Nagłośnienie (kolumny + wzmacniacz)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Nadim
Nagłośnienie (kolumny + wzmacniacz)

Post autor: Nadim » poniedziałek 10 sie 2015, 20:33

Witam,

od kilku dni rozglądam się za jakimś nagłośnieniem w granicach 1000 zł.

Potrzebuję:
Jednej lub dwóch kolumn, wzmacniacz (z możliwością podłączenia: niżej wymienionego
sprzętu i co najmniej dwóch mikrofonów), mikrofonu w komplecie nie musi być. Wygodniej
byłoby mi, gdyby to była jedna kolumna z wbudowanym wzmacniaczem (widziałem coś
podobnego u znajomego), tylko nie wiem czy takie rozwiązanie sprosta moim oczekiwaniom,
np. na otwartej przestrzeni.

Podłączenie do:
pianino cyfrowe YAMHA P-105 (więcej info)

Przeznaczenie:
pogrzeby (na zewnątrz), śluby (msze w kościołach), imprezy miejskie itp.

Jeśli chodzi o samo nagłośnienie, to jestem jeszcze raczej w tym zielony, dlatego
proszę o opinie, porady i ewentualne wyjaśnienia.

@EDIT
Co sądzicie o czymś takim: http://allegro.pl/naglosnienie-przenosne-pro-15-
700w-zobacz-film-i5145541131.html
?

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam,
Nadim

laser777

Re: Nagłośnienie (kolumny + wzmacniacz)

Post autor: laser777 » wtorek 11 sie 2015, 02:51

Ja bym tego nie kupił.Poważniejsi producenci nagłośnienia mają sprzęt w tej cenie ale o mocy 40W a nie 700W
Poczytaj sobie opinie na temat tego producenta.
Jak prowadzisz jakąś działalność to nie warto oszczędzać. MIPRO MA 707 PAC na msze i pogrzeb powinno wystarczyć.Ale na takie Boże Ciało musiał byś mieć lepszy system przenośny za kilka tysięcy zł.
To tyle na temat nagłośnienia mobilnego.
Na imprezy lepiej kupić nagłośnienie "stacjonarne" wzmacniacz a najlepiej dwa,parę kolumn lub dwie pary i mikser do mikrofonów.
Jakie miejskie imprezy?masz na myśli plener czy jakiś klub karaoke?

Nadim

Post autor: Nadim » wtorek 11 sie 2015, 14:13

Nie prowadzę żadnej działalności. Jestem młodym organistą (jeszcze się uczę) w małym miasteczku (sprzęt w kościele na większe uroczystości - Boże Ciało itd. mam stacjonarny i dobry - parafialny). Natomiast to nagłośnienie kupuję prywatnie - czasami ludzie zapraszają do innych miejscowości na msze ślubne, pogrzeby, jakieś malutkie imprezy miejskie.

Więc całość chcę zamknąć w 1000 zł. Może kiedyś kupię coś profesjonalnego, ale aktualnie potrzebuje coś skromnego - byle mnie nie zawiodło i się sprawdziło (na te kilka lat).

Bardzo proszę o porady, najlepiej z krótkim wyjaśnieniem (żebym wiedział, czym się kierować przy zakupie nagłośnienia). Byłbym również wdzięczny za jakieś propozycje (np. przykładowe aukcje z allegro/sklepów itp.)

Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 11 sie 2015, 17:35

...Nie prowadzę żadnej działalności. Jestem młodym organistą (jeszcze się uczę) w małym miasteczku (sprzęt w kościele na większe uroczystości - Boże Ciało itd. mam stacjonarny i dobry - parafialny). Natomiast to nagłośnienie kupuję prywatnie - czasami ludzie zapraszają do innych miejscowości na msze ślubne, pogrzeby, jakieś malutkie imprezy miejskie.

Więc całość chcę zamknąć w 1000 zł. Może kiedyś kupię coś profesjonalnego, ale aktualnie potrzebuje coś skromnego - byle mnie nie zawiodło i się sprawdziło (na te kilka lat).

Bardzo proszę o porady, najlepiej z krótkim wyjaśnieniem (żebym wiedział, czym się kierować przy zakupie nagłośnienia). Byłbym również wdzięczny za jakieś propozycje (np. przykładowe aukcje z allegro/sklepów itp.)

Z góry dziękuję!...

http://allegro.pl/samson-kolumna-aktywna-przenosna-6-bluetooth-i5448564244.html

Samson się na pewno sprawdzi, polecam.

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 11 sie 2015, 17:36

...
...Nie prowadzę żadnej działalności. Jestem młodym organistą (jeszcze się uczę) w małym miasteczku (sprzęt w kościele na większe uroczystości - Boże Ciało itd. mam stacjonarny i dobry - parafialny). Natomiast to nagłośnienie kupuję prywatnie - czasami ludzie zapraszają do innych miejscowości na msze ślubne, pogrzeby, jakieś malutkie imprezy miejskie.

Z góry dziękuję!...

Samson się na pewno sprawdzi, polecam.
...

laser777

Post autor: laser777 » wtorek 11 sie 2015, 21:10

Może być Samson z linku który podał kolega
albo np coś takiego

http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i13690,alesis,alesis-transactive-wireless.html

http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i12384,behringer,behringer-europort-mpa40bt-pro-.html

Jest to trochę lepszy sprzęt niż twoja pierwsza propozycja.
Choć wszystkie trzy zestawy mobilne to jednak sprzęt budżetowy i parametry mogą być odrobinę zawyżone jeśli chodzi o wytrzymałość baterii. Producenci nie podali też efektywności w db.
Ale na msze czy pogrzeb powinno wystarczyć

Z imprezami typu domówka czy grill w ogródku gdzie jest kilka osób taki sprzęt powinien sobie poradzić
Ale ja bym tego nie katował bo jest to drogi sprzęt a gra może tak samo głośno jak średni domowy hi fi

A na imprezy typu 18stki gdzie gra się głośną muzykę to już trzeba mieć sprzęt estradowy więc na tak duże imprezy nawet tego nie bierz.

Nadim

Post autor: Nadim » wtorek 11 sie 2015, 21:51

laser777 sprzęt estradowy, czyli? Kupię coś takiego w tej cenie? Może to będzie lepsze rozwiązanie i przyda się bardziej na przyszłość? Mógłbyś coś tego typu polecić?

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » środa 12 sie 2015, 17:33

...laser777 sprzęt estradowy, czyli? Kupię coś takiego w tej cenie? Może to będzie lepsze rozwiązanie i przyda się bardziej na przyszłość? Mógłbyś coś tego typu polecić?... 

Za 1000 złotych? Bez szans. Cudów nie ma.

laser777

Post autor: laser777 » środa 12 sie 2015, 22:21

Za 1000zł ciężko będzie.
Przy odrobinie szczęścia może byś kupił parę kolumn i stary wzmacniacz 2x200W
ale jak najszybciej musiał byś uzbierać na choćby jednego suba i wzmacniacz do tego(minimum 300W na kanał).
Wzmacniacz można kupić już od 300zł używany ale przeważnie za te pieniądze nic nie ma bo wybór zaczyna się od 600zł.

1000zł możesz jakoś dobrze zagospodarować ale nie mam mowy żeby kupić cały sprzęt

ODPOWIEDZ