A co do Virtual Guitarist, fajna wtyczka tylko czy jest opcja modyfikacji tych sekwencji? czy tylko się wybiera te istniejące i one tak grają tak samo cały czas?
Problem jest taki że ten utwór to taka obozowa piosenka - prosta perkusja - bongosy, shakery, tamburyna itd..i gitara najprotsza a zarazem skomplikowana w uzyskaniu na bazie wirtualnych instrumentów żeby to zabrzmiało realistycznie....
Takiej opcji modyfikacji sekwencji niestety tam nie ma. Kombinując z nagraną partią da się trochę modyfikować dane bicie. Patternów jest sporo, ale w różnych gatunkach - od bicia akustycznego, przez jakiś funk, po blues, riffy metalowe. Jest to poniekąd wadą, kiedy ta ilość patternów w danej technice gry nie jest tak wielka. Do standardowych figur można coś znaleźć.
Natomiast ja polecałbym ten Strummer Acoustic - jakościowo moim zdaniem lepsze od Virtual Guitarist. Jest to samo bicie gitary akustycznej, czyli bardziej sprecyzowany temat, bo tych patternów jest tam bardzo dużo. Zmieniać ich też nie można (tak jak powyżej - stosując pare tricków, można zachować pewną swobodę), natomiast jest ich spory wybór i duża szansa, że trafisz na coś odpowiedniego.
A potrzebujesz dokładnie takie bicie, jak w nagraniu?
Ja osobiście jestem zdania, że do bardziej wymyślnych riffów wypada jednak skorzystać z żywej gitary. Programy tego typu dobrze sprawdzają się w roli uzupełnienia, przy większej ilości instrumentów.