East West CCC 3 czy NI Komplete 10 Ultimate?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sigma
Kontakt:
East West CCC 3 czy NI Komplete 10 Ultimate?

Post autor: Sigma » wtorek 28 paź 2014, 22:03

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum, jeżeli takie pytanie już padło to z góry przepraszam i ewentualnie poprosze i linka.

Jak w temacie.
Planuje zająć się muzyką do reklam, gier i wreszcie filmów. Nigdy wcześniej tego na poważnie nie robiłem chociaż jestem dość doświadczonym (co nie oznacza, że wiekowym ;) kompozytorem i muzykiem oraz pracowałem od młodego (jednak amatorsko) na programie DAW. Posiadam już kilka ciekawych pomysłów na utwory i wprost nie mogę się doczekać kiedy już będę miał na czym pracować. Ale do rzeczy...

Jaki program będzie lepszy do muzyki, ogólnie mówiąc filmowej, CCC 3 czy też NI Komplete 10 Ultimate? Słuchałem demówek z tych programów, lecz nigdy do tej pory na żadnym z nich nie pracowałem. Z tego co zdążyłem zauważyć to East West posiada niesamowite samplery orkiestry jednak cena też jest odpowiednio wysoka, za to od NI mogę za niezbyt (tak mi się przynajmniej wydaje) wygórowaną cenę dostać cały pakiet nie tylko orkiestry, ale również innych wirtualnych instrumentów i efektów..

Jestem otwarty oczywiście również na inne propozycje.

Chcę unikną sytuacji, w której po zakupie będę wkurzony, że muszę pracować na czymś co mnie ogranicza i podczas odtwarzania będę się wkurzał, że to tak sztucznie i nienaturalnie brzmi.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Miks, Aranżacja i Kompozycja muzyki w każdym stylu, przede wszystkim muzyka symfoniczna łączona z elektroniką. (East West Composer Cloud, NI Komplete Ultimate 9 i wiele innych).

laser777

Re: East West CCC 3 czy NI Komplete 10 Ultimate?

Post autor: laser777 » środa 29 paź 2014, 01:51

East West ma chyba lepszą wtyczkę gitarową Ministral of Rock fajny też jest Voice of Passion gdzie masz np śpiew w stylu słowiańskim,hinduskim,arabskim i takie tam przydatne do muzyki filmowej
Ale Komplete masz wszystkie efekty i syntezatory do muzyki elektronicznej w East West chyba tego nie ma bo niczego nie znalazłem jak odwiedzałem ich stronę z drugiej strony wszystkiego nie musisz brać możesz wybrać tylko przydatne rzeczy z Ni można ich trochę wybrać
Ja bym kupił Reaktora z wszystkimi dodatkami,Kontakt i kilka przydatnych instrumentów jak Action strings,mr.sax,west africa, i kilka innych instrumentów które by się przydały jak np piano
zaopatrzył bym się też w efekty lepsze niż te które są w daw bo u mnie w fl są np do kitu
fajny jest też driver z Ni i filtrów musisz poszukać lepszych bo niektóre filtry nie przenoszą całego pasma przy zerowych ustawieniach sygnał wyjściowy nie jest równy sygnałowi wejściowemu i psuje ciężko wypracowane brzmienie ale takiego zewnętrznego filtra jeszcze nie znalazłem
Guitar rig,absyntha,massive i fm8 to bym nie brał jak jest reaktor
ale jak już koniecznie chcesz to weź Komplette jest bardziej wszechstronny niż east west a voice of passion możesz sobie dokupić
i skąd ty masz tyle kasy? sama synthphobia kosztuje 1000euro z east west całe komplette tyle kosztuje

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 29 paź 2014, 07:58

Zdecydowanie Komplete :) Kolega wyżej zachwala np. Voice of Passion, ale mnie na kolana to nie rzuciło, bo chór spiewający te samą frazę nie jest zbyt przydatny. Chóry - jedynie Soundiron. Wracając do Komplete: mam 7-kę, która jest niesamowicie przydatna, a 10-ka (z m.in. Action Strings) to już prawdziwe monstrum. Mozna oczywiście uzupełniać swoje biblioteki produktami East West w okresie późniejszym, ale Komplete to podstawa.

