Cubase - zgranie czasowe ścieżek

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Moses
Cubase - zgranie czasowe ścieżek

Post autor: Moses » czwartek 08 sty 2004, 17:30

Witam obiecuje, że to chyba ostatnio post i już nie będe zawracał wam głowy :)

A więc mam sobie dwie ścieżki (na których są takie klocki) jedna ścieżka to głos, druga to muzyka. Teraz chciałbym je idealnie ze sobą zgrać. A więc przyblizam maksymalnie i widzę zapis dźwięu w postaci fali. Ale kiedy chcę ten 1 klocek (akurat w tym wypadku głos) to skacze on o potężne kroki . Zauważyłem, że na timelinie (tej lini z zaznaczonym czasem u góry) są miedzy sekundami gdzies tak 4 kreski i klocek skacze wlasnie do nich. Czy da się gdzieś włączyć (lub czy istnieje) taką funkcję która bedzie przeciagała klocek wraz z pociagnieciem myszy a nie do przedziału czasowego ? Bardzo prosił bym o pomoc i pozdrawiam

Ja-cek

Re: Cubase - zgranie czasowe ścieżek

Post autor: Ja-cek » czwartek 08 sty 2004, 18:03

Zmień grida...

www.surogat.pl

Moses

Post autor: Moses » czwartek 08 sty 2004, 19:09

Ok thx za pomoc tylko czy moglbys mi powiedziec gdzie to wlaczyc ? Żeby nie było, że jestem leniwy (głupi ? ) to przejrzalem helpa, ale jedyne co znalazlem to "You can hide or show the grid by selecting "Hide/Show Grid" from the Do pop-up menu." No ok, tylko jak się dostać do "Do menu" ?

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » czwartek 08 sty 2004, 20:39

Więc, zgaduję żę w cubusiu jest podobnie, ja pracuję w nuendo i można tam ustawić do czego ma przyciągać eventy, może być do grida (tu zależy, czy ustawisz jako grida takty, czy sekundy, czy co tam chcesz) może też przyciągać do eventów, pokombinuj, jest też opcja przyciągania eventó do kursora, niektózy mówią, że nuendo tylko wyglądem się różni... Powinno to akurat być podobnie rozwiązane

Jakby co, to ci scrrenshota rzucę, daj znać na priv
www.surogat.pl

Moses

Post autor: Moses » czwartek 08 sty 2004, 21:49

Jasne, był bym wdzięczny za każda pomoc. Ale czy jakiś użytkownik cubasa moglby mi krok po kroku powiedziec jak ukatywnic grid ? Był bym wdzieczny, bo help mi specjalnie nie pomogl :(

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » czwartek 08 sty 2004, 23:25

...Jasne, był bym wdzięczny za każda pomoc. Ale czy jakiś użytkownik cubasa moglby mi krok po kroku powiedziec jak ukatywnic grid ? Był bym wdzieczny, bo help mi specjalnie nie pomogl :(...

Jak się pewnie okaże na koniec to pewnie w używasz wersji LS a ja właśnie patrzę na SX ? już nie pamiętam na ile się różnią te interface.

Po prawej stronie, u góry, są trzy pola. w pierwszym wypadało by żeby było ustawione ?Grid? ? tam się ustawia do czego ma ?skakać? dany element. W drogim polu trzeba ustawić ?Use Quantanize? ? tu sobie daruje c odo czego służy. Trzecim polu wybiera się jaką postać ma mieć siatka ? w jakim tempie ma być poszatkowana. Tam należało by wybrać ostania opcje (nie wliczając ?Setupe?). To powinno rozwiązać problem.

Powodzenia.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » piątek 09 sty 2004, 00:06

da się gdzieś włączyć (lub czy istnieje) taką funkcję która bedzie przeciagała klocek wraz z pociagnieciem myszy a nie do przedziału czasowego ? Bardzo prosił bym o pomoc i pozdrawiam

...

najlepiej zaznacz oba elementy i kliknij dwa razy na nie i zobacz co się stanie. wejdziesz w edycję śladów audio np i tam masz możliwości precyzyjnej synchronizacji. możesz przesuwać łapką bądź strzałkami,które dostępne są po naciśnięciu lewego przycisku myszy. jeżeli chdzi o wartość skoku paska audio to trzeba zmieniać cyferki w okienkach umieszczonych w prawym górnym rogu zarówno w edytorze audi jak i w oknie głównym programu. to chyba nazywa się SNAP. w orginalnych ustawieniach jest BAR i chyba 16 w edytorze. zmieniaj w górę aż do OFF i patrz co się dzieje.nie wiem czy jasno się wyraziłem ale nie mam na widoku programu bo jestem w domu a cubase gdzie indziej. a jaką masz wersję? zaglądaj częściej i pytaj o co chcesz.jeżeli wiem to powiem. pozdro smal
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » piątek 09 sty 2004, 00:15

o kurcze trochę namieszałem te okienka z cyferkami są w lewym górnym rogu oczywiście w cubase VST
Radhe Govinda!

Moses

Post autor: Moses » piątek 09 sty 2004, 14:52

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Naprawdę mi pomogliście :D Może jeszcze kiedyś was pomęczę,ale póki co na moje domowe potrzeby wiedza ktora posiadam mi wystarcza ;)

Awatar użytkownika
zgred

Post autor: zgred » piątek 09 sty 2004, 14:55

proste - mniej więcej naśrodku jest taki guziczek " >I< ", jak go wyłączysz to problem zniknie.
mam 28 lat i zamiłowanie do syntezatorów i komputerów, narazie to zabawa ale mam nadzieję że to sie kiedyś zmieni

ODPOWIEDZ