Słuchawki + wzmacniacz do mixu/masteringu.

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
stnaiuu
Słuchawki + wzmacniacz do mixu/masteringu.

Post autor: stnaiuu » wtorek 03 lis 2015, 17:35

Cześć wszystkim,
Mam w planach kupić sobie zestaw do odsłuchu/mixu/masteringu. Z racji tego że nie mam jak zadaptować pomieszczenia w którym aktualnie
mieszkam i kupowanie monitorów mija się z celem, mam zamiar zainwestować w słuchawki + wzmacniacz.
Oczywiście zdaje sobie sprawę że dobór słuchawek to kwestia wysoce indywidualna, ale jednak chciałbym uściślić przedział poszukiwań,
żeby zaoszczędzić czasu, a i również dostać sprzęt w bardzo dobrym stosunku jakość/cena.
Chciałbym zmieścić się z całym sprzętem w granicach 3500-3700zł, górny próg nieprzekraczalności wynosi 4000zł.

Po pierwsze wzmacniacz. Oczywiście z racji tego że będzie to sprzęt służący do realizacji dźwięku chciałbym aby był on jak najbardziej płaski.
Przeglądając fora natknąłem się na pozytywne opinie na temat tych wzmacniaczy:

Lake People G109-S
Korg DS-DAC-100
Fostex HP-A4

Jeżeli chodzi o sam wzmacniacz to nie przeszkadza mi to że miałby swój własny DAC ze względu na to iż chciałbym pominąć stockową
zintegrowaną kartę dźwiękową w PC.

Druga sprawa to słuchawki. Analogicznie szukam brzmiących jak najbardziej płasko, tutaj dochodzi również kwestia solidności
konstrukcji. Jedyne polecane na które się natknąłem to:

Beyerdynamic T70
HiFiMan HE-400
Shure SRH1840
AKG K712 Pro

Prosiłbym bardzo o konkretne odpowiedzi oraz opinie na temat podanych przeze mnie modeli. Proszę również o wasze propozycje mieszczące
się oczywiście w granicy 4000zł (słuchawki + wzmacniacz), fajnie byłoby gdyby zachować jakąś przejrzystość czyli nie wklejać linków do 10 modeli,
tylko raczej zostać przy 2-3 propozycjach zestawów.

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie konstruktywne odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
PWA

Re: Słuchawki + wzmacniacz do mixu/masteringu.

Post autor: PWA » wtorek 03 lis 2015, 18:15

Do słuchawek wartych uwagi dorzucił bym Sennheiser HD600, bardzo neutralne pod względem ogólnej równowagi tonalnej... można je śmiało określić referencyjnymi. Mam je od kilkunastu lat i polecam gorąco. Cena w okolicach 1250,-, co jak na tę klasę sprzętu nie wydaje mi się sumą wygórowaną.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » wtorek 03 lis 2015, 22:23

Przyjrzałem się też wzmacniaczom wymienionym przez Ciebie, i moim zdaniem najlepiej prezentuje się Lake People... patrząc tylko na środek tego urządzenia ma się poczucie solidności...porządny toroid... po elementach i wykonaniu płyty widać, ze to nie przypadkowe podzespoły ale solidnej klasy komponenty. Również opinie o tym wzmacniaczu są b. pozytywne.
Na ich stronie widziałem też serię Vioelectric, którą można doposażyć w różnego typu DACi... fakt, że ta seria jest nieco droższa, ale jeżeli chce się mieć DAC ... to trzeba wysupłać od 800 do 850€ za model HPA V100... czyli w zestawie HD600 + HPA V100 to będzie jakieś 1100 - 1150€, ale wydaje się, że mogą to być dobrze wydane pieniądze.

fallworm

Post autor: fallworm » środa 04 lis 2015, 15:12

Tak sobie czytam i czytam i..

Nie możesz zaadoptować pomieszczenia, nie możesz mieć monitorów.

No to masz chłopie problem bo czekają Cie ciężkie wieczory i smutne poranki gdy będziesz słuchał tego co zrobisz na słuchawkach.

