darmowy, legalny program do nagrywania wielu śladów ASIO

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
gasiu
darmowy, legalny program do nagrywania wielu śladów ASIO

Post autor: gasiu » środa 23 wrz 2015, 22:15

szukam darmowego, legalnego programu pod windows 7 do nagrywania 16 śladów z miksera (Mackie 1640 FW) - mikser ma sterowniki ASIO i audacity tego nie ogarnia... znalazłem "podium free" - jendak nie ma on opcji exportu każdej ścieżki osobno... albo nie umiem szukać...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
PWA

Re: darmowy, legalny program do nagrywania wielu śladów ASIO

Post autor: PWA » środa 23 wrz 2015, 23:53

Z tym mikserem (albo z interfejsem FW) był dostarczany DAW o nazwie Tracktion, który możesz spokojnie użyć do rejestracji 16 śladów.
Jeżeli nie masz softu dostarczanego wraz z mikserem, to możesz np: ściągnąć sobie Presonus Studio One Prime ze strony producenta, który jest darmową wersją wersji komercyjnej. Z tego co pamiętam, nie ma tam ograniczenia co do ilości ścieżek, natomiast nie można tam podłączyć zewnętrznych VST...jest tylko to co na pokładzie. Tutaj masz link do porównania poszczególnych wersji oprogramowania:
http://studioone.presonus.com/compare-versions

Inną opcją, na którą niestety trzeba wydać niewielkie pieniądze, jest Cockos Reaper. Mają oni ciekawą politykę licencyjną. Otóż jeżeli Twoje dochody związane z używaniem tego oprogramowania nie przekraczają rocznie 20k USD, to oprogramowanie kosztuje 60$ we w pełni funkcjonalnej wersji. Jeżeli dochody roczne są wyższe, to powinieneś zapłacić 225$. Oczywiście jest to oparte o Twoją deklarację w trakcie zakupu:
http://www.reaper.fm/purchase.php

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 24 wrz 2015, 00:02

Dodam, że do Reaper'a jest dokumentacja w j. polskim, którą można ściągnąć ze strony producenta...niestety jeszcze do wersji 4.16, ale myślę, że z grubsza zawiera prawie wszystko co jest w wersji 5.02... resztę doczytasz z angielskiej

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 24 wrz 2015, 10:12

...Dodam, że do Reaper'a jest dokumentacja w j. polskim, którą można ściągnąć ze strony producenta...niestety jeszcze do wersji 4.16, ale myślę, że z grubsza zawiera prawie wszystko co jest w wersji 5.02... resztę doczytasz z angielskiej ... 

:) ściągam tego PreSonus-a - byle potrafił mi nagrać te ścieżki i wyexportować do wav każdą osobno - ma to tylko koncerty nagrywać, to mi żadne wtyczki potrzebne nie są...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 24 wrz 2015, 10:57

:) ściągam tego PreSonus-a - byle potrafił mi nagrać te ścieżki i wyexportować do wav każdą osobno - ma to tylko koncerty nagrywać, to mi żadne wtyczki potrzebne nie są...
...

Nie będziesz musiał niczego eksportować, gotowe WAV'y bedą siedzieć w odpowiednim katalogu :)

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 24 wrz 2015, 13:30

...:) ściągam tego PreSonus-a - byle potrafił mi nagrać te ścieżki i wyexportować do wav każdą osobno - ma to tylko koncerty nagrywać, to mi żadne wtyczki potrzebne nie są... ... 
Nie będziesz musiał niczego eksportować, gotowe WAV'y bedą siedzieć w odpowiednim katalogu :)...

Trzeba tylko pamiętać, żeby właściwie skonfigurować kanały w DAW

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 24 wrz 2015, 13:38

......Dodam, że do Reaper'a jest dokumentacja w j. polskim, którą można ściągnąć ze strony producenta...niestety jeszcze do wersji 4.16, ale myślę, że z grubsza zawiera prawie wszystko co jest w wersji 5.02... resztę doczytasz z angielskiej ... 

:) ściągam tego PreSonus-a - byle potrafił mi nagrać te ścieżki i wyexportować do wav każdą osobno - ma to tylko koncerty nagrywać, to mi żadne wtyczki potrzebne nie są......

Jeżeli chcesz mieć tylko "czysty" zapis koncertu w WAV, to faktycznie wtyczki nie są Ci potrzebne. Natomiast jak byś chciał nieco "obrobić" ten materiał, to brak możliwości podłączenia np. wtyczek efektowych innych producentów może mieć znaczenie ... oczywiście zawsze każdą ścieżkę możesz przepuścić przez jakiś hardware...
Generalnie zaletą mikserów z interfejsem o takiej samej liczbie wejść i wyjść jest to, że każdy kanał możesz przepuścić przez DAW osobno, wprowadzić odpowiednie korekty a później wrócić z tym wszystkim do miksera i wypuści na zewnątrz.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 24 wrz 2015, 15:21

a mówili, że windowsy są łatwe niby ściągał aktualizacje, wyłączał i włączał się ze 100 razy i dalej program nie rusza... ??

Windows 7 x86 SP1 + platform update - tego sp1 to widzę w systemie, ale "platform update"? co to za cudo? a system mi szuka dalszych aktualizacji i nie znajduje nic takiego ?!

//

wracając do idei - mackie nagrywa zaraz na wejściu (po wzmacniaczu mikrofonowym) i takie ślady sobie chcę importować do mojego komputera... jakoś się do linuksa i Ardour-a przyzwyczaiłem...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
crash22

Post autor: crash22 » czwartek 24 wrz 2015, 18:54

...szukam darmowego, legalnego programu pod windows 7 do nagrywania 16 śladów z miksera (Mackie 1640 FW) - mikser ma sterowniki ASIO i audacity tego nie ogarnia... znalazłem "podium free" - jendak nie ma on opcji exportu każdej ścieżki osobno... albo nie umiem szukać...

...

Jest także całkowicie darmowy DAW w wersji dla Linuxa i Windowsa - Rosegarden. Ciekawa alternatywa. I dobrze, że jest
Witam - jestem pasjonatem muzyki i czytelnikiem magazynu "Estrada i Studio".

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 24 wrz 2015, 19:00

(...) Rosegarden(...)

ale on to chyba bardziej jednak do midi... nawet nie wiedziałem, że jest wersja dla windowsa

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

ODPOWIEDZ