Nagrywanie syntezatorów i jakość nagrania audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
virus_c
Nagrywanie syntezatorów i jakość nagrania audio

Post autor: virus_c » piątek 28 lis 2014, 23:02

Witam,

stawiam pierwsze kroki w nagrywaniu audio do komputera. Posiadam kilka syntezatorów cyfrowych (Virus, Radias, Machinedrum, SY99, JD800, Z8 itp) i podłączyłem je przyzwoitej klasy kablami do Liquid Saffire 56 w celu rejestracji do programu Sonar. Po nagraniu fragmentu utworu i odtworzeniu zarejestrowanego materiału czy to na słuchawkach (DT 770 Pro) czy monitorach (KRK RP5 G2) jakość dźwięku jest dla mnie niezadowalająca. Do tej pory korzystałem z miksera ZED24, z którego wyprowadzony był odsłuch na słuchawki / monitory. Każdy tor audio w mikserze był właściwie (mile dla ucha) skorygowany w niskich i wysokich częstotliwościach i teraz jest to dla mnie jakiś punkt odniesienia. Dźwięk odtwarzany przez mikser był zdecydowanie lepszy niż to, co uzyskuję po podłączeniu źródeł dźwięku do Saffire 56. Nie trzeba tęgiej głowy, by wywnioskować, że użycie equalizera w mikserze dało efekt którego naiwnie i na próżno oczekiwałem po Saffire 56, który rejestruje dźwięk "jaki jest". A jest on zapewne czysty i naturalny, gdyż pochodzi z wyjść liniowych instrumentów przyzwoitej klasy.

Mam pytanie do doświadczonych w nagrywaniu syntezatorów forumowiczów - czy nieefektowny (płaski, pudełkowaty, przytłumiony) dźwiek nagrywany bezpośrednio, liniowo przez Saffire 56 to norma, z którą trzeba pogodzić się a oczekiwany efekt osiąga się dopiero na poziomie edycji nagranego materiału audio (miks, EQ, kompresja itd)?

Aby uprzedzić niektóre pytania / odpowiedzi chciałbym dodać, że nie zamierzam wpinać w tor sygnałowy żadnych urządzeń zewnętrznych "poprawiających" jakość dźwięku przesyłaną do interfejsu audio i że rozumiem logikę stosowania późniejszej korekcji z poziomu Sonara (poznaję powoli wtyczki EQ, kompresory czy inne ciekawe narzędzia) - to nie stanowi dla mnie problemu. Problemem jest zaskakująco nieefektowny dźwięk jaki odsłuchuję monitorując nagrywanie lub odtwarzając je przez Saffire 56. Czy macie podobne doświadczenia ?

KumiDr

Re: Nagrywanie syntezatorów i jakość nagrania audio

Post autor: KumiDr » sobota 29 lis 2014, 13:43

Coś musiałeś zrobić źle, w którymś miejscu jakiś błąd... Albo masz spaprany interfejs. Osobiście nagrywam prophet 8, minibruta i quasimidi siriusa przez badziewny mikser behringera na kartę Esi Julia. W rozdzielczości 24 bitów. Poza cholernymi trzaskami jakie się bardzo sporadycznie pojawiają kiedy ruszam potencjometrami (muszę kupić dobry mikser) w zasadzie nie widzę żadnej różnicy w jakości dźwięku nagranego i odsłuchiwanego bezpośrednio, na "sucho" przez słuchawki (też DT 770 pro) ze słuchawkowych output syntezatorów...

Leff

Re: Nagrywanie syntezatorów i jakość nagrania audio

Post autor: Leff » sobota 29 lis 2014, 20:04

Każdy tor audio w mikserze był właściwie (mile dla ucha) skorygowany w niskich i wysokich częstotliwościach i teraz jest to dla mnie jakiś punkt odniesienia. Dźwięk odtwarzany przez mikser był zdecydowanie lepszy niż to, co uzyskuję po podłączeniu źródeł dźwięku do Saffire 56. Nie trzeba tęgiej głowy, by wywnioskować, że użycie equalizera w mikserze dało efekt którego naiwnie i na próżno oczekiwałem po Saffire 56, który rejestruje dźwięk "jaki jest". A jest on zapewne czysty i naturalny, gdyż pochodzi z wyjść liniowych instrumentów przyzwoitej klasy.

Jeśli w mikserze dokonałeś korekcji, to oczywiste jest, że z korekcją brzmienie będzie inne, niż bez korekcji :)

Brzmienie syntezatorów wpiętych bezpośrednio w interface powinno być praktycznie takie samo, jak brzmienie syntezatorów wpiętych w mikser, ale z korekcją i innymi efektami ustawionymi na zero.

Jeśli potrzebujesz wrócić do brzmienia, które wcześniej ustawiłeś na mikserze i z którego byłeś zadowolony, to bezpieczną drogą jest zrobienie tego przy użyciu wtyczkowych eq z Sonara.

Po prostu zamiast używać sprzętowego eq w mikserze, używasz software'owego w mikserze Sonara.

Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