...Z tego co słyszałem to do Z8 tez klawiature da sie podlłaczyc , ale pewny nie jestem bo sam nie sprawdziłem .
Klawiaturę podłączysz też do EMU.
A co do wyboru samplera... Ja używam EMU (ponieważ, mam, znam i lubię), ale jeśli chodzi o użycie samplera jako odtwarzacza gotowców, a nie narzędzie do samodzielnego eksperymentowania, to lepszy byłby AKAI, ponieważ oferta komercyjnych brzmień dla tej rodziny samplerów jest chyba najbogatsza....
W tym przypadku to tez nie jest tak do końca ,poniewaz akai z8 czyta tylko pliki smf0 (cyba nie pomyliłem sie ) , więc jesli posiadasz kolekcje w innych formatach trzeba bedzie pozmieniac

.Nie wiem jak to ma sie do innych samplerów z tej rodziny ja zacząłem od z8 wiec nie moge tu powiedziec .Edycja w z8 jest łatwa i przyjemna oczywiscie mozna wybrać sobie jak ma wyglądac plik wav (b.dobre powiekszenie pliku wav przy edycji)pracuje sie przyjemnie ,jednak nie oszukujmy się ,wygodniej bedzie edytowac na kompie i to nie wazne jakiej marki jest sampler ,ekran monitora to nie wyswietlacz samplerka
co do formatu to polecam program naszego rodaka do zgrywania sampli i wtedy załadujecie wszystko :)
http://www.extranslator.com/
OK to tyle
POzdrawiam
PAWEŁ