Ja nie znam i mówiąc szczerze zastanawiam się skąd obawa że producenci software audio tak wiele stracą. Może jestem naiwny jak cholera ale wydaje mi się że każdy kto zajmuje się tym na poważnie kupi narzędzia audio jakich potrzebuje i na jakie go stać. Jeśli go nie stać to będzie pracował na darmowych narzędziach... Jeśli się mylę to sprowadźcie mnie na ziemię....
Ja mam cały soft legalny i nie wyobrażam sobie pracy na piratach... jeżeli mnie nie stać w danym momencie na jakieś oprogramowanie, to kupuję je wtedy, kiedy mam pieniądze.
Natomiast to wszystko zależy od zasobności społeczeństwa i jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację, że niektórych ludzi (w mniej zamożnych krajach niż Polska)zwyczajnie nie stać na wydanie kilkuset dolarów na oprogramowanie, ponieważ jest to ich 1/2 roczny dochód.
Jeżeli przypomnimy sobie lata 90-te, to i w naszym kraju większość softu to były piraty... dodam, że ja również ich wtedy używałem

Niestety, ale na tę sprawę trzeba patrzeć globalnie i nie ograniczać się tylko do bardziej zamożnych społeczeństw. Pamiętaj również, że ten rynek, to tak naprawdę rynek niszowy jeżeli chodzi o branżę IT w skali świata