Pytanie kieruję głównie do producentów/kompozytorów. Jak wiadomo w ostatnim czasie pojawiło się
masę stron internetowych, które oferują coś w rodzaju marketów muzycznych (chociaż póki co na naszym polskim rynku niczego podobnego nie widziałem).
Jestem ciekawy, czy jest to wogóle warte świeczki (ile można wyciągnąć ;P), czy lepiej sprzedawać tradycyjną drogą?
Jak sprzedajecie swoją muzykę?
- damianryba
Re: Jak sprzedajecie swoją muzykę?
...
Pytanie kieruję głównie do producentów/kompozytorów. Jak wiadomo w ostatnim czasie pojawiło się
masę stron internetowych, które oferują coś w rodzaju marketów muzycznych (chociaż póki co na naszym polskim rynku niczego podobnego nie widziałem).
Jestem ciekawy, czy jest to wogóle warte świeczki (ile można wyciągnąć ;P), czy lepiej sprzedawać tradycyjną drogą?...
Mając na myśli "tradycyjną" drogę mówisz o ? Wiem, że amerykanie często użwyają takich serwisów jak :
itunes, Amazonmp3
No ale o polskich nie słyszałem. A jaki rodzaj muzyki tworzysz ?
Najbardziej popularny wg. mnie jest SoundClick
http://www.soundclick.com/
Szczerze polecam
Suave Records
ale internet nie płaci a ludzie kase za mp3 nie za bardzo chcą dać
zapłacą organizatorzy koncertów
są strony w Polsce które sprzedają mp3 tylko na tej na której próbowałem coś sprzedać więcej jest sprzedawców niż klientów
jest też bank brzmień ale tam to już nie chcieli mnie wpuścić ( :
co do muzyki filmowej musi być wykonana profesjonalnie żeby sprzedać
no chyba że muzyka do gier i stron internetowych jest mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś z góry cię skreśli
...Ale nie chodzi mi o koncerty tylko o mp3. Muzyka jest nietypowa dlatego liczymy na to, że się sprzeda. Chodzi mi o jakiś portal oferujący sprzedaż w Itunes bądź też w innych sklepach. Jakie są warunki sprzedaży w tego typu portalu? Na pewno ktoś z Was już korzystał, bądź korzysta......
Sprawdzałeś może Bandcamp? Tylko, że tam od każdej wpłaconej kwoty bandcamp pobiera 15%. No i trzeba mieć powiązany Paypal.
...Podgrzewam temat. Gdzie teraz najlepiej sprzedać mp3 Polska/zagranica? W jaki sposób rozlicza sprzedaż np. Itunes?...
Pytanie - co to znaczy sprzedac MP3? Jest to utwór do stocka czy dla końcowego odbiorcy? Jak dla końcowego odbiorcy to wybierz Distrokid. Jak do stocka to trudno mi wyrokować.
Distrokid pozwala za $19,90 wrzucać DOWOLNĄ liczbę płyt na cały rok do najważniejszych serwisów muzycznych (itunes, spotify, deezer, amazon, google play, itp.) Założyli go twórcy tunecore i bandcampa.