Cubase 8 Pro - Steinberg zrobił z nas betatesterów a my mu za to zapłaciliśmy

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
funkofil1
Re: Cubase 8 Pro - Steinberg zrobił z nas betatesterów a my mu za to zapłaciliśmy

Post autor: funkofil1 » sobota 07 lut 2015, 19:03

Osobiście odradzam zakup nowego Cubase 8 bo na pewno starszy sprzęt nie będzie działać. Podobnie jest z Yosemite.
Może ktoś wie jak zainstalować starsze wersję sytemu np .OS X 10.9. Oficjalnie nie da się tego zrobić….

A masz instalkę do starszego osx?

Awatar użytkownika
Szamot

Re: Cubase 8 Pro - Steinberg zrobił z nas betatesterów a my mu za to zapłaciliśmy

Post autor: Szamot » środa 11 lut 2015, 16:40

...Osobiście odradzam zakup nowego Cubase 8 bo na pewno starszy sprzęt nie będzie działać. Podobnie jest z Yosemite.
Może ktoś wie jak zainstalować starsze wersję sytemu np .OS X 10.9. Oficjalnie nie da się tego zrobić….

A masz instalkę do starszego osx? ...
Mam instalkę ale nie można jej zainstalować. Może inaczej na pewno da się to zrobić bo i czemu nie? ale ja nie wiem jak.
Cubae 7,5, Yamaha Motif XF6, Virus Ti Snow

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » środa 11 lut 2015, 20:59

......Osobiście odradzam zakup nowego Cubase 8 bo na pewno starszy sprzęt nie będzie działać. Podobnie jest z Yosemite.

A masz instalkę do starszego osx? ...
Mam instalkę ale nie można jej zainstalować. Może inaczej na pewno da się to zrobić bo i czemu nie? ale ja nie wiem jak….

1. Wkładasz czysty pendrive
2. Uruchamiasz 'Narzędzie Dyskowe' i wybierasz zakładkę 'Odtwórz"
3. W oknie 'źródło' wybierasz obraz dysku (zakładam, że masz instalkę w formacie *dmg, *iso itp)
4. Do okna 'dysk docelowy' przeciągasz ikonę pendrive'a z lewej strony okna.
5. 'Odtwórz' (kilkanaście minut)
6. Zrób restart z wciśniętym 'altem'. Powinny pojawić się do wyboru dwa dyski - HD i pendrive, Klikasz 'pendrive' i uruchamia się instalator nowego osx. Możliwe, że nowy system będzie wymagał sformatowania dysku - robisz to z poziomu instalatora, uruchamiając 'narzędzie dyskowe' (na górnym pasku) na tym etapie możesz też podzielić dysk na partycje itd.

pyza

Post autor: pyza » czwartek 12 mar 2015, 13:22

I w końcu działą !!!
Właśnie zainstalowałem i problem z obsługą sterowników typu tascam czy mackie chodzi o tory wej. oraz wyj.ROZWIĄZANY
Ciekawe co przy tym zepsuli
CUBASE 8.0.10 czeka na instalację.
Można pobierać.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

moons

Post autor: moons » sobota 11 kwie 2015, 08:13

Wiem że  to nie ta liga :) mam w tej chwili Cubase Elements 7, pojawiła się oferta na update do Elements 8 za 20 Euro. Nagrywam sobie jedynie w midi ewentualie potem wszystko zgram sobie do mp3 warto przesiadać się na 8? Bo jakoś nie widze dla mnie większych zmian.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 11 kwie 2015, 09:38

...
warto przesiadać się na 8? Bo jakoś nie widze dla mnie większych zmian.
...

Ściągni Trial'a i sam sprawdź :)

Boonk

Post autor: Boonk » niedziela 12 kwie 2015, 16:05

...A najbardziej wkurzające jest to że programiści sprzedają buble których nie możesz zwrócić

pozostaje ci sąd...

To się po prostu nazywa "przyrostowe budowanie aplikacji". Wszyscy teraz budują produkty "agile'owo", żeby jak najszybciej je dostarczyć "na półkę", a jakość ma się wygładzić kiedyś tam, na kolejnych iteracjach. Takie czasy po prostu przyszły.
Sąd?
Nie. Dużo lepiej jest rozćwiczyć angielszczyznę, usiąść z kamerką i nagrać sprawny filmik pokazujący dokładnie, jak wywalić aplikację. Wrzucamy to na YT z wyraźnym tytułem "CRITICAL BUG SPOTTED IN CUBASE ver.. X.X" i patrzymy, jak się zaczyna robić tłoczno. 
Z inną rzeczą innej firmy się udało. Szybko poszedł patch i sami mnie potem prosili w komentarzach, żebym przetestował, czy już wszystko chodzi. Potem bardzo grzecznie spytali, czy nie usunąłbym już tego filmu. 

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » niedziela 12 kwie 2015, 23:04

......A najbardziej wkurzające jest to że programiści sprzedają buble których nie możesz zwrócić pozostaje ci sąd... 

To się po prostu nazywa "przyrostowe budowanie aplikacji". Wszyscy teraz budują produkty "agile'owo", żeby jak najszybciej je dostarczyć "na półkę", a jakość ma się wygładzić kiedyś tam, na kolejnych iteracjach. Takie czasy po prostu przyszły.Sąd?Nie. Dużo lepiej jest rozćwiczyć angielszczyznę, usiąść z kamerką i nagrać sprawny filmik pokazujący dokładnie, jak wywalić aplikację. Wrzucamy to na YT z wyraźnym tytułem "CRITICAL BUG SPOTTED IN CUBASE ver.. X.X" i patrzymy, jak się zaczyna robić tłoczno. Z inną rzeczą innej firmy się udało. Szybko poszedł patch i sami mnie potem prosili w komentarzach, żebym przetestował, czy już wszystko chodzi. Potem bardzo grzecznie spytali, czy nie usunąłbym już tego filmu. ...

Lajk:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dividian

Post autor: Dividian » wtorek 14 kwie 2015, 10:51

Problem może leżeć jeszcze gdzie indziej. Poza "markowymi" stacjami typu hp czy dell w zasadzie każdy PC jest inny, nie da się zrobić beta testów na wszystkich możliwych konfiguracjach sprzętowych ( łącznie z doborem interfejsu audio). Sprawa niby jest łatwiejsza w przypadku mac. Ale też nie jest to środowisko idealne ze względu również na różne konfiguracje sprzętowe. Gdyby aplikacje były tworzone na konkretne konfiguracje - lub dostępność konfiguracji byłaby określona, można by wymagać aplikacji stabilnych jak skała. A tak jesteśmy właśnie beta testerami poszczególnych konfiguracji sprzętowo- programowych. Czasami zainstalowanie łaty systemu może zakłócić pracę daw lub któregoś składnika... Tak więc nie demonizowałbym programistów - sądzę że im jak najbardziej zależy na prawidłowym działaniu aplikacji - nie mówiąc o firmie nadrzędnej dla steinberga która od lat raczej jest wzorcem w stabilności sprzętu i softu do niego...

pyza

Post autor: pyza » wtorek 14 kwie 2015, 12:19

No ok.

Napiszcie Panowie jakie błędy ma c8 w wersji 8.10 które uniemożliwiają komfortową pracę.

Bo w tej chwili pracuję nad płytą właśnie w cubase 8.10 i jest dobrze i komfortowo.

Wiadomo że jest to program do profesjonalnych zastosowań i na sound blasterze chyba nie pójdzie, a i komp musi spełniać jakieś minimalne wymagania.

Prawdą jest że jako jeden z pierwszych na tym forum narzekałem na c8, ale teraz jest wszystko ok.

Gdyście panowie podali więcej szczegułów co wam nie działa lub co zle działa, to może bym sprawdziła u siebie lub może pomógł w konfiguracji.

cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

ODPOWIEDZ