USB 2.0 a nagrywanie 8 śladów jednocześnie!!!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
willow
USB 2.0 a nagrywanie 8 śladów jednocześnie!!!

Post autor: willow » piątek 24 paź 2014, 09:53

Witam zamierzam kupić PreSonus AudioBox 1818 VSL do rejestrowania perkusji, i tu pojawia się problem. Czy przy rejestrowaniu 8 śladów jednocześnie USB 2.0 wyrobi , gdyż patrzyłem na forach zagranicznych i ludzie piszą że przy nagrywaniu więcej niż 4 ślady przepustowość USB nie wyrabia, że tylko fire wire do nagrywania więcej śladów się nadaje. Czy to jest prawda ? Dla mnie trochę dziwna sprawa z tego względu, że karta jest robiona na usb2.0 i ma tyle wyjść, więc powinno być dobrze .Procek Intel I5 , RAM 12 gb Proszę o pomoc !!!

fallworm

Re: USB 2.0 a nagrywanie 8 śladów jednocześnie!!!

Post autor: fallworm » piątek 24 paź 2014, 10:01

...Witam zamierzam kupić PreSonus AudioBox 1818 VSL do rejestrowania perkusji, i tu pojawia się problem. Czy przy rejestrowaniu 8 śladów jednocześnie USB 2.0 wyrobi , gdyż patrzyłem na forach zagranicznych i ludzie piszą że przy nagrywaniu więcej niż 4 ślady przepustowość USB nie wyrabia, że tylko fire wire do nagrywania więcej śladów się nadaje. Czy to jest prawda ? Dla mnie trochę dziwna sprawa z tego względu, że karta jest robiona na usb2.0 i ma tyle wyjść, więc powinno być dobrze .Procek Intel I5 , RAM 12 gb Proszę o pomoc !!!... 

Generalnie zależy jeszcze od wielkości/jakości rejestrowanych plików. Ja u siebie na RME UCX nie mogę puścić w DAW 8 ścieżek wav równocześnie, które mają 24 bit z częstotliwością 192 khz Takie próbkowania akurat to trochę lekka paranoja ale to tylko dla porównania. Obniżając próbkowanie do 'akceptowalnej' 44,1 lub 48 khz można juz spokojnie śmigać w sesji na 20-30 ścieżkach przy 24 bit.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 24 paź 2014, 10:33

...
...Witam zamierzam kupić PreSonus AudioBox 1818 VSL do rejestrowania perkusji, i tu pojawia się problem. Czy przy rejestrowaniu 8 śladów jednocześnie USB 2.0 wyrobi , gdyż patrzyłem na forach zagranicznych i ludzie piszą że przy nagrywaniu więcej niż 4 ślady przepustowość USB nie wyrabia, że tylko fire wire do nagrywania więcej śladów się nadaje. Czy to jest prawda ? Dla mnie trochę dziwna sprawa z tego względu, że karta jest robiona na usb2.0 i ma tyle wyjść, więc powinno być dobrze .Procek Intel I5 , RAM 12 gb Proszę o pomoc !!!... 

Generalnie zależy jeszcze od wielkości/jakości rejestrowanych plików. Ja u siebie na RME UCX nie mogę puścić w DAW 8 ścieżek wav równocześnie, które mają 24 bit z częstotliwością 192 khz Takie próbkowania akurat to trochę lekka paranoja ale to tylko dla porównania. Obniżając próbkowanie do 'akceptowalnej' 44,1 lub 48 khz można juz spokojnie śmigać w sesji na 20-30 ścieżkach przy 24 bit....

Nagrywałem 24 ślady z Behringer X32 po USB 2.0 - całe koncerty, żadnego