Cubase PRO 8.0 i Sample East West Quantum Leap Pianos - problem z pedałem Sustain

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
grzesiekintro1
Cubase PRO 8.0 i Sample East West Quantum Leap Pianos - problem z pedałem Sustain

Post autor: grzesiekintro1 » sobota 17 paź 2015, 14:01

Witam,

karkołomne mam pytanie:

Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa sampli fortepianowych z EW na Cubase 8.0?

Mam problem z pedałem Sustain .

Jeśli odpalę sample fortepianu w Standalone (Play) 64bity, pedał sustain działa jak należy

wyświetlają się w opcjach info o sterownikach itd

Jak odpalę w Cubase 8.0 sample  działają, ale jak nacisnę pedał sustain,

to przy jego naciśnięciu wyłączają się sample fortepianowe.

Wszystkie inne produkty z EW, Albion, i inne wtyczki działają dobrze z pedałem.

Zastanawia mnie konfiguracja.

Próbowałem też z buforem pamięci, latencją. I nic (sample są bardzo wymagające,

ale mam szybki nowy komputer).

Ktoś coś?

[addsig]
www.grzegorzseweryn.com

Awatar użytkownika
Sigma
Kontakt:

Re: Cubase PRO 8.0 i Sample East West Quantum Leap Pianos - problem z pedałem Sustain

Post autor: Sigma » poniedziałek 19 paź 2015, 20:31

Ciekawe pytanie :)
Szczerze mówiąc strasznie dziwne. Wątpię żeby ktoś Ci pomógł na tym forum. Jeżeli radzisz sobie z językiem angielskim zapytaj na http://www.soundsonline-forums.com/

Jedyna rada.

Miks, Aranżacja i Kompozycja muzyki w każdym stylu, przede wszystkim muzyka symfoniczna łączona z elektroniką. (East West Composer Cloud, NI Komplete Ultimate 9 i wiele innych).

Awatar użytkownika
PWA

Re: Cubase PRO 8.0 i Sample East West Quantum Leap Pianos - problem z pedałem Sustain

Post autor: PWA » poniedziałek 19 paź 2015, 21:50

Ja bym tam po żadnych forach nie rozpytywał...problem jest specyficzny. Zwykle w takich sytuacjach pierwszą instancją, do jakiej się kieruję jest producent...w końcu za coś płacę kasę i jak psu mich mi się wsparcie należy ... w tym wypadku wysłał bym do obydwu jednocześnie, choć na moje oko to chyba jednak Steinberg daje ciała, skoro wersja standalone działa bez siemrania... być może to tylko problem z konfiguracją.

Awatar użytkownika
Sigma
Kontakt:

Post autor: Sigma » poniedziałek 19 paź 2015, 22:08

Kiedyś miałem problem z ProDrummer. Zadałem pytanie przez support i to samo pytanie zamieściłem na forum. Efekt: rozwiązanie problemu na forum pojawiło się następnego dnia, na podobną odpowiedź z East West czekałem niecały miesiąc. Pierwszą rzeczą, którą bym spróbował w tym przypadku jest skorzystanie z innego daw, może być nawet demo, i sprawdzenie czy problem się powtarza. Kolejne co mi przychodzi na myśl to reinstalacja Play lub/i QL Pianos. Też czasem miałem różne dziwne problemy i wiem, że czasem to pomaga, choć faktycznie ten jest nietypowy.

Miks, Aranżacja i Kompozycja muzyki w każdym stylu, przede wszystkim muzyka symfoniczna łączona z elektroniką. (East West Composer Cloud, NI Komplete Ultimate 9 i wiele innych).

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » wtorek 20 paź 2015, 15:05

...Witam,
karkołomne mam pytanie:

Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa sampli fortepianowych z EW na Cubase 8.0?
Mam problem z pedałem Sustain .

Jeśli odpalę sample fortepianu w Standalone (Play) 64bity, pedał sustain działa jak należy
wyświetlają się w opcjach info o sterownikach itd

Jak odpalę w Cubase 8.0 sample  działają, ale jak nacisnę pedał sustain,
to przy jego naciśnięciu wyłączają się sample fortepianowe.
Wszystkie inne produkty z EW, Albion, i inne wtyczki działają dobrze z pedałem.
Zastanawia mnie konfiguracja.
Próbowałem też z buforem pamięci, latencją. I nic (sample są bardzo wymagające,
ale mam szybki nowy komputer).
Ktoś coś?

...

1. Jaki masz dysk?
2. Z tego co pisze producent to przy wciśniętym pedale powinny odpalać się specjalnie dedykowane sample. Może
cubase ma problem z ich lokalizacją?

grzesiekintro1

Post autor: grzesiekintro1 » wtorek 27 paź 2015, 22:12

Hej,dzieki za oddzew.
To pokolei -

Oczywiscie zadałem pytanie na Soundsonline.com
Oczywiscie zadałem pytanie na Steinberg.net
Niestety nie otrzymalem odpowiedź.
Updatetowałem Cubase i pomogło połowicznie, tzn, że
jak odpalam sesje z poprzedniego update to pedał działa jak należy
jak tworzę sesję nową, problem się pojawia:)
Myślę, że winowajcą jest jednak Cubase.

Sample mam na 2 terabajtowym dysku z USA z CCCPro (przysłali dysk z samplami)
System jest na SSD Samsung EVO, mam jeszcze kolejny 2 tera, ale na nim inne sample.
Ciekawe rozwiązanie: Specjalnie dedykowane sample pedału, a może sterowniki?
Jak to sprawdzić? Mam w playerze QL Pianos owe sterowniki, ale można je załączyć i wyłączyć
i nic to nie daje. Ciekawe pytanie co do tego czy Cubase nie ma problemów z lokalizacją
sampli/sterowników do pedału. Jak to wskazać?:)
Przepraszam za zwłokę, ale nie spodziewałem się,że ktoś mi tu pomoże, a tu taka niespodzianka.
Dodam, że te sample są niesamowite.

...

1. Jaki masz dysk?
2. Z tego co pisze producent to przy wciśniętym pedale powinny odpalać się specjalnie dedykowane sample. Może
cubase ma problem z ich lokalizacją?...
www.grzegorzseweryn.com

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » wtorek 27 paź 2015, 22:47

Czy problem pojawia się gdy odtwarzasz sekwencję midi, w której używasz sustaina? (czy tylko podczas grania z
klawiatury?)

grzesiekintro1

Post autor: grzesiekintro1 » środa 28 paź 2015, 06:20

...Czy problem pojawia się gdy odtwarzasz sekwencję midi, w której używasz sustaina? (czy tylko podczas grania z
klawiatury?)

...
Problem pojawia się tylko podczas grania z klawiatury.

www.grzegorzseweryn.com

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » środa 28 paź 2015, 23:07

......Czy problem pojawia się gdy odtwarzasz sekwencję midi, w której używasz sustaina? (czy tylko podczas grania z
klawiatury?)

...
Problem pojawia się tylko podczas grania z klawiatury.

Sprawdź dla pewności 'midi filter' w cubase. - czy przypadkiem opcja 'Controller' nie jest zaznaczona?

ODPOWIEDZ