
Hmm.., ja bym raczej tego nie robił.
-
ceres1x
autor: ceres1x » niedziela 31 sty 2016, 14:01
...Większość syntezatorów DSI ma w pełni analogowy tor audio (z wyjątkiem Pro2 i Prophet 12), natomiast sama stabilność oscylatorów jest kontrolowana cyfrowo... moim zdaniem to zaleta. Virus to jednak wirtualka, więc jeżeli ktoś ceni sobie w pełni analogowe brzmienie, to DSI zdecydowani do polecenia. Cechą wyróżniającą moim zdaniem tę markę są bardzo dobre filtry.
Czy aliasing w gornych rejestrach wystepuje w DSI ?