Witam wszystkich ponownie. Natrafiłem na kolejne 2 problemy. Kiedy tworze sobie jakas muzyke powiedzmy ylko na sciezkach audio (zaimportowane inne melodie w tym wypadku wav i mp3) zapisuje je sobie do formatu cuasa i chcialbym je exportować. Niestety kiedy klikam export -> Audio File i ustawiam sobie resolution 24 sample 44 khz i dzwiek stereo. Domyslnie plik nazywa MIxDown zapisuje sobie On tam sekunde exportuje i juz niby jest. Lecz nieststy kiedy chcę odsłuchać to słyszę tylko ciszę. Co robię źle ? I czy plikik midi też można do wav exportować ? Teraz 2 pytanie. Jak mogę regulować głośność ścieżki ? Tzn chcę, żeby np na początku miała vol.100 w 20 sekundzie plynnie zeszła do 80 a np. w 50 płynnie do zera. GDzie można takie coś ustawić ?
Dziękuję z góry za odpowiedź
Cubase VST 32 v5 i export do audio + ściszanie ścieżek
Re: Cubase VST 32 v5 i export do audio + ściszanie ścieżek
...Witam wszystkich ponownie. Natrafiłem na kolejne 2 problemy. Kiedy tworze sobie jakas muzyke powiedzmy ylko na sciezkach audio (zaimportowane inne melodie w tym wypadku wav i mp3) zapisuje je sobie do formatu cuasa i chcialbym je exportować. Niestety kiedy klikam export -> Audio File i ustawiam sobie resolution 24 sample 44 khz i dzwiek stereo. Domyslnie plik nazywa MIxDown zapisuje sobie On tam sekunde exportuje i juz niby jest. Lecz nieststy kiedy chcę odsłuchać to słyszę tylko ciszę. Co robię źle ?
Zanim dokonasz eksportu do audio upewnij się, że ustawiłeś dobrze lokatory, ponieważ długość ekportowanego pliku audio jest zależna tych lokatorów to znaczy markery [L] i [R].
I czy plikik midi też można do wav exportować ?
To zależy jaki instrument gra na danej ściężce MIDI. Jeżeli jest to instrument wirtualny wpięty jako wtyczka w Cubase to tak, jeżeli jest to instrument zewnętrzny (np. moduł, klawisz) to nie.
Teraz 2 pytanie. Jak mogę regulować głośność ścieżki ? Tzn chcę, żeby np na początku miała vol.100 w 20 sekundzie plynnie zeszła do 80 a np. w 50 płynnie do zera. GDzie można takie coś ustawić ?
Troszkę namieszałeś z tym zejściem ale chyba wiem co masz na myśli
Jeżeli chodzi o ślad audio to możesz to zrobić najprościej korzystając z automatyki. Pobaw się i zapoznaj z opcjami VST Automation.
PS. Jeżeli to jest twoje pierwsze zetknięcie z sekwencerowym oprogramowaniem audio to naprawdę polecam zakup podręcznika Cubase SX ćwiczenia zanim zasypiesz forum sporą ilością pytań
Podejrzewam, że spora część opcji i technika ich użycia powinna być taka sama. To tylko 19 zł.
Pozdrawiam i powodzenia.
Zanim dokonasz eksportu do audio upewnij się, że ustawiłeś dobrze lokatory, ponieważ długość ekportowanego pliku audio jest zależna tych lokatorów to znaczy markery [L] i [R].
I czy plikik midi też można do wav exportować ?
To zależy jaki instrument gra na danej ściężce MIDI. Jeżeli jest to instrument wirtualny wpięty jako wtyczka w Cubase to tak, jeżeli jest to instrument zewnętrzny (np. moduł, klawisz) to nie.
Teraz 2 pytanie. Jak mogę regulować głośność ścieżki ? Tzn chcę, żeby np na początku miała vol.100 w 20 sekundzie plynnie zeszła do 80 a np. w 50 płynnie do zera. GDzie można takie coś ustawić ?
Troszkę namieszałeś z tym zejściem ale chyba wiem co masz na myśli

Jeżeli chodzi o ślad audio to możesz to zrobić najprościej korzystając z automatyki. Pobaw się i zapoznaj z opcjami VST Automation.
PS. Jeżeli to jest twoje pierwsze zetknięcie z sekwencerowym oprogramowaniem audio to naprawdę polecam zakup podręcznika Cubase SX ćwiczenia zanim zasypiesz forum sporą ilością pytań

Podejrzewam, że spora część opcji i technika ich użycia powinna być taka sama. To tylko 19 zł.
Pozdrawiam i powodzenia.
Odp. na pyt. 1. (Co robie zle ?): Zeby zrobic mixdown musisz ustawic lokatory na poczatek i koniec tego co chcesz zrzucic do wav-a (zakladam, ze jesli eksport trwa sekunde, to zle ustawione sa lokatory).
Odp. na pyt. 2. (czy plik midi mozna do wav eksportowac ?): Pytanie nie jest precyzyjnie zadane. Chodzi o sciezke midi w Cubase czy o plik midi zupelnie nie zwiazany z sekwenserem ? Jedno i drugie mozna "eksportowac" do wav-a, ale robi sie to na ciut rozne sposoby. To pierwsze jest dokladnie opisane w instrukcji programu.
Odp. na pyt. 3. (Jak moge regulowac glosnosc sciezki ?): Od tego jest automatyka. Zajrzyj do dokumentacji programu. Jest to tam swietnie opisane.
hubi
OK ksiażkę kupię, a teraz zadam już naprawdę ostatnie pytanie (nie wyśmiejcie mnie ;) ) Jak można dojść do VST Automation ? Jakiś zawiły interfejs ma ten Cubase :) A więc prosił bym o odpowiedź na to pytaniei już się więcej tu nie pojawie (chyba, że natrafie na jakiś ultra problem z którym sobie nawet po lekturze rady nie dam)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
1. Odpal mixer tam masz czerwony knyfel WRITE kliknij go
2. Ciepnij knyfel PLAY i podczas odtwarzania baw się suwakiem głośności.
3. Odciśnij knyfel WRITE i ciepnij ten zielony READ i musi działać.
Cubase założy Ci nowa ścieżkę Mixer Automation tam możesz potem wejść i pozmieniać ale posiedź z tym troche dłużej do wszystkiego można dojść.
Nie ma co