Roland Octa-Capture - dziwne zachowanie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
albertas
Roland Octa-Capture - dziwne zachowanie

Post autor: albertas » niedziela 11 sty 2015, 20:54

Witam,

Wszedłem w posiadanie karty Roland Octa-Capture i nie jestem w stanie zmusić jej do obsługi dwóch aplikacji jednocześnie...
przykładowo odpalam Ableton Live, wybieram sterownik ASIO Octa-Capture i wszystko śmiga. Jeśli teraz dodatkowo odpalę program do VJingu, Resolume Arena, nie jestem w stanie wybrać tej samej karty, pisze że jest w użyciu. Wcześniej bardzo długo pracowałem na Presonus Firestudio Project i ta karta bez problemu działała równocześnie na tym samym sterowniku na dwóch aplikacjach... czy to ja popełniam błąd czy ta karta już tak ma? :| 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Roland Octa-Capture - dziwne zachowanie

Post autor: matiz » niedziela 11 sty 2015, 22:10

Sterowniki ASIO pozwalają na pracę z jedną aplikacją (nie dotyczy ASIO4ALL). Jeżeli pracowałeś jednocześnie na dwóch aplikacjach, to nie były to sterowniki ASIO.

[addsig]

albertas

Post autor: albertas » poniedziałek 12 sty 2015, 01:30

...
Sterowniki ASIO pozwalają na pracę z jedną aplikacją (nie dotyczy ASIO4ALL). Jeżeli pracowałeś jednocześnie na dwóch aplikacjach, to nie były to sterowniki ASIO. ...

Dzięki za odpowiedź. Doszedłem już do źródła problemu. Sterownik ASIO pozwala na pracę z więcej niż jedną aplikacją pod warunkiem że obsługuje funkcję multi-client. Sterowniki Presonusa posiadały tę funkcję, podobnie jak RME czy M-Audio. Niestety Roland o to nie zadbał... szkoda. 

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » poniedziałek 12 sty 2015, 09:06

A ściągnij ASIO4ALL v2.x i sprawdź na tym sterowniki. Ja mam Focusrite 6i6 i nie korzystam z dedykowanego sterownika, tylko z Asio4All i mogę otwierać co chcę, ile chcę.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

albertas

Post autor: albertas » poniedziałek 12 sty 2015, 11:04

...
A ściągnij ASIO4ALL v2.x i sprawdź na tym sterowniki. Ja mam Focusrite 6i6 i nie korzystam z dedykowanego sterownika, tylko z Asio4All i mogę otwierać co chcę, ile chcę....

Sprawdzałem. Nie działa.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 12 sty 2015, 11:50

Większość interfejsów USB (a generalnie wszystkie mi znane) nie cierpi zmiany swych ustawień w konfiguracji przy odtwarzaniu zapisanego już kiedyś tam projektu. Czyli wpierw wszystko poustawiaj, a później otwórz DAW, zainicjuj nowy projekt i sprawdzaj.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

albertas

Post autor: albertas » poniedziałek 12 sty 2015, 17:52

...Większość interfejsów USB (a generalnie wszystkie mi znane) nie cierpi zmiany swych ustawień w konfiguracji przy odtwarzaniu zapisanego już kiedyś tam projektu. Czyli wpierw wszystko poustawiaj, a później otwórz DAW, zainicjuj nowy projekt i sprawdzaj....

Z tym akurat nie mam problemu, próbkowanie mam zawsze ustawione tak samo, a przy Presonusie nie miałem również problemu ze zmianą latencji przy otwartym projekcie. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o obsługę ASIO z poziomu kilku konfigurcji.

ODPOWIEDZ