Windows 10?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
MrExplosion
Re: Windows 10?

Post autor: MrExplosion » środa 15 lip 2015, 19:41

Jak dla mnie to nie wiadomo czy aktualizacje systemu będą darmowe i jak długo. Póki Microsoft nie udostępni pełnego EULA to przesiadać się mogą tylko hobbyści. Póki co to nawet nie wiadomo jak będą wyglądały zapisy dotyczące możliwości powrotu do starszej wersji.

Patrząc w jakim kierunku idzie rynek ciężko mi uwierzyć w darmowego Windowsa na normalnych ludzkich zasadach. Bardzo możliwe, że za "darmo" będzie wtedy kiedy zgodzimy się na przesyłanie Microsoftowi i partnerom pełnej "telemetrii" z komputera, łącznie z ruchem online i rejestracją myszy i klawiatury oraz jakimiś absurdalnymi zapisami dotyczącymi praw autorskich i wykorzystania danych przez Microsoft.

Mam nadzieję, że ludzie będą czytać zanim się przesiądą (choć to nadzieja głupia bo jak wiadomo z życia codziennego jest wielka grupa ludzi która zrobi dosłownie wszystko żeby tylko nie musieć czegoś czytać).

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 16 lip 2015, 08:41

...zastanawiam się, czy nie skorzystać z opcji przejścia na 10tkę od razu po zakupie....

Tylko tak właściwie to w jakim celu? Ja np. mam 7-kę, wszystko hula, więc nie widzę najmniejszej potrzeby zmiany systemu, ale to tylko moje zdanie.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » piątek 17 lip 2015, 23:25

Tylko tak właściwie to w jakim celu? Ja np. mam 7-kę, wszystko hula, więc nie widzę najmniejszej potrzeby zmiany systemu, ale to tylko moje zdanie. ...

Dokładnie. Ludziska ogólnie zawsze rzucają się na to co nowe. Win7, będzie jeszcze kilka lat łatany, jeśli chodzi o luki bezpieczeństwa.
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 18 lip 2015, 01:53

Spokojnie Panowie

Pietras się pytał co i jak - troszkę bez sensu przed oficjalna premierą
jak nic nie spieprza to tak samo jak na viscie, 7 8 i 8.1
nic się nie zmienia prócz ewentualnie niższych wymagań co do ram - i tak byle zadanie to minimum 2 rdzenie
Generalnie wyznawałem zasadę - nowy win dopiero po sp1 chociaż cholera wie jak to teraz zrobią

ja bym się wstrzymał pół roku - niech testują inni (oczywiście mając na uwadze darmową aktualizację do win 10)

co zresztą polecam bo pewnie za jakieś 5 lat win7 przestanie być wspierany

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 18 lip 2015, 10:20

Heh Zbynia - oczywiście że załozyłem temat bez sensu. Ktoś mnie wprowadził w błąd, że system już oficjalnie śmiga. Innymi słowy, temat można odłożyć do momentu, gdy system "wejdzie w życie" i ktoś zacznie używać.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 18 lip 2015, 17:12

System po update okazał się niemal gotowy do pracy z miejsca. Wszystko poki co działa. Jedynie stara karta pcie nie zainstalowała się automatycznie. Kilka rzeczy jest do wybadania. Ale generalnie pozytywnie. Cokolwiek by nie powiedzieć o nowym dobrego to musze stwierdzic że WIN7 to bardzo spójny i dopracowany system.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » niedziela 19 lip 2015, 18:29

Wiadomo już oficjalnie, że wersje Home nie będą pozwalały wyłączyć automatycznych aktualizacji. Czyli bardzo możliwe, że będą pojawiały się problemy z softem muzycznym po aktualizacjach, przynajmniej dopóki producent nie napisze poprawki

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » niedziela 19 lip 2015, 22:59

...Wiadomo już oficjalnie, że wersje Home nie będą pozwalały wyłączyć automatycznych aktualizacji. Czyli bardzo możliwe, że będą pojawiały się problemy z softem muzycznym po aktualizacjach, przynajmniej dopóki producent nie napisze poprawki... 

ale to chyba nie będzie dotyczyć softu od zewnętrznych producentów, tylko windowsa i aplikacji ze sklepu..

Ja mam na szczęście wersje PRO..

btw. firewall jest tutaj jakąś opcją

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lip 2015, 10:15

A po co firewall?Przecież on nic w tym temacie nie zrobi - nie chcesz netu to go odłącz
nie chcesz aktualizacji to wyłącz usługę windows update - prościej i szybciej

Dlaczego miałyby się pojawić problemy z softem muzycznym?Czy na Viscie, 7 czy 8 takowe się pojawiały po aktualizacjach systemu?
Ja się nie spotkałem

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » poniedziałek 20 lip 2015, 11:18

Dlaczego miałyby się pojawić problemy z softem muzycznym?Czy na Viscie, 7 czy 8 takowe się pojawiały po aktualizacjach systemu?
Ja się nie spotkałem...

Ja też nie, za to spotkałem się z większą stabilnością i szybkością systemu jak i rozmaitych aplikacji/gier po aktualizacjach.. Pamiętam że w xp było różnie z tymi aktualizacjami ale od Visty w górę to tylko poprawa..

A co do firewalla to trochę porobiony byłem jak pisałem i mylnie zrozumiałem że chodzi o aktualizację softu a nie Windowsa, dlatego o firewallu wspomniałem %-) hehe

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

ODPOWIEDZ