Zmiana interface PCIe na USB a latencja
Chodzi mi po głowie zmiana interface'u. Aktualnie używam PCIe Maya 44xte jednak na przestrzeni czasu coraz bardziej drażnią mnie poniższe kwestie:
- częste kliki po zakończeniu sampla (drivery najnowsze, w DAW ustawione to samo
próbkowanie co na karcie)
- niemożność wysłania sygnału na output 1 i 2 (dysfunkcja Windows 7) z czego 1 to
monitory, zaś 2 to słuchawki. Korzystanie z funkcji MIX wprawdzie daje sygnał w
słuchawkach, jednak nie odcina monitorów.
- wirtualne suwaki (to akurat fanaberia)
Korzystam ze Studio One, więc drogą dobrej kompatybiloności wybór pada na Audiobox 22 VSL (alternatywą jest scarllet 2i2)
Pracuję wyłącznie na wirtualnych instrumentach kontrolowanych za pomocą klawiatury
MIDI USB, parametry PC w miarę współczesne (i7, 16GB).
Docierając do pytania - interesuje mnie jaki wpływ będzie miała zmiana interface
PCIe na UBS w odniesieniu do latencji. Jak mniemam do zewnętrznej karty dźwiękowej
po kablu i tak przechodzi wyłącznie suma wyjścia z PC, zaś w samej karcie po
konwersji D/A pokrętłami rozdzielam sygnał na wyjście 1 lub/i 2 - teoretycznie w tym wypadku o odczuwalnej latencji mimo użycia choćby i wielu instrumentów nie powinno być
mowy.
Bardzo proszę mądrzejsze głowy o poradę czy dobrze rozumuję, czy też pomijam jakiś
aspekt wpływający na ewentualną latencję.
Re: Zmiana interface PCIe na USB a latencja
...
- częste kliki po zakończeniu sampla (drivery najnowsze, w DAW ustawione to samo
próbkowanie co na karcie)...
A to nie jest przypadkiem też kwestia zastosowania odpowiedniego fadeout'a na końcu sampla? Jak zetniesz na prosto, to zawsze będzie klik. Sprawdź ustawienia programu, w większości z tego co widziałem jest możliwośc domyślnego ustawienia początku i końca sampla jak ma wyglądać po np cięciu.
...
- niemożność wysłania sygnału na output 1 i 2 (dysfunkcja Windows 7) z czego 1 to
monitory, zaś 2 to słuchawki. Korzystanie z funkcji MIX wprawdzie daje sygnał w
słuchawkach, jednak nie odcina monitorów....
Rozumiem, że "output" 1 i 2 to wyjścia dwukanałowe/stereofoniczne. Ja generalnie nie miałem jeszcze interfejsu który "odcina" wyjście np na monitory po wciśnięciu wtyczki od słuchawek . Po to są regulatory wysterowania by ich używać.
...
Pracuję wyłącznie na wirtualnych instrumentach kontrolowanych za pomocą klawiatury
MIDI USB, parametry PC w miarę współczesne (i7, 16GB).
Docierając do pytania - interesuje mnie jaki wpływ będzie miała zmiana interface
PCIe na UBS w odniesieniu do latencji....
Tutaj masz na myśli latencje w programie klawiatura - komputer via USB
...
Jak mniemam do zewnętrznej karty dźwiękowej
po kablu i tak przechodzi wyłącznie suma wyjścia z PC, zaś w samej karcie po
konwersji D/A pokrętłami rozdzielam sygnał na wyjście 1 lub/i 2 - teoretycznie w tym wypadku o odczuwalnej latencji mimo użycia choćby i wielu instrumentów nie powinno być mowy.
...
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym punkcie.
Idąc tym tropem rozumowania do - karty graficznej też wychodzi suma z PC .
Interfejs, czy to USB, czy PCIE, czy FireWire, obsługuje Ci dźwiękowo większośc procesów.
Moim sktromnym zdaniem:
Generalnie, jeżeli chodzi o zmianę latencji na plus, to cudów tu nie będzie, nowy interfejs, z nowymi bardziej zaawansowanymi sterownikami, na pewno odciąży Ci trochę PC więc można się spodziewać trochę poprawy. Gorzej nie powinno być, ale nie znam tych Twoich typów interfesowych. U mnie po pierwszej inwestycji w domu na RME UCX poprawa była niemiłosierna względem Esi juli@, latencje spadły ogromnie, został odciążony procesor i stabilność się poprawiła. Juli@ jest szybka sama w sobie ale UCX to potęga. Do pracy od razu zakupiłem UFX i generalnie wszystko co tylko mogę wymieniam na RME ale to inna bajka.
Re: Zmiana interface PCIe na USB a latencja
Dziękuję za odpowiedź!
A to nie jest przypadkiem też kwestia zastosowania odpowiedniego fadeout'a na końcu sampla? Jak zetniesz na prosto, to zawsze będzie klik. Sprawdź ustawienia programu, w większości z tego co widziałem jest możliwośc domyślnego ustawienia początku i końca sampla jak ma wyglądać po np cięciu
Fade stosuję nagminnie, kliki pojawiają się zarówno w przy tworzonych przeze mnie samplach jak i komercyjnych
Rozumiem, że "output" 1 i 2 to wyjścia dwukanałowe/stereofoniczne. Ja generalnie nie miałem jeszcze interfejsu który"odcina" wyjście np na monitory po wciśnięciu wtyczki od słuchawek
. Po to są regulatory wysterowania by ich używać
Panel Maya oraz Windows 7 http://oi60.tinypic.com/34ta2l1.jpg
Jeśli dźwięk płynie z wyjścia 1/2 i użyję opcji MIX pojawi się on także w słuchawkach. Pokrętłem MIX mogę regulować poziom dźwięku w słuchawkach jednak ściszając regulatorem wyjście 1/2 ściszam także słuchawki.
Ściszenie monitorów na czas pracy na słuchawkach jest o tyle przydatne, że nie pojawiają się przesłuchy (pracuję na zestawie półotwartym) Idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby dźwięk trafiał do wyjścia 1/2 oraz 3/4 - przyciskiem mute decydowałbym, z którego źródła chcę na dany moment korzystać.
Niestety ustawienia Windowsa 7 umożliwiają mi wybór wyjścia 1/2 LUB 3/4.
Tutaj masz na myśli latencje w programie klawiatura - komputer via USB
Dokładnie tak
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym punkcie. Idąc tym tropem rozumowania do - karty graficznej też wychodzi suma z PC
. Interfejs, czy to USB, czy PCIE, czy FireWire, obsługuje Ci dźwiękowo większośc procesów.
Wyobraziłem sobie, iż wszystkie procesy obliczeniowe odbywają się w PC, zaś karta dźwiękowa odpowiedzialna jest wyłącznie za otrzymanie finalnego komunikatu i przetworzenie go na dźwięk analogowy, który rozdzielę wedle uznania. Najwyraźniej źle sobie wyobraziłem - pokłosie mej ignorancji sprzętowej :)
Moim sktromnym zdaniem: Generalnie, jeżeli chodzi o zmianę latencji na plus, to cudów tu nie będzie, nowy interfejs, z nowymi bardziej zaawansowanymi sterownikami, na pewno odciąży Ci trochę PC więc można się spodziewać trochę poprawy. Gorzej nie powinno być, ale nie znam tych Twoich typów interfesowych. U mnie po pierwszej inwestycji w domu na RME UCX poprawa była niemiłosierna względem Esi juli@, latencje spadły ogromnie, został odciążony procesor i stabilność się poprawiła. Juli@ jest szybka sama w sobie ale UCX to potęga. Do pracy od razu zakupiłem UFX i generalnie wszystko co tylko mogę wymieniam na RME ale to inna bajka....
Korzystam ze Studio One, więc drogą dobrej kompatybiloności wybór pada na Audiobox 22 VSL (alternatywą jest scarllet 2i2). RME i pochodne to zbyt wysoka półka w relacji cena a moje zapotrzebowanie - zakup uznałbym za uzasadniony w momencie rozpoczęcia pracy zarobkowej na dźwięku.