Pozdrawiam.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

paradox77

Post autor: paradox77 » środa 29 paź 2014, 10:15

Ja bym brał najpierw omnisphere(jakość brzmień i ilość ok 7000,co nie włączysz brzmi świetnie)potem komplete-też bardzo użyteczne.Te dwa bym brał obowiązkowo,i ewentualnie East West jakies orkiestrowe,ale możesz je dokupić potem,bo w dwóch poprzednich coś tam spokojnie wyrzeźbisz.

paradox77

Post autor: paradox77 » środa 29 paź 2014, 10:24

...

Ja bym brał najpierw omnisphere(jakość brzmień i ilość ok 7000,co nie włączysz brzmi świetnie)potem komplete-też bardzo użyteczne.Te dwa bym brał obowiązkowo,i ewentualnie East West jakies orkiestrowe,ale możesz je dokupić potem,bo w dwóch poprzednich coś tam spokojnie wyrzeźbisz....

a przepraszam umkneło mi że do filmowej...w takim razie East West,jeżeli ma być naturalnie i wysokiej jakości.

Ale jak dla mnie jest najmniej uniwersalny,choć brzmi świetnie.

Awatar użytkownika
Kataryniarz

Post autor: Kataryniarz » środa 29 paź 2014, 10:37

laser777 ,

"Voice of Passion gdzie masz np śpiew w stylu słowiańskim,hinduskim,arabskim i takie tam przydatne do muzyki filmowej" - fajna wtyczka, tylko niestety na tyle charakterystyczna, że od razu można rozpoznać źródło.

"z drugiej strony wszystkiego nie musisz brać możesz wybrać tylko przydatne rzeczy z Ni można ich trochę wybrać" oraz "i skąd ty masz tyle kasy? sama synthphobia kosztuje 1000euro z east west całe komplette tyle kosztuje" - właśnie dlatego najlepiej nie kompletować wtyczek samemu, tylko kupić pakiet, w przypadku Native Instruments i ich Komplete jest to oszczędność prawie 90% względem tego, co trzeba byłoby zapłacić za wtyki osobno.

"zaopatrzył bym się też w efekty lepsze niż te które są w daw bo u mnie w fl są np do kitu" -

Sigma,

Miałem podobny problem, po długim czasie analizowania i wątpliwości, potem kolejnego analizowania i kolejnych wątpliwości (i tak w kółko) w końcu wybrałem Komplete. Do dziś dnia nie żałuję swojej decyzji, gdybym miał wybrać jeszcze raz, znów wybrałbym Komplete.
Zwyczajnie daje dużo większe możliwości. Zwłaszcza, że zlecenia na muzykę do gier, reklam czy filmów to nie tylko dostojne kompozycje orkiestrowe.
Jeżeli nie planujesz działać tylko w strefie brzmień orkiestrowych, co zresztą w tych czasach jest już rzadko praktykowane, ponieważ na topie jest cinematic - bardzo zgrabne połączenie orkiestry i elektroniki - to bez zastanowienia bierz Komplete i szykuj się na totalny odlot. Z tego pakietu można długo nie wychodzić i zapomnieć jak wygląda słońce

Podsumowując:
Komplete jest bardziej uniwersalny i bardziej ekonomiczny. Lepiej jest mieć pakiet wszystkiego i potem ewentualnie wyposażyć się we wtyczkę ze smyczkami, niż mieć super zestaw smyczków i potem musieć osobno dokupywać efekty, samplery, banki brzmień, syntezatory. Może się okazać, że jak bardziej pobawimy się sound designem, nie będzie nam potrzebna dodatkowa wtyka ze smykami.
Moim zdaniem Komplete to bardziej rozsądny wybór.
Pasjonat dźwięku :)

Awatar użytkownika
garit

Post autor: garit » środa 29 paź 2014, 10:55

Sigma,

Zobacz też ten wątek, a szczególnie posty JackaH:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=32301&forum=13

Pozdrawiam,

Paweł

Post autor: Paweł » środa 29 paź 2014, 11:07

Z tym że należy pamiętać iż w Komplete nie uświadczysz ani jednego naturalnego, nie brzmiącego plastikowo smyczka, czy piana. Do tego niestety jakieś brzmienie pod Kontakta z innej stajni.

stage

Post autor: stage » środa 29 paź 2014, 14:28

Ja miałem podobny problem kilka miesięcy temu.
Zdecydowałem się na Komplete 9 Ultimate oraz (co ważne) orkiestrę East West (w wersji platinum).
Z tym Komplete jest taka sytuacja, że gdyby zsumować cenę wszystkich składników, to rzeczywiście przebicie byłoby niewiarygodne.
Natomiast kupując sam zestaw Komplete możesz być w pewnym stopniu zawiedziony.
Wszelka elektronika - od bębnów, poprzez pady, leady, różne efekty brzmi tutaj dobrze i jest olbrzymi wybór. Mi podobają się bębny akustyczne (Abbey Road), niektóre fortepiany i sporo brzmień fabrycznych do Kontaktu.
A jeśli mówimy o muzyce filmowej i celujesz w brzmienie orkiestrowe, to będzie problem.
Komplete zawiera zestaw smyczków - ale tylko smyczków. A gdzie dęte drewniane? Albo dęte blaszane?
Fabryczne brzmienia kontaktu zawierają pełną orkiestrę, ale jeśli zależy Ci na zawodowym brzmieniu pełnej orkiestry, to lepiej zakupić osobny zestaw.
Nie znalazłem też w Komplete większej biblioteki orientalnych brzmień.
Jeszcze niedawno w East West można było nabyć zestawy orkiestrowe w bardzo niskich cenach. 50% upustu. Z tego co widzę, teraz zmienili na 25%. Tak czy inaczej orkiestrę Platinum kupisz w granicach 2 tys (trzeba pamiętać o dokupieniu KeyLocka - taki niby pendrive na licencje). Ale jeśli to zbyt dużo, powinna wystarczyć Ci wersja Gold orkiestry. Ze dwa razy taniej.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 29 paź 2014, 16:20

Mam EastWest Composers Collection + indywidualne produkty i NI Komplete 9 Ultimate. Jeżeli chcesz robić orkiestrowe rzeczy to w oggóle zapomnij o NI, kompletnie nie ta liga. Żadna z ich bibliotek nie ma startu do EastWest. Z kolei jeżeli chcesz robić szeroko pojętą muzykę elektroniczną - zdecydowanie NI. Uważam, że nie wystarczy jedna biblioteka do tak szerokiego zakresu jak muzyka filmowa. Gromadzę sample od lat, z czasem niektóre wypadają, bo się okazały niewypałem, lub co gorsza dema brzmiały przyzwoicie, realnie wyszła kicha, triala nie było, zwrótów nie ma :) Ale takie perełki jak Omnisphere, większość od EastWest, Pianoteq, Superior Drummer to dla mnie podstawa. Orkiestra - mam EWSO w wersji Platinum Plus i do niedawna to był naprawdę znakomity produkt - do muzyki okołofilmowej. Obecna seria Hollywood jest już kompletna, brakowało perkusji i brzmi ciut naturalniej od EWSO. EWSO to taki zestaw a'la Hans Zimmer :) Czyli pod janse, mocne produkcje. Oczywiście są też lepsze, fajna jest Symphobia, ale to już wyższy pułap cenowy. Te Action Strings i podobne z NI może i sprawdzą się w lekkich popowych produkcjach, ale nawet z orkiestrowymi samplami z Kontakta to nadal ubogi zestaw. NI ma za to sporo efekciarskich instrumentów, które w muzyce ilustracyjnej, filmowej świetnie uzupełnią czysto orkiestrowe aranżacje. 

Jak napisał mi człowiek z EastWest, kiedy dochodziłem się o to, że ciekawsze promocje były dostępne wyłącznie w USA - oni zawsze mają jakąś promocję i zawsze udaje się coś upolować. Jeśli Ci się nie spieszy - po prostu poczekaj, może się okazać, że w dobrej cenie kupisz obie biblioteki, bo jak napisałem, żadna z nich wbrew nazwie nie jest kompletna :)

Jacek

ODPOWIEDZ