ESIO nEAR 05 Extreme - monitory warte uwagi?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
fallworm
Re: ESIO nEAR 05 Extreme - monitory warte uwagi?

Post autor: fallworm » czwartek 03 gru 2015, 20:56

Generalnie to
5 lat Adam A7 później do dzisiaj 2 lata Adam A7X + sub8
7 lat równolegle Adam ANF10
2 lata Avantone Mixcube - do dzisiaj - nie wyobrażam sobie bez nich jakiegokolwiek
testu odsłuchowego.
1 rok APS AEON (ale pozbyłem się ich, ze względu, że im nie umiałem zaufać przez co
rzadko używane były)
parę lat Tannoy'e Reveal 6d
i w między czasie jakiś okres czasu Yamahy HS 5

Ponadto jestem na bieżąco od 4-5 lat z konstrukcjami typu "monitor". Często słucham w
salonach co tam się pojawia i często nie można znaleźć czegoś względnie taniego co
dorównywało by do Adamów. Miałem na testach też produkty Dynaudio, no ale niestety nie
mam miejsca na wszystko co bym chciał mieć.

Te problemy o których wspominasz, w przypadku konstrukcji otwartych to tzw falowanie
natężenia dźwięku w najniższej oktawie, czyli ze względu na strome filtrowanie
(odcięcie) jakie daje strojenie za pomocą BR, jeżeli dana sekwencja nut znajduje się na
pograniczu tego stromego spadku charakterystyki - raz będzie głośniej, raz ciszej. W
obudowach zamkniętych opadanie charakterystyki zaczyna się "wcześniej", ale opada
łagodnie przez co wspomniane "falowanie" występuje na umiarkowanym poziomie, przez co
łatwiej opanować te dolne rejestry.

Rozsądek nakazuje do monitorów typu BR stosować subwoofer który powinien uzupełnić sam
dół, poniżej pasma w którym charakterystyka przenoszenia opada - zwykle to jest pasmo
25-45. Wg standardu Dolby powinno się filtrować zestaw z subwooferem przy 80 Hz - w tym
przypadku można spokojnie zatkać otwory BR w monitorach - zyskuje się lepszy impuls
czyli szybkość odpowiedzi głośnika niskotonowego.

Nie chce być ogólnie źle zrozumiany, ale strasznie drażnią mnie tematy typu "jaki
zestaw monitorów do 1,5 kpln?", równie dobrze można napisać temat "jakie porsche do 15
kpln?". Rynek oszukuje słabych graczy - szczególnie w obecnych czasach. Człowiek bez
wiedzy i doświadczenia przeczyta recenzje "krypto reklamę" i kupi. Zobaczy na opisie
strony "Real Monitor Studyjny" i kupi - co z tego, że cena będzie podobna do średniego
hifi.

Tak jak pisałem MONITORY charakteryzują się lepszymi parametrami od HIFI pod każdym
względem (no bo tak to nie ma sensu ich kupować), mając na uwadze zintegrowane
wzmacniacze itd - cena musi być odpowiednio wyższa.

kozik932

Post autor: kozik932 » czwartek 03 gru 2015, 21:25

No to teraz mam ładny zamęt w głowie. No więc chciałbym dość dobre monitorki, które wykorzystywałbym głównie do rapu/hip-hopu/reggae. Mogą być używane, ale zależy mi na bass-reflex'ie z przodu(boję się, że nie ogarnę ustawienia, poza tym mały odstęp od ściany...). Co do wielkości to chyba 5" starczą (pokój około 3x2,75m). Będą to moje pierwsze monitory i fajnie byłoby przeznaczyć nie więcej niż 1000zł. Co do Fostex'ów, to znalazłem tylko PM641 używki za 1500zł... Nie znalazłem o nich opinii, ale jak wspomniałem wcześniej, w tym mieszczą się nowe Presonus Eris 5, nowe Tannoy Reveal 402(Chyba za małe :/ A 502 już 1300zł). Od biedy używane Alesis M1 Active MKII, ale o tych sporo złych opinii czytałem, zwłaszcza o basie, więc na początek chyba nie będą właściwe. Są jakieś inne pozycje, które pasowały tu?

fallworm

Post autor: fallworm » czwartek 03 gru 2015, 21:51

Podobno są ludzie którzy bardzo chwalą sobie brzmienie JBL LSR305. Nie słyszałem tego więc byłbym skłonny uwierzyć.

Nie chciałbym nic sugerować ale jeżeli przejrzysz ogłoszenia na tej stronie to znajdziesz ADAM ANF10. Wystarczy, że dokupisz wzmacniacz (w miarę tanio na portalach aukcyjnych chodzą firmy Alessis - które są bardzo w porządku - 150 do 200 pln) to będziesz miał zestaw który zmiecie te wszystkie sklepowe wynalazki w podobnej cenie.

kozik932

Post autor: kozik932 » piątek 04 gru 2015, 02:06

Sam nie wiem... Ktoś wyżej mówił, żebym KRK RP5 sobie odpuścił... Zacząłem się skłaniać coraz bardziej ku Presonus Eris E5... Tannoy 402 chyba "odłożę", KRK gdybym też odłożył, to zostają mi Esio nEAR 05 Extreme(720zł nowe) i wspomniane Presonusy(900zł nowe).

Znalazłem porównanie tych Presonusów do KRK RP5 G2: LINK

Jeśli temu wierzyć, to KRK grają jakby "pełniej", a po wykresie pod koniec widać, że dla KRK chyba bliżej do liniowości. Za Presonusem przemawia teraz "pstryczek" do zmian charakterystki, zaleznie od pomieszczenia, ale jakos bardziej te KRK do mnie przemawiają...

fallworm

Post autor: fallworm » piątek 04 gru 2015, 13:37

Nie zrozumieliśmy się. Co z tego, że coś gra "pełniej", liniowej itd. I tak u Ciebie
w domu to zagra zupełnie inaczej - chyba że pracujesz w komorze bezechowej.
Słuch się akomoduje względem wzorców. Dla tego nie istotne jest na jakim brzmieniowo
sprzęcie będziesz pracował - brzmienie sobie dobierz takie, żeby Ci było miło - ale
to nie o to chodzi przecież w monitoringu realizowanego dźwięku.

Monitory mają być detaliczne / selektywne. Tego żadnym testem na YT nie sprawdzisz.
Te recenzje / testy to w większości sponsorowane bzdury. Ocena na zasadzie "te są
lepsze bo grają pełniej" to tak jak byś powiedział, "ten samochód jest lepszy bo ma
wygodniejsze fotele".

To kwestia pewnej manipulacji, oceny dokonują recenzenci na podstawie mało istotnego
parametru, ale mogą tak zrobić, bo nie mogą zobrazować tego co jest najbardziej
istotne i co generalnie świadczy że to jest MONITOR, a nie "Monitor".

Idź do salonu i zwróć uwagę na niuanse podczas odsłuchu. Na początku jest trudno, bo
nie wiadomo czego szukać w brzmieniu - sam się o tym przekonałem jak na Adamach A7
usłyszałem przełykanie śliny Whitney Houston na jednym z jej nagrań (od tamtej pory
zacząłem interesować się różnicami w odzwierciedlaniu brzmienia przez różne
konstrukcje elektroakustyczne).

Podsumowując - jeżeli chcesz wybrać sprzęt do monitoringu, to nie wybieraj na
podstawie wykresów - to bzdury, zależne od laboratorium, sprzętu pomiarowego,
warunków pomiarowych, filtracji, warunków klimatycznych, filtracji pomiarowej itd.
Zresztą z ciekawości sam sobie odpowiedz na pytanie - co było pierwsze - kolumna
wytwarzająca dźwięk próbny do pomiaru czy mikrofon pomiarowy? Co było pierwsze kura
czy jajko. Komory laboratoryjne do pomiarów to też trochę fikcja bo swoją idealność
mają - mierząc je innym przyrządem pomiarowym, który został skalibrowany wg wzorca
który powstał "skąś" tam i cały czas wraca się do pytania - co było pierwsze kura czy
jajko? Te wykresy to tylko pewien pogląd, który w przypadku wyboru monitorów pełno
pasmowych do pracy mało mówi - ważne jest to co napisałem, aby pasmo było
przetworzone w "pełnym zakresie
" przy stosunkowo małym odchyle i szczegółowość na poziome wyższym niż HIFI - co da
się zweryfikować tylko uchem - musisz mieć porównanie z dobrymi monitorami, bo
porównując tylko zabawki uznasz, że szczegółowość jest dobra - bo na tym samym
poziomie, a tak na prawdę ten poziom będzie porażająco niski względem standardów.

BTW

Ostatnio byłem na pomiarach u kolegi który ma Focal'e SM9. Pokój zaadoptowany
książkowo i w punkcie odsłuchowym są odchyłki rzędu 5-6 db na wykresie bez
wygładzania - to i tak podobno ok jak na inwestycje (monitory + adaptacja) za 40 kpln
- zdanie labolatorium pomiarowego Politechniki Łódzkiej.

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » sobota 05 gru 2015, 17:19

Co wg was dyskwalifikuje KRK jako odsluchy do domowej pracowni ?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

fallworm

Post autor: fallworm » sobota 05 gru 2015, 17:34

...Co wg was dyskwalifikuje KRK jako odsluchy do domowej pracowni ?...

Nic, u mnie stała też kiedyś miniwieża.

Do odsłuchu można użyć wszystkiego, do szczegółowej analizy materiału to co innego. Instrumentalista do kompozycji i ewentualnej preprodukcji może mieć cokolwiek by mu nie wpadło na giełdzie w rękę - byle żeby poznał jak pasmowo zachowuje się taki głośnik.

A tak bardziej celując w Twoje pytanie:

Idź do salonu i zamów sobie sesje porównawczą jakichś nowszych Focali i ulubionego modelu KRK - usłyszysz odpowiedź na swoje pytanie. Tylko pamiętaj - nie chodzi o brzmienie tylko o selektywność i możliwość wysłyszenia tego co "normalnie" jest nie do zauważenia.

kozik932

Post autor: kozik932 » niedziela 06 gru 2015, 22:33

......Co wg was dyskwalifikuje KRK jako odsluchy do domowej pracowni ?...

Nic, u mnie stała też kiedyś miniwieża.

Do odsłuchu można użyć wszystkiego, do szczegółowej analizy materiału to co innego. Instrumentalista do kompozycji i ewentualnej preprodukcji może mieć cokolwiek by mu nie wpadło na giełdzie w rękę - byle żeby poznał jak pasmowo zachowuje się taki głośnik.

A tak bardziej celując w Twoje pytanie:

Idź do salonu i zamów sobie sesje porównawczą jakichś nowszych Focali i ulubionego modelu KRK - usłyszysz odpowiedź na swoje pytanie. Tylko pamiętaj - nie chodzi o brzmienie tylko o selektywność i możliwość wysłyszenia tego co "normalnie" jest nie do zauważenia....

Chodzi o to, że nie mam możliwości sprawdzenia innych, niż w/w Esio i Adamów A7X(odpadają za cenę)... Wszystkie inne mogę wziąć tylko w ślepo, tak więc fajnie oprzeć się na czyichś opiniach.

kozik932

Post autor: kozik932 » poniedziałek 07 gru 2015, 23:16

Dobra, nie mogę odsłuchać innych, ale chyba jednak odrzucam Esio z powodu bass reflexu z tylu. 
Moje obecne typy to:

-KRK RP5 G2 (używane za 800zł)

-Presonus Eris E5 (używane za 800zł)

*Lekko nasuwają mi się Tannoy Reveal 502 (nowe 1120zł), bo ponoć legendarna firma, poza tym przekraczają budżet i ciekawe czy jest sens dopłacania dodatkowych 50%...

Monitorów niestety nie mam jak odsłuchać, więc liczę, że będą dobre. Decydowałbym się na KRK, ale Presonusy mają przełącznik chatakterystyk, co mnie zaintrygowało. Nie wiem które są bardziej selektywne...

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 08 gru 2015, 01:40

Rada moja jest taka: kup coś co będziesz mógł sprzedać.

Zwróć uwagę na Yamaha hs 5 lub 50, br z tyłu ale i tak najlepiej je zatkać. Wydaje mi się, że rozsądne w tych super budżetowym rejestrze.

Pamiętaj, że cokolwiek kupisz i tak będziesz musiał się na tym uczyć pracować, czy to będzie pierdziawka do 1000 zł czy coś okazalszego - i tak parę miesięcy minie nim zrozumiesz co prezentuje taki monitor.

ODPOWIEDZ