Nie ważne, czy kupisz wzmacniacz i słuchawki za 100 zł czy 100 tysiecy zł, czy to będzie sparowane, czy nie, to i tak będziesz mieć dwa podstawowe i kluczowe problemy:

1) Pozycjonowanie panoramy (no niestety słuchawki Ci nie dadzą kąta odsłuchowego 60 stopni - więc zakłamanie w odsłuchu masz na starcie.

2) Poziom niskich częstotliwośći - pomijając wiele szczegółów o które można wyczytać w dzisiejszym internecie dodam od siebie, że złudzenie poziomu niskich częstotliwości to również odbiór fali przez organizm, więc nie tylko ucho, ale całe ciało.

3) Na słuchawkach zawsze wszystko brzmi "lepiej", "pełniej", "bliżej". A odsłuch ma być surowy w ocenie dla dźwięku.
Ja wychodzę z założenia że jeżeli coś brzmi dobrze na monitorach, to na słuchawkach będzie brzmiało tylko lepiej. Odwrotnie to nie działa w żadnym wypadku.

No dobrze to teraz pomoc.

Jako że emulatory środowisk odsłuchowych - programowe, są kiepskie i aż się śmiać chce jak się ich słucha, polecam Ci od siebie abyś zainteresował się produktem SPL Phonitor 2.
Do tego słuchawki - mogą być Beyery DT 770.

Nie patrz tak bardzo na "płaskość". Zrób sobie dokładny audiogram i sprawdź jak wygląda Twój zmysł słuchu. Obojętnie jak by wyglądał Twój wykres i tak, dla Ciebie brzmienie jest pełne i normalne, bo ludzki zmysł słuchu akomoduje się do warunków.

Ważne aby nauczyć się pracować z takim sprzętem i z takim słuchem jaki się ma.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 06 lis 2015, 20:08

Aaaa, stąd wątek o DAC'ach, teraz zrozumiałem.

O.K. Fallworm powiedział Ci z grubsza co i jak, więc nie ma co powtarzać. Dodam tylko że prawdziwą pomocą będzie powstrzymanie Cię przed ładowaniem większej kasy w wyposażenie pod pomieszczenie, w którym nie możesz słuchać na monitorach, czy kolumnach. Serio, nie ma sensu kopać się z koniem. Klikać dlaczego można by do jutra. Nie słyszałem tego SPL Phonitor, ale sprawdziłem cenę. Jeszcze raz - po prostu zapomnij. Pomyśl serio nad innym pomieszczeniem. Może np. wynajem. I wtedy możemy rozmawiać konkretnie.

A, no i zapomnij o podłączeniu DAC'a do pokładówki.

stnaiuu

Post autor: stnaiuu » piątek 06 lis 2015, 20:40

Ależ oczywiście wiem ze mix/mastering na słuchawkach mija się z celem i na słuchawkach wykonuje się 10%
a może nawet 5% całego mixu. Ale jednak słuchawki służą jako element referencyjny.
A nie mam możliwości zmiany pomieszenia w ciągu najbliższego 1,5 roku i będę mixował na monitorach
w studiu (pomieszeniu zadaptowanym akustycznie), ale jednak wolałbym mieć referencję w domu w celu odsłuchu po jakimś okresie czasu kiedy uszy odpoczą, bo nie będę miał dostępu studia 24h. Jak to mówią "wszystko to tylko kwestia poznania własnego systemu odsłuchowego".
W niedalekiej przyszłości mam również zamiar zainwestować w NSki które będą grały na mnie "dość bezpośrednio" (czyt. z jak najmniejszą odpwoiedzią pomieszczenia), właśnie w tym pomieszczeniu. Bardzo dziękuje więc za troskę jeżeli chodzi o "jakość" moich mixów ale prosiłbym o
zostanie przy temacie i podsumowanie ze względu że chciałbym podsumować informacje które zdobyłem.

Potrzebuje odsłuchu referencyjnego na słuchawkach w studio, więc jak najneutralniej brzmiącego, sumarycznie w teorii do 4tys zł ale w związku z tym że jest potrzeba zakupu przetwornika C/A zwiększyłem budżet do 5tys zł. W konsulatacji z użytkownikami tego forum jak i innych, oraz sprzedawców w sklepach audio polecane są mi następujące produkty.

1.W celu ominięcia defaultowego Realteka, na przetwornik C/A proponowane są:

Esi Julia:
http://www.esi-audio.com/products/julia/

lub
JDS Labs ODAC Rev B:
https://www.jdslabs.com/products/46/standalone-odac-rev-b/

2.Jeżeli chodzi o wzmacniacz to wybór jest chyba najtrudniejszy:
a)
Lake People G109-S:
http://www.thomann.de/pl/lake_people_g109s_highend_phoneamp.htm

Schiit Asgard 2:
http://www.q21.pl/schiit-asgard-2.html

Burson Audio Soloist SL (// nie dostałem nigdy odpowiedzi co różni go od wersji bez "SL"):
http://www.q21.pl/burson-audio-soloist-sl.html

Rozważałem również opcje DAC + AMP (2 in 1), więc nawineły mi się następujące propozycje:

Violectric HPA V100:
http://www.thomann.de/pl/violectric_hpa_v100_kopfhoererverstaerker.htm

Fostex HP-A4
http://www.thomann.de/pl/fostex_hp_a4.htm

3. Jeżeli chodzi o słuchawki to jest w ogóle "Temat Rzeka" i ile osób tyle opinii. Spotkałem się z
sytuacjami gdzie ktoś zachwalał słuchawki a inna osoba starała się mnie przekonać że się nie nadają
do studia, więc ze względu na to że jest to kwestia bardzo indywidualna to pójdę na odsłuch z
audigramem i wybiorę po prostu te które dla mnie będą jak najbardziej transparentnie brzmiały.
Ale mimo wszystko prosiłbym o komentarz do modeli które ostatecznie wybrałem:

Audio-Technica ATH-AD900X
http://www.q21.pl/audio-technica-ath-ad900x.html

Sennheiser HD600
http://www.q21.pl/sennheiser-hd600.html

Beyerdynamic T90
http://q21.pl/beyerdynamic-t90.html

Jest to post który wstępnie zamyka dyskusję z mojej strony i mam nadzieje na konstruktywne, wnoszące,
odpowiedzi żeby ten wątek mógł posłużyć komuś o podobnym problemie.

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 09 lis 2015, 14:19

Grrr.

Ad3

Znowu bzdury. Piszesz o referencji, produkcji miksów, masteringu i wszystko fajnie. Na koniec wrzucasz preferowane przez Ciebie produkty które po prostu nie służą do celów obranych przez Ciebie. To, że coś jest audiofilskie i "ciepłe" i miłe to znaczy że nie powinno Cie interesować.

Z samej definicji - ma być prawdziwy obraz tego co masz w programie aby móc nad tym zapanować i to poprawić lub spieprzyć - cokolwiek.

A Ty dajesz produkt (np T90) który ma w opisie:

"Dzięki temu, że słuchawki strojone są, żeby dostarczać jak najwięcej przyjemności ze słuchania, słuchacz może zanurzyć się w dźwięku. T90 łączą neutralny, analityczny przekaz, charakterystyczny dla przetwornika Tesla, z ciepłą barwą i muzykalnością, która sprawia, że słuchanie staje się przyjemne od pierwszej nuty. "

Ciepła barwa :), Strojenie dla jak największej przyjemności słuchacza.

Po prostu ubaw.

Sprawdź AKG K702, Beyerdynamic DT 880 Pro, DT 990 - to są słuchawki na których słucha się przyjemnie dopiero kiedy miks jest przyjemny.

Ja mam u siebie dużo różnych słuchawek ale porównanie wykonam na DT770 i DT660: Otóż pierwszy model służy do pracy, a drugi jest dla typowego konsumenta. Na drugim wszystko miło brzmi i do miksów nie ma zastrzeżeń na DT770 w pierwszej chwili jest obraz rzeczy do naprawy.

ODPOWIEDZ