......Na pewno słuchamy tego samego numeru? Ja to słyszę tak:Jest to typowy bigroomowy bas "rysowany" głównie ćwierćnutami. Podstawą jest najzwyczajniejszy niski syntezatorowy pojedynczy sinus pewnie z dodatkowymi alikwotami lub pojedyncza piła z mocno ściętą górą przez filtr. Na to nachodzi side-chain lub tremolo dające efekt pompowania.Ale to co nadaje basowi brzmienia - to partia syntha ze środka pasma. Bez niej bas muliłby niemiłosiernie, a ponieważ gra w unisono rytmicznym wzbogaca bas o swoją barwę....
nawet dla fortepianu możesz ustawić na ADSR przebieg sinusoidalny w przeciwfazie z ściętym atakiem. sygnał będzie narastał i opadał... po za tym wszystko co napisałeś może być faktem...
Pewnie, tak samo jak każdy synth można zrobić syntezą addytywną. Ale po co?
Ciekawa dynamika basu w piosence, jak to zrobić?
Klawisze, kompozycja, produkcja... :)
Re: Ciekawa dynamika basu w piosence, jak to zrobić?
.........Na pewno słuchamy tego samego numeru? Ja to słyszę tak:Jest to typowy bigroomowy bas "rysowany" głównie ćwierćnutami. Podstawą jest najzwyczajniejszy niski syntezatorowy pojedynczy sinus pewnie z dodatkowymi alikwotami lub pojedyncza piła z mocno ściętą górą przez filtr. Na to nachodzi side-chain lub tremolo dające efekt pompowania.Ale to co nadaje basowi brzmienia - to partia syntha ze środka pasma. Bez niej bas muliłby niemiłosiernie, a ponieważ gra w unisono rytmicznym wzbogaca bas o swoją barwę.... nawet dla fortepianu możesz ustawić na ADSR przebieg sinusoidalny w przeciwfazie z ściętym atakiem. sygnał będzie narastał i opadał... po za tym wszystko co napisałeś może być faktem... Pewnie, tak samo jak każdy synth można zrobić syntezą addytywną. Ale po co?...
dla mnie to ma sens
oczywiście nie na całych ścieżkach a nawet krótkich samplach bo wyjdzie z tego niewypał
dla mnie to ma sens
oczywiście nie na całych ścieżkach a nawet krótkich samplach bo wyjdzie z tego niewypał