APS IO czy KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: APS IO czy KRK VXT8?

Post autor: Kyle » piątek 13 mar 2015, 16:12

Sluchalem sc205 w konfrontacji z focalami adamami i genelekami, focale i adamy 7cali woofer i obserwacje takie: jeśli chodz o dół, to byl lepszy od pozostałych, nizej schodzi ale nie zamulony

... którymi Genelec z "7cali" wooferem (Genelec mają woofer 6,5", a nie 7") . ... Genelec M040, Genelec 8040B czy Genelec 8240A? ... choć nawet nie bardzo chce mi się wierzyć, by najpodlejsze Genelec z 6,5" basem, czyli M040 grały płyciej od EVE SC205. Tak, że ja radzę pytajacemu by posłuchał, bo to co tu kolega DZ1 pisze jest nieprawdopodobne.

DZ1

Post autor: DZ1 » piątek 13 mar 2015, 18:41

7cali nie tyczylo sie genelecow...gelelecki byly jakies male, modelu niepamietam

Kyle, dla mnie tez bylo to niedouwierzenia, poprostu opadła mi kopara, chciałbym zobaczyc wtedy swoja mine, juz nie chodzi nawet o samo zejscie, ale w ogole reprodukcje calego pasma....po tym odsluchu juz wiem na 100%, ze kupie eve audio, minimum sc205, z zaleznosci od tego ile bede mial na to kasy, ale...jeszcze nie czas na to- nie samymi monitorami czlowiek żyje.. ;)

Polecam każdemu odsluch eve...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 15 mar 2015, 21:46

niewiarygodne są opinie tych co słuchali, monitory służą czemu innemu niż zestawy hifi, jesli niewyprodukowaleś kilku płyt na danym sprzęcie to niewiele o nim wiesz i tu chwała dystrybotorom którzy oferują możliwość wypozyczenia sprzętu do testu

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 17 mar 2015, 15:10

...niewiarygodne są opinie tych co słuchali, monitory służą czemu innemu niż zestawy hifi, jesli niewyprodukowaleś kilku płyt na danym sprzęcie to niewiele o nim wiesz i tu chwała dystrybotorom którzy oferują możliwość wypozyczenia sprzętu do testu ... 

Ano właśnie. Popieram. Słuchanie w sklepach (znajdzcie sklep z odpowiednim pomieszczeniem) jest połowicznym rozwiązaniem i pozwala stwierdzić tylko które paczki grają "lepiej lub gorzej" od innych. Po wyborze i uruchomieniu naszego "wyboru" w naszym pomieszczeniu może się okazać, że wybrane przez nas paczki są nie do końca trafione.

Monitory służą do miksu i nawet jeśli mają najbardziej paskudne brzmienie, ale dają możliwość ukręcenia materiału tak, aby szczęka opadła, to i tak będą lepsze do pracy jak najlepiej grające cuda.

Dlatego też, jeśli jest opcja wypożyczenia sprzętu (od dystrybutora lub ze sklepu za pomocą kaucji), to jak najbardziej z tego należy korzystać bo nic nam nie powie szczerej prawdy tak jak kilka wykonanych miksów w naszej "pracowni".

A wykresy to niech oglądają onaniści sprzętowi Laughing

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 17 mar 2015, 15:58

A wykresy to niech oglądają onaniści sprzętowi Laughing...

... ale o co Ci chodzjjji ? ... fap fap fap fap ... ... bo nie wiem :)

ps. wykresy to obraz tego jak coś gra ... jak ktoś potrafi je czytać ze zrozumieniem, to czegoś się dowie

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 mar 2015, 21:57

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 mar 2015, 21:59

...Fapowanie to zostaw sobie na wieczór

Wykres nie odzwierciedla niestety przydatności sprzętu (a cholera powinien w 100% szczególnie jak jest płaski w jak największym zakresie!!!)

wiesz dlaczego?
Bo pomiar jest gówno warty i odbywa się na strasznie krótkich impulsach - to że coś ma bas od 40Hz nie znaczy nic - ten bas jest punktowy czy rozlazły jak tłusta baba?

znów mam ci wspomnieć o NS10 czy dalej do ciebie nie dociera?

Nie na darmo w swoich TR8 naprawdę nisko schodzących odciąłem go powyżej 80Hz (pomijając korekcję akustyki dzięki temu)
I wyszło tylko na plus dzięki subowi w obudowie zamkniętej a nie lejącej gównem BS

Na wykresie wszystko byłby piękne podejrzewam...

ps.pisząc w poprzednim poście że maja grać nie miałem na uwadze że mają grać pięknie - mają być cholernie prawdziwe

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 17 mar 2015, 23:12

Nie na darmo w swoich TR8 naprawdę nisko schodzących odciąłem go powyżej 80Hz (pomijając korekcję akustyki dzięki temu)
I wyszło tylko na plus dzięki subowi w obudowie zamkniętej a nie lejącej gównem BS

Na wykresie wszystko byłby piękne podejrzewam...

A słyszałeś o czymś takim, jak charakterystyka wodospadowa, po naszemu waterfall?

[addsig]

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 18 mar 2015, 00:21

Ano właśnie. Popieram. Słuchanie w sklepach (znajdzcie sklep z odpowiednim pomieszczeniem) jest połowicznym rozwiązaniem i pozwala stwierdzić tylko które paczki grają "lepiej lub gorzej" od innych. Po wyborze i uruchomieniu naszego "wyboru" w naszym pomieszczeniu może się okazać, że wybrane przez nas paczki są nie do końca trafione.
OK, ale jezeli coś gra ewidentnie ''lepiej'' w jakimś tam powiedzmy sklepie o załóżmy przypadkowej adaptacji w porównaniu do reszty innych paczek tzn że to ''coś'' rownież bedzie grac ''lepiej'' w innym pomieszczeniu o innej jakiejś przypadkowe adaptacji akustycznej...czysta logika, a nie pisalem o jakichś niuansach w różnicy brzmienia tylko o ewidentnej roznicy na korzyść eve, tak samo jak nie mialem na myśli skrajnie źle brzmiących pomieszczeń...dla ewentualnego sprostowania: nie jestem w żaden sposób związany z eve audio wiec nie pieprze glupot, napisałem to co usłyszałem... tym bardziej nie jestem audiofilem i daleko mi do takich kwestii, zajmuje sie dzwiekiem live zawodowo i zaczynam bardziej powazniej niz wczesniej zajmowac sie nagrywaniem (w sensie wielośladowo)
Po raz kolejny polecam odsluch eve... bo gadac i porownywac wykresy to sobie można w caly świat...i co z tego??

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 18 mar 2015, 08:20

.
OK, ale jezeli coś gra ewidentnie ''lepiej'' w jakimś tam powiedzmy sklepie.....
--------------------------

no i też nie do końca...
zależy czego i w jakim celu słuchasz,
możliwe że coś co gra ewidentnie gorzej jest narzędziem którego potrzebujesz;))

ODPOWIEDZ