Jaki dodać sprzęt

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
janek13
Re: Jaki dodać sprzęt

Post autor: janek13 » sobota 14 mar 2015, 10:08

...Witam.
Muzyką zajmuję się już dość długo, ale na forum (czynnie) jestem świerzy.
Ale całkiem nie rozumiem jak chcesz robić studio bez prądu.(unplugged?)
Chcesz wszystko napędzać z USB? z laptopa jak mniemam?bez monitorów?przez godzine?no chyba że masz super laptop - US Army itp który pociagnie to wszystko przez 2godziny.
Chyba że chodzi o coś zupełnie poza moją wyobraźnią.
Pozdrawiam...
ŚWIEŻY

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » sobota 14 mar 2015, 12:11

...Jak rozumiem zajmujesz się hiphopem? :)

Tylko hiphopowcy wpadają od lat na pomysł kupna miksera gdy już posiadają interfejs, nie rozumiejąc że jedno i drugie spełnia tą samą funkcję, czyli w tym przypadku preamp i phantom.

Ja bym inwestował w laptopa i monitory...

Zależy.. Czasami jest sens takich inwestycji..

np. Ja (zajmując się hh) mając Focusrite Scarlett 2i2 kupiłem bardzo tanio mixer Soundcraft Compact 4, który podłączyłem do interfejsu.. powód?:

1) Lepsza kontrola monitoringu

2) Wejście gramofonowe

3) Wolę preampy z SC niż te ze Scarlett'a

No ale kolega Filon chyba sam nie wie co chcę osiągnąć i wygląda na to, że znajduję się w pomieszczeniu bez światła szukając po omacku.

Powiedz kolego co będziesz nagrywać, jak to wygląda ta sprawa z tym twoim pomieszczeniem, w jakim celu budujesz studio i tak dalej, bo nikt Ci nie powie kup to i to nie wiedząc jaki jest twój cel.. jest mnóstwo sprzętu na rynku i setki konfiguracji.. Wogóle nagrywałeś coś kiedyś ? czy to takie jest bardziej 'zrobimy studio, jest dostępna piwnica bez prądu, będziemy nagrywać muze i będziemy drugim Kalibrem44, albo Molestą' ;) określ się ziomie i napisz więcej.. mnie bardzo ciekawi to pomieszczenie bez prądu.. naprawdę, jestem ciekawy jak to chcesz ogarnąć.

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 14 mar 2015, 23:08

...Jak rozumiem zajmujesz się hiphopem? :)

Tylko hiphopowcy wpadają od lat na pomysł kupna miksera gdy już posiadają interfejs, nie rozumiejąc że jedno i drugie spełnia tą samą funkcję, czyli w tym przypadku preamp i phantom.

Ja bym inwestował w laptopa i monitory...

Bo tak piszą na tępych forach

Jeszcze zanim zacząłem się bawic w nagrywanie to już wiedziałem co chcę - i tak - był mikser ale to był DDX bo gratów sporo było do podłaczenia - a za interfejs w zupełności wystarczyło EMU1212m - tyle że dekade temu wybór był cholernie kosztowny - nie jak obecnie

Zresztą ArkanaFlow napisał po co mikser - mając dobry interfejs 2in/2out soundcraft compact był GENIALNY do budowy prostego systemu jesli ktoś nie nagrywał kilku rzeczy jednocześnie.

Miałem okazje korzystac z SC i wspomnianego EMU - rewelacja w domu

Aż dziw bierze ze juź SC nie produkują (ale w sumie tanie interfejsy sie pojawiły a preamp RIAA znów odszedł do lamusa)

Odnośnie tematu to kolega chyba za dużo pił i wpadł na jakiś pomysł który mu z głowy uleciał z kacem....

Bo nie idzie zrozumieć co po co i dlaczego

Ja to bym zaczął od zakupu generatora na benzynę - zasili wszystko łacznie z oświetleniem

ODPOWIEDZ