Monitory aktywne z małym poborem mocy
W tym momencie myślę już o KRK RP5 GP2 lub GP3
Sugestie?...
Bierz RP5 G3. Podobno poprawili pare rzeczy w stosunku do G2.
Alternatywnie - jakosciowo i cenowo JBL LSR305.
Re: Monitory aktywne z małym poborem mocy
Wczoraj siedziałem kilka godzin czytając komentarze, posty na forach, testy i filmy na YT...
Jedynym logicznym wyborem będą właśnie: JBL LSR 305
Tylko wszędzie straszą tym 1m od ściany - czy pomoże fakt, że moja ściana ma na sobie nałożoną dodatkową ścianę gipsową i jest w piramidkach 5/5/7 cm, a pomieszczenie mocno zagracone? :)
Zdjęcie: http://i.imgur.com/RlSFKxz.jpg?1
Bassreflex z tyłu zawsze się wiąże z zachowaniem odległości od tylniej ściany. Rozważania powinno zaczynać się od 50 cm, a odległośc dobierać eksperymentalnie.
Twoje gąbki prawie nic nie mają do tego jak port BR będzie pracował, on potrzebuje miejsca.
Straszenie straszeniem, ale fakt jest taki - im bliżej ściany tym będziesz mieć większe podbicie dołu ale słabszą / dłuższą "odpowiedź" układu (odbicie od ściany lub wpadanie w rezonans tej ściany też ma swoją bezwładność). Ludki rozumiejący problem, ale nie mogący zachować optymalnej odległości wybierają najlepsze rozwiązanie jakim jest zatkanie portu BR, tym samym obcinająć pasmo przenoszenia .
Jeżeli chodzi o tanie konstrukcje no to umówmy się - lepiej kupić monitory zamknięte jeżeli nie ma opcji wypożyczenia przed zakupem innych modeli.
Ja nagrywam i słucham muzyki zdecydowanie ciszej niż znajomi realizatorzy, także może nie będzie to aż tak problematyczne...
W razie czego będę walczył z przemeblowaniem :)
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tym wątku :)
Bassreflex z tyłu zawsze się wiąże z zachowaniem odległości od tylniej ściany. Rozważania powinno zaczynać się od 50 cm,
Wg. materiałów firmy Genelec, nie należy przekraczać 60cm między frontem kolumny a ścianą, ale zachować minimum 5cm między ścianą a wylotem.
Jeśli tak, to nie będzie problemu :)
nie każdy głośnik po takim zabiegu w danej obudowie zagra dobrze
...fallworm - zatkanie bassrefleksu nie obcina pasma ale zmienia charakterystykę w dole
nie każdy głośnik po takim zabiegu w danej obudowie zagra dobrze
...
Może źle się wyraziłem Charakterystyka opadania staje się mniej stroma ale częstotliwość "rozpoczęcia opadanie" jest wyższa więc odczuwalne natężenie dźwięku w najniższych rejestrach jest mniejsze.
Może nie każdy ale większość zachowa odczuwalnie większą kontrole - poprawa odpowiedzi.
Kiedyś wykonałem dużo konstrukcji głośnikowych i zazwyczaj wykonane były pomiary. No nic dużo by dyskutować na ten temat.
BTW - 60 cm względem frontu to bardzo mało - a minimum 5cm tylnej ścianki od ściany pokoju wydaje się być absurdem no ale każdy ma swój słuch i ewentualnie sprzęt pomiarowy .
Kilka godzin temu podłączyłem JBL LSR305 i jestem mile zaskoczony!
W moim pokoju te monitorki zostaną już chyba na zawsze. Wszystko mi w nich pasuje.
Wyraźny, nisko mruczący, szybki bas (nie wiem jak to możliwe przy 5").
Wyraźna, soczysta góra. Środek jest w porządku, nie mam zastrzeżeń.
Niesamowita stereofonia, instrumenty mają jakby więcej miejsca dla siebie. Niektóre numery odsłoniły mi nowe oblicze.
Mam wrażenie, że Behringery były przytłumione - czuję się jakbym odetkał zatkane uszy i pierwszy raz słuchał muzyki.
Co do innych aspektów:
- niesłyszalne, kiedy nie leci muzyka
- białe diodki nie walą po oczach
Przy tej cenie, którą mamy teraz na rynku mogę spokojnie polecić. Jeśli mi się coś w uszach zmieni napiszę osobnego posta.
Pozdrawiam jeszcze raz i dziękuję za pomoc
Eszu
posłuchaj kilka tygodni niech ucho się przyzwyczai
potem jak będziesz miał możliwość to sobie porównasz z behringerami
pierwsze wrażenie zawsze jest albo wow albo o f..k szczególnie jak w danym momencie nie ma z czym porównać