Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Bobecky - Posty:4
Samson MDR 6 - ustawienia dla Rode NT1-A
autor: Bobecky » poniedziałek 16 lut 2015, 15:55
Ustawienia miksera Samson MDR 6 do Rode NT1-A Samoczynnie powstaje przester mimo to ,że wokal nie dochodzi do czerwonego pola .. Karta pod którą podłaczony jest Mikser to SoundBlaster X-FI Sourround 5.1 pod gniazdno Line In no i rejstruje dzwięk w mono .... Pilnie potrzebuje pomocy , ponieważ mam do skończenia projekt. Pozdrawiam ! ps. Program na którym nagrywam to Acid Pro _________________
Jestem młodych,obiecującym Artystą.
Mój styl zarówno jak i Fisza w jednej dziedzinie się nie mieści.
Zajmuję sie muzyką i fotografią oraz pomocą w kontaktach z Producentami
,osobami od Mix/Master oraz Aranżacji bitów.
Loguje się w celu ustawienia nowego sprzętu :)
Zajmuję sie muzyką i fotografią
oraz pomocą w kontaktach z Producentami i osobami od Mix/Master oraz Aranżacji bitów.
Loguje się w celu ustawienia n
-
Arkana_Flow
autor: Arkana_Flow » poniedziałek 16 lut 2015, 16:13
fadery kanału i master równo na zero mają być, jeśli tam jest zaburzenie jakieś to może ścinać sygnał.
kiedyś dla sound blasterów się instalowało Kx-y, nie wiem jak teraz i jak z tą twoją kartą jest ale poszukaj. 'kx drivers'
Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.
-
autor: Bobecky » poniedziałek 16 lut 2015, 16:21
...
fadery kanału i master równo na zero mają być, jeśli tam jest zaburzenie jakieś to może ścinać sygnał.
kiedyś dla sound blasterów się instalowało Kx-y, nie wiem jak teraz i jak z tą twoją kartą jest ale poszukaj. 'kx drivers'...
Fadery to te czarne u góry ?
oraz pomocą w kontaktach z Producentami i osobami od Mix/Master oraz Aranżacji bitów.
-
Arkana_Flow
autor: Arkana_Flow » poniedziałek 16 lut 2015, 16:39
...
...
kiedyś dla sound blasterów się instalowało Kx-y, nie wiem jak teraz i jak z tą twoją kartą jest ale poszukaj. 'kx drivers'...
Fadery to te czarne u góry ?
...
to suwaki, te u dołu. W sekcjach channel i w sekcji master.
Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.
-
autor: Bobecky » poniedziałek 16 lut 2015, 17:22
.........fadery kanału i master równo na zero mają być, jeśli tam jest zaburzenie jakieś to może ścinać sygnał. kiedyś dla sound blasterów się instalowało Kx-y, nie wiem jak teraz i jak z tą twoją kartą jest ale poszukaj. 'kx drivers'... Fadery to te czarne u góry ? ... to suwaki, te u dołu. W sekcjach channel i w sekcji master....
http://www.samsontech.com/site_media/legacy_docs/MDR6_front.jpg
Da radę byście oznaczyli co jak powinno być ustawione ?
Po czym zapodali mi fote na e-mail : Bobart75@wp.pl
uprzedzając to odpowiedzią na forum ?
Bym był bardzo wdzięczny ..
-
Arkana_Flow
autor: Arkana_Flow » poniedziałek 16 lut 2015, 20:34
To prosty i mały mixer. W dolnej części są 4 szare suwaki po lewej i 2 białe po prawej (suwaki poruszają się pionowo, tak jak suwak od jeansów)
Ustaw na 0 ten z czterech szarych, który odpowiada za poziom nagrywanego mikrofonu (jeśli nie wiesz który to, to ustaw wszystkie na 0, ale spróbuj podłączyć mikrofon pod 1sze lub 2gie wejście)
Teraz ustaw białe suwaki na 0. Dopasuj czułość (gain) i daj znać czy nie ma przesterów.
a to lepsze od zdjęcia z zaznaczonymi faderami:
http://www.samsontech.com/site_media/legacy_docs/MDR6_OM_4L_B_v4_1.pdf
-
fallworm - Posty:471
autor: fallworm » wtorek 17 lut 2015, 13:49
No tak - wokal nie dochodzi do 'czerwonego pola' na wyświetlaczu led tego mikserka czyli poruszasz się w przedziale 0-6db na plusie.
Wydaje mi się, że jednak powinieneś utrzymywać się w przedziale od -6db do 0 (takie wartości powinny pokazywać led - zielone pola tylko), to da gwarancje braku przesterowania na wejściu k. muzycznej, więc zmniejsz gain mikrofonu i/lub położenie suwaków kanału i sumy.
Suwak sumy ustaw na wartość nie mniejszą od suwaka kanału pod który podłączasz mikrofon i nie przekraczaj wartośći zero, poruszaj się tylko w wartościach ujemnych. Obserwuj wyświetlacz led i zapis (obwiednie) w Acid Pro.
(nigdy nie pracowałem na tak kiepskim sprzęcie więc mogę się mylić).
Prawdopodobnie bedziesz miał problemy z szumami - jeżeli chcesz się tego pozbyć zmień ten mikser i k. muzyczną na coś poważniejszego.
-
autor: Bobecky » środa 18 lut 2015, 18:54
...No tak - wokal nie dochodzi do 'czerwonego pola' na wyświetlaczu led tego mikserka czyli poruszasz się w przedziale 0-6db na plusie. Wydaje mi się, że jednak powinieneś utrzymywać się w przedziale od -6db do 0 (takie wartości powinny pokazywać led - zielone pola tylko), to da gwarancje braku przesterowania na wejściu k. muzycznej, więc zmniejsz gain mikrofonu i/lub położenie suwaków kanału i sumy. Suwak sumy ustaw na wartość nie mniejszą od suwaka kanału pod który podłączasz mikrofon i nie przekraczaj wartośći zero, poruszaj się tylko w wartościach ujemnych. Obserwuj wyświetlacz led i zapis (obwiednie) w Acid Pro. (nigdy nie pracowałem na tak kiepskim sprzęcie więc mogę się mylić). Prawdopodobnie bedziesz miał problemy z szumami - jeżeli chcesz się tego pozbyć zmień ten mikser i k. muzyczną na coś poważniejszego....
Więc panowie przystosowałem się do waszych rad przester powstaje wtedy gdy unoszę sie czy coś chociażby śpiewając podczas normalnej narracji tego nie ma ,ale gdy wjeżdża śpiew Zaczyna sie przester... w tym refrenie możecie to usłyszeć ... Nie chciałem dodawać tego numeru,ale ziomek sie uparł : https://www.youtube.com/watch?v=GyeS4WxOwbc&list=UUrnHbWPXlJ9r3Y8r5PJVUBw Co można z tym zrobić ? Dopóki nie zaczołem korzystaćz Rod'a
to na MXL'u było git .. Być może ustawienia karty dzwiękowej Soundbluster (Model z 2013r)