BCF2000 komunikat "no OS" co z tym zrobic?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
krakers
BCF2000 komunikat "no OS" co z tym zrobic?

Post autor: krakers » środa 03 gru 2014, 12:19

Witam szanownych kolegów, 
Piszę ponieważ mam drobny problem i nie wiem co z nim zrobić, zakupiłem niedawno Behringera BCF2000 który mam zamiar podłączyć do GM on PC, wszystko działało poprawnie, chciałem wgrać nowszą wersje Firmware mianowicie 1.10. Po wgraniu gdy wyłączyłem kontroler i włączyłem go ponownie na wyświetlaczu pojawił się komunikat "no OS", szukałem na internecie co to znaczy i dowiedziałem się ze w kontrolerze nie ma firmware. Znalazłem kilka sposobów na wgranie go do BCF przez konwerter MIDI->USB lecz nic to nie pomogło. Macie panowie jakiś pomysł w czym tkwi problem? 
Czy ma to jakiś związek z tym ze wgrywałem firmware z win 7

Awatar użytkownika
miro5530

Re: BCF2000 komunikat "no OS" co z tym zrobic?

Post autor: miro5530 » czwartek 04 gru 2014, 22:38

Miałem kiedyś to samo, a było to już parę lat temu.
Był na stronie producenta do ściągnięcia plik z systemem,
który wrzuciłem do Cubase jako sekwencja MIDI. Plik był paczką
komunikatów Sys Ex. Odpowiednio ustawiłem porty MIDI. BCF 2000
podłączony był przez normalne (pięcio pinowe DIN) złącza MIDI.
Play i się wgrało. Ja to robiłem pod Win XP.
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to ,że jak zadzwoniłem do autoryzowanego
serwisu to nie potrafili nawet powiedzieć podstawowych porad, które
wykluczyłyby awarię sprzętu.

Awatar użytkownika
Mu_
Kontakt:

Post autor: Mu_ » sobota 06 gru 2014, 03:33

Podepnę się pod wątek - mam też BCF2000 - nic jeszcze przy nim nie grzebałem z braku miejsca na stole.
Rozpakowałem go tylko z pudełka i włączyłem do prądu, pomieszałem trochę suwakami - i ku mojemu zdziwieniu po wyłaczeniu i właczeniu suwaki nie ustawiły się na wartościach zerowych tylko są tam, gdzie je pozostawiłem - to tak ma być czy powinny się resetować samoczynnie?
Kompozytor. W pełni wyposażony użytkownik wyłącznie legalnego oprogramowania i bibliotek muzycznych.

Awatar użytkownika
krakers

Post autor: krakers » sobota 06 gru 2014, 15:00

No to sprubuje przez ten program mam nadzieje że zadziała bo już nie mam pomysłów jak ten problem rozwiązać. Dzieki za pomoc ;)

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » niedziela 07 gru 2014, 02:13

Podepnę się pod wątek - mam też BCF2000 - nic jeszcze przy nim nie grzebałem z braku miejsca na stole.
Rozpakowałem go tylko z pudełka i włączyłem do prądu, pomieszałem trochę suwakami - i ku mojemu zdziwieniu po wyłaczeniu i właczeniu suwaki nie ustawiły się na wartościach zerowych tylko są tam, gdzie je pozostawiłem - to tak ma być czy powinny się resetować samoczynnie?

Wszystko jest ok. Zależy od ustawień.
U mnie na 1 presecie jest obsługa Cubase i jak jest wybrany ten preset jako startowy
to suwaki po włączeniu nie ruszają się. Natomiast jak wybrany jest inny preset (startowy), 
który sam programowałem po włączeniu suwaki ustawiają się do pozycji w jakiej był zapisany
dany preset.
Jest na stronie producenta polska instrukcja. Polecam przestudiowanie.

http://www.behringer.com/EN/Products/BCF2000.aspx

Awatar użytkownika
Mu_
Kontakt:

Post autor: Mu_ » niedziela 07 gru 2014, 03:25

...http://www.behringer.com/EN/Products/BCF2000.aspx...

Ooo dzięki wielkie, bo już myślałem, że wybrakowany egzemplarz mi się trafił...
Kompozytor. W pełni wyposażony użytkownik wyłącznie legalnego oprogramowania i bibliotek muzycznych.

Awatar użytkownika
krakers

Post autor: krakers » niedziela 07 gru 2014, 18:45

... 
Miałem kiedyś to samo, a było to już parę lat temu.Był na stronie producenta do ściągnięcia plik z systemem,który wrzuciłem do Cubase jako sekwencja MIDI. Plik był paczką komunikatów Sys Ex. Odpowiednio ustawiłem porty MIDI. BCF 2000podłączony był przez normalne (pięcio pinowe DIN) złącza MIDI.Play i się wgrało. Ja to robiłem pod Win XP.Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to ,że jak zadzwoniłem do autoryzowanego serwisu to nie potrafili nawet powiedzieć podstawowych porad, które wykluczyłyby awarię sprzętu.
...

Miro5530 mam do ciebie jeszcze takie małe pytanie, jak wgrać ten plik Sys Ex do cubase? Bo ja w tym programie jestem dętka, Mam Cubase Studio 4.Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » poniedziałek 08 gru 2014, 00:59

Miro5530 mam do ciebie jeszcze takie małe pytanie, jak wgrać ten plik Sys Ex do cubase? Bo ja w tym programie jestem dętka, Mam Cubase Studio 4.Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.... 

1 otwierasz pusty projekt
2 tworzysz ścieżkę MIDI
3 tworzysz pustą sekwencję MIDI
4 otwierasz ją w edytorze list
5 wstawiasz na początku sekwncji rysując ołówkiem komunikat SysEx
musi być takowy wybrany w polu insert type na górze okna
6 edytujesz ten komunikat (klikasz w kolumnie comment F0,F7)
7 jak się otworzy edytor komunikatów SysEx to wówczas zaimportuj plik bcf2000_1-10.syx
i zamykasz edytor SysEx
8 daj wolniejsze tempo dla projektu 60 bpm
9 puszczasz play i nie naciskasz stopu aż nie skończy się cała transmisja danych

Co prawda jest to tylko jeden komunikat, ale długi.
Niestety nie pamiętam czy na bcf była sygnakizacja odbioru danych MIDI w trakcie
aktualizacji systemu. Trwało to chyba jakieś parę minut.
Napisz czy Ci się udało. Powodzenia.

Awatar użytkownika
krakers

Post autor: krakers » poniedziałek 08 gru 2014, 21:35

Dzięki, wrócę do domu to będe próbował. Co do diody to jak próbowałem wgrać za pomocą MIDI-OX, BC-Menager lub innych programów to dioda midi IN migałą na zielono wiec chyba dane dochdodzą. Powiedz mi jeszcze czy ty wgrywałeś tą aktualizacje z włączonym bootloaderem czy normalnie? I po wgraniu mam normalnie zresetować czy nic nie robić? Pytam bo może po wgraniu jakoś nie zapisuje tego systemu czy coś takiego, powoli mi się już pomysły kończą. Jutro albo jeszcze dzisiaj w nocy dam znać jak poszło z tym Cubase. Pozdro

ODPOWIEDZ