Ogarnięcie akustyki w pokoju

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kozik932
Re: Ogarnięcie akustyki w pokoju

Post autor: kozik932 » sobota 28 lis 2015, 23:40

Więc ogólny plan jest taki, jak pokazywałem wcześniej. Wszystko ustawione jak tu LINK. Panele na rogach mają mieć po 20cm grubości, reszta po 10cm. Nad głową ewentualny panel lub dwa i na podłodze duży dywan.

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 28 lis 2015, 23:47

...
Więc ogólny plan jest taki, jak pokazywałem wcześniej. Wszystko ustawione jak tu LINK. Panele na rogach mają mieć po 20cm grubości, reszta po 10cm. Nad głową ewentualny panel lub dwa i na podłodze duży dywan....

A filtr akustyczny PRZYKŁADOWY-LINK, który mam zrobiony podobny - na czas nagrywki stawiam sobie na środek pokoju? Co najlepiej mieć za plecami(jak się obrócić?)? Myślałem właśnie, żeby nie robić paneli z tyłu, tylko stawiać ten filtr rozłożony (jest na zawiaskach) przy ścianie zamiast nich

dasefx

Post autor: dasefx » sobota 28 lis 2015, 23:57

...

Tak zrób zwykłe panele na 10 cm + przestrzeń zrób na 12 cm rame w srodek włóż wełne lekko zgnieć tak żeby było 5 cm okolo przestzreni  pomiedzy wełną a ściana. 

Jeszcze tutaj chcę się upewnić. Czyli robię ramę o grubości 12cm, wełnę, która ma 10cm ugniatam i wkładam w tą ramę, a potem obijam materiałem tak, żeby w środku ramy była i wełna i powietrze? A gdyby tak zrobić panele bez przestrzeni z powietrzem w środku i postawić je po prostu kilka centymetrów od ściany? Tak też byłoby dobrze? 
...

Tak tez byłoby dobrze, ważne żeby wełna nie stykała sie ze ścianą. Prawidłowo powinno być- 10 cm wełny , 10 cm przestzreni. Praktycznie nikt tak nie robi ze wzglądu na miejsce.

dasefx

Post autor: dasefx » niedziela 29 lis 2015, 00:00

...
...
Więc ogólny plan jest taki, jak pokazywałem wcześniej. Wszystko ustawione jak tu LINK. Panele na rogach mają mieć po 20cm grubości, reszta po 10cm. Nad głową ewentualny panel lub dwa i na podłodze duży dywan....

A filtr akustyczny PRZYKŁADOWY-LINK, który mam zrobiony podobny - na czas nagrywki stawiam sobie na środek pokoju? Co najlepiej mieć za plecami(jak się obrócić?)? Myślałem właśnie, żeby nie robić paneli z tyłu, tylko stawiać ten filtr rozłożony (jest na zawiaskach) przy ścianie zamiast nich
...

Może lepiej  http://archiwum.allegro.pl/oferta/kabina-ekran-akustyczny-pop-filtr-oslona-nagraniow-i5381900447.html cos takiego. postawisz to w otoczeniu paneli na tyle na przykład i powinno byc ok, wkoncu mysle ze masz mikrofon pojemnościowy kardio lub nerka...

kozik932

Post autor: kozik932 » niedziela 29 lis 2015, 00:14

Może lepiej  http://archiwum.allegro.pl/oferta/kabina-ekran-akustyczny-pop-filtr-oslona-nagraniow-i5381900447.html cos takiego. postawisz to w otoczeniu paneli na tyle na przykład i powinno byc ok, wkoncu mysle ze masz mikrofon pojemnościowy kardio lub nerka...
...

Taak, Rode NT1-A. Jakoś nie wierzę w działanie tego :/ (jedynie sE robi oryginalne, bo to ich patent, ale są drogie) Myślę, że to co mam jest okej, tylko musze to dobrze ustawiać podczas nagrania i żeby przy miksie nie psuło mi akustyki w pokoju

kozik932

Post autor: kozik932 » niedziela 29 lis 2015, 20:56

Żeby nie zakładać nowego tematu: 
W jakiej odległości od siebie powinny stać monitory? I jakie najlepiej wybrać? Dziś miałem okazję posłuchać Adam A7X i Esio nEAR 05 Extreme. Adamy w ogóle mi się nie podobały i są mega drogie, jakoś mało dołu i za mało góry, za to Esio ładnie grają, od biedy środek troszke schowany. Prawie zdecydowałem się na te Esio (720zl para nowych), chciałem kupić te KRK używane lub Fostexy, ale rozkminilem jedna sprawe: Moga kosztować i 200000zł, ale moga nie podobać mi się i jakieś inne zagrają wg mnie lepiej. Nie mam możliwości sprawdzić innych niż te dwie pary, więc kupno innych to kot w worku. Myślicie, że warto kupić Esio nEAR 05 Extreme? Trochę martwi mnie bas reflex z tyłu, bo prawdopodobnie będą stać dość blisko ściany, więc nie wiem czy jest sens w ogóle zwracać na nie uwagę... :/

kozik932

Post autor: kozik932 » wtorek 01 gru 2015, 10:37

Jeszcze mam pytanie co do paneli... Wiele firm sprzedaje takie panele z płytą (często HDF lub OSB) na tyle, a same panele są przeznaczone do bezpośredniego powieszenia na ścianie. Jeśli zrobiłbym coś podobnego, to czy różnica byłaby odczuwalna w porównaniu z panelami bez tyłu z płyty i ustawionymi te 5-10cm od ściany? I czy panele PS7 (3-4 sztuki) nad głową, zamiast panelu z wełny dadzą sobie radę?

kozik932

Post autor: kozik932 » czwartek 03 gru 2015, 00:38

...
Jeszcze mam pytanie co do paneli... Wiele firm sprzedaje takie panele z płytą (często HDF lub OSB) na tyle, a same panele są przeznaczone do bezpośredniego powieszenia na ścianie. Jeśli zrobiłbym coś podobnego, to czy różnica byłaby odczuwalna w porównaniu z panelami bez tyłu z płyty i ustawionymi te 5-10cm od ściany? I czy panele PS7 (3-4 sztuki) nad głową, zamiast panelu z wełny dadzą sobie radę?...

AKTUALIZACJA:
Zmiana planów w pokoju, tylko powiedzcie czy będzie okej. Postanowiłem odwórcić ustawienie wszystkiego o 90 stopni, bo zwyczajnie nie dałoby się ruszyć tak, jak było wcześniej. Jeśli chodzi o wymiary, to stolik ma do sciany z przody 50cm. Kazdy panel ma 20cm grubosci(na rogach pelne welny, reszta polowa welny, polowa pustki) Zrezygnowalem z filtra akustycznego(za malo miejsca), a mikrofon ustawilbym tam gdzie statyw na zdjeciu. Na calej powierzchni okna bylby panel, a nad kanapa po przeciwleglej stronie bylby tej samej wielkosci. Na rogach panele od sufitu do podlogi(wyjatek nad kanapa), a ten przy drzwiach bylby przenosny.Szafka przy grzejniku chcialbym zeby zostala, ale pufka juz wyleci :)

Linki:
LINK1
LINK2
LINK3

LINK4

LINK5 

kozik932

Post autor: kozik932 » czwartek 03 gru 2015, 15:14

#REFRESH#

ODPOWIEDZ