Przedwzmacniacz

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
k
Przedwzmacniacz

Post autor: k » środa 07 sty 2004, 20:32

Jaki wpływ na dźwięk ma przedwzmacniacz? I jak to jest z przedwzmacniaczami lampowymi w cenie do 1200zł. Co wybrać w tym zakresie - czy "normalny" czy lampę (mówię o podwójnych preampach).

Wiem, że lampki potrafią ocieplić dźwięk i duża część profesjonalnych nagrań (akustycznych) na takowych jest robiona, ale z drugiej strony po co w takim razie produkuje się przedwzmacniacze bez lamp? W wyniku ciągłego czytania różnych mądrych txtów mam wrażenie że kupowanie np do nagrań smyczków czegoś nie lampowego nie ma sensu, a z drugiej strony jak siedzialem na nagraniu nowej płyty Lasonia (co wcale nie było taki złe - całkiem fajne kawałki ostatnio napisał) to korzystali tylko z przetworników A/D i Lexicona.

Więc jak jest z tą lampą - po co ona? I czy ocieplenie dźwięku (później) jest do zrobienia jakąś wtyczką VST - tak żeby brzmiały naturalnie. Mówimy cały czas oczywiście o sprzęcie budżetowym...

k
[addsig]

Awatar użytkownika
twist21

Re: Przedwzmacniacz

Post autor: twist21 » środa 07 sty 2004, 21:31

więc z tymi przedwzmacniaczami to jest tak, że moga one wnieść naprawdę wiele. ale problem jest taki, że interesujący przedwzmacniacz nigdy nie jest budżetowy. w związku z czym trzeba zbierac na naprawdę dobry jeśli w ogóle. tak na prawdę nie znam taniego przedwzmacniacza który by nie szumiał, albo coś. Ja puki co sobie podarowałem i w zamian za to mam inne maszynki, które wnoszą na pewno więcej niż takie szumiące pudełko. lepiej kupić np. kompresor Alesis 3630 i już brzmi ładnie. jeśli obecność lamp poprawi Ci samopoczucie możesz działać na wtyczkach. znajdziesz takie na płytach EiS.

Pewnie teraz mnie zlinczują że uważam przedwzmacniacz za coś zbędnego, ale tak nie jest! po prostu szkoda pieniędzy na coś co może popsuć całą pracę. Może się nie orientuję i są jakieś przyjemne i tanie przedwzmacniacze, ale jak do tej pory niesłyszałem o nich.

Pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
k

Post autor: k » środa 07 sty 2004, 21:54

lepiej kupić np. kompresor Alesis 3630 i już brzmi ładnie....

Pozdrawiam ...

Thx. Jest jednak pewien problem. Weźmy czterowejsciową kartę z przedwzmacniaczami (Waveterminal 192M). Podczepiamy mikrofony (powiedzmy dla kwartetu smyczkowego) do wejścia Mic (tak wiem, 12V ale niestety jak wspomniałem brak preampów oddzielnych a te ponoć wystarczą), podrzucamy sygnał do poziomu liniowego, teraz monitor na wyjscie 1-2 (bezpośrednio oczywiście, bez konwersji A/D i D/A), z tych wyjść bierzemy sygnał, dajemy na Alesisa 3630, wyjście do wejść liniowych waveterminala i właśnie skończyły się miejsca. A tu np jeszcze trzeba razem gitarke dograć. Właśnie dlatego szukam czegoś co pozwoli nagrywać cztery kanały (w sumie wystarczą trzy, ale takich nie produkują) mikrofonowe, np 2 x wzmacniacze karty plus przedwzmacniacz, w standardzie 24/44.1

Darować sobie "upiększanie" wejść mikrofonowych na Waveterminalu sprzętowo, dorzucić pojedynczy preamp (VTB - 1 Studio Projects miał kiedyś wysokie oceny w Estradzie, nie wiem jak z innymi preampami i wiem jakie potrafią być testy) i wykorzystać go jako główny... obłęd.

Tylko jak to będzie brzmiało bez przedwzmacniacza? To wielkie pytanie. Ideałem był by przyzwoity preamp wyposażony w konwerter A/D ale takich chyba w niskich cenach nie ma? Oczywiście że nie ma:-D . Czekam na sugestie...
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 07 sty 2004, 22:10

Zarowno wsrod bardzo drogich preampow sa lampowe i calkowicie tranzystorowe i sa zwolennicy i takich i takich (niektore tranzystorowe jak np. stare Neve potrafia bardziej "nabalaganic" niz lampowe). W tanich konstrukcjach lampa ma znaczenie tylko marketingowe i w zwiazku z tym nic do brzmienia dobrego nie wnosi, problem tylko w tym, zeby nic nie psula. Jezeli chcesz czterokanalowy przedwzmacniacz, to spokojnie moge polecic np. TL Audio Ivory - tylko, ze on juz "troche" kosztuje. Wszystko, co tanie, bedzie takie sobie, choc z pewnoscia lepsze niz preamp na karcie. Pomysl z nagrywaniem smykow przez kompresor alesisa nie wydaje mi sie byc najlepszym, tak poza wszystkim - mam taki kompresor i nawet go lubie, ale mistrzostwo swiata w naturalnosci to to nie jest.

Generalnie musisz miec cztery przedwzmacniacze albo mikser z czterema przedwzmacniaczami - ludzie psy wieszaja na tanich behringerach najczesciej z powodu "operator error", jezeli sie boisz, to sa spirity czy inne mackie - albo tapco "powstaly po latach" - w sumie wszystko jedno, byle nie kosztowalo 300PLN za cztery kanaly, bo sie zdziwisz.

Awatar użytkownika
twist21

Post autor: twist21 » środa 07 sty 2004, 22:18

Aha.Jeśli dobrze zrozumiałem potrzebujesz miksera. będzie lepiej niż prosto do karty i problem z ilością wejść masz z głowy. chyba że chcesz nagrywać wszystko na osobnych śladach. ale to też da się rozwiązać. Trochę ponad 1000zł powinieneś już mieć mikser z wyjściami Direct, a jeśli nie to przynajmniej z insertami. wtedy, jeśli masz inserty wpinasz jacka mono ale tak na wyczucie, nie do końca w te inserty (są one przecież stereo) i dajesz wszystko jeśli chcesz przez wszelkie procesory i do kompa. z kompa na monitory i wszystko działa. Taka jest moja wizja

z tymi isertami to było też w EiS kiedyś

Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » środa 07 sty 2004, 23:34

A co sądzicie o preampach lampowych firmy ART? Chodzi mi przede wszystkim o najtańszy model czyli TUBE MP. Kosztuje tylko 450zł... ale ciekaw jestem czy wart jest nawet tej kasy . Może miał ktoś styczność z tym przedwzmacniaczem? Jego dane techniczne są m.in. tu:

http://republika.pl/sklep_akutech/preamps/tubemp.htm

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » środa 07 sty 2004, 23:38

...około tysiąca kosztuje yamaha mg12/04-ma 4 busy-nie trzeba kombinować z insertami(które też ma),6 przedwzmacniaczy mikrofonowych i podobno niezłej jakości.Do tego delta 66-4 wejścia analogowe+stereo coaxial,tak samo wyjście-koszt-chyba 1400.24bit/96kHz,o ile dobrze pamiętam...

...sam właśnie na to zbieram...
...phi...

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 08 sty 2004, 08:21

A co myslicie o TFPRO P3 http://republika.pl/sklep_akutech/preamps/p3.htm ?

Pozdr

elmuz

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 08 sty 2004, 09:03

...A co myslicie o TFPRO P3 http://republika.pl/sklep_akutech/preamps/p3.htm ?

Pozdr

elmuz...

Bardzo dobry pomysł. To jest Joemeek przemalowany na zielono. W tej cenie to są najbardziej godne polecenia preampy a przede wszystkim świetne optyczne kompresory. Co prawda są bardzo charakterysyczne, ale jaknajbardziej na plus.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 08 sty 2004, 09:05

......A co myslicie o TFPRO P3 http://republika.pl/sklep_akutech/preamps/p3.htm ?

Pozdr

elmuz...

Bardzo dobry pomysł. To jest Joemeek przemalowany na zielono. W tej cenie to są najbardziej godne polecenia preampy a przede wszystkim świetne optyczne kompresory. Co prawda są bardzo charakterysyczne, ale jaknajbardziej na plus....

Miało być "przemalowany na czerwono".

Sorry !!!

ODPOWIEDZ