Witam. Pozwalam sobie napisać tego „posta”, ponieważ jestem w pewnym zaułku. Mianowicie od jakiegoś czasu bo dłuższej przerwie, kompletuje swoje zacisze studyjne, właściwie to już swoje rzeźbię od jakiegoś czasu ;) Zawsze swoje kawałki produkowałem sekwencyjnie, kiedyś były to trackery (na początku jeszcze czasy Atari i Amigi, potem nowocześniejsze DAW-y). Aktualnie już posiadam już trochę sprzętu fizycznego i gram sobie live ale wszystko i tak jest spięte przez DAV - AL9standard i na nim realizuję ostateczne szlify.
Fizycznie posiadam w miarę wydajną bezgłośną stację roboczą w postaci PC, monitory presonus, interfejs audio Focusrite Scarlett 18i8, pianino cyfrowe yamahy jako dobrą ważoną klawiaturę (równolegle jako instrument do nauki dla dziecka), novation mininova, arturia microbrute, korg volca sample, korg volca keys, kilka analogów i jeszcze trochę innego sprzętu. Tą powyższą listę wypisałem, ponieważ może stworzy to jakiś zarys, który podpowie osobom odpowiadającym na tego posta co będzie dla mnie lepsze.
Sprawa wygląda tak, iż z racji rodziny, pracy, nie mogę poświęcić kreacji tyle czasu ile bym chciał i nie zawsze jest czas aby przysiąść do sprzętu na te kilka godzinek, a chciałbym mieć jakieś nie duże przenośne urządzenie, na którym mógłbym coś realizować nie mając dostępu do swojego sprzętu. Przechodząc do meritum, chciałbym zakupić jakiegoś Grooveboxa, na którym mógłbym realizować swój szkic produkcyjny utworu, a który mógłbym następnie przenieść do DAV w celu ostatecznego szlifu. Kwotę jaką zamierzam przeznaczyć to jest koło 1800 zł (może mniej, a może więcej, wszystko zależy od sensu zakupu urządzenia akurat dla moich potrzeb.
Na podstawie specyfikacji i recenzji, które przeczytałem i oglądałem w oko wpadły mi: Native Instruments Maschine MIKRO mkII, Korg Electribe Sampler i Novation Circuit. Jeżeli znajdą się osoby, które, były w podobnej sytuacji, co ja, zapraszam do konstruktywnych odpowiedzi.
Jaki groovebox?
-
Re: Jaki groovebox?
Polecam osobiscie Maschine. Uzywane mkII mozna znalezc do 1800zl.
-
Maschine to tylko sterownik, sam nie gra. Jeśli może być sterownik, to do Abletona oczywiście Push 2
To ja bym zainwestował w tablet/laptop.
Cóż, w między czasie już coś zakupiłem, mianowice wypadło na korg electribe sampler. Maschine i push jak dla mnie raczej by się nie sprawdziło, skoro nie pracują standalone. Posiadam mininovę, więc novation circuit sobie odpuściłem jak na razie. Sprzęt testuję kilka dni i zobaczymy czy się sprawdzi, najwyżej sprzedam i zakupię kolejne do testów, w ten sposób chociaż mam możliwość przetestowania sprzętu pod siebie, a już trochę przez ręce mi przeszło. Laptopa mam, nawet dwa ale przeniosłem wszystko na stację roboczą aby mieć wszystko w jednym miejscu i musieć dbać wszędzie o wszystkie zależności.
Jeżeli ma ktoś jakieś pytanie dot. electribe, chętnie odpowiem, długo go nie posiadam ale już część wiedzy zaczerpnąłem.
Pozdrawiam.
Jeżeli ma ktoś jakieś pytanie dot. electribe, chętnie odpowiem, długo go nie posiadam ale już część wiedzy zaczerpnąłem.
Pozdrawiam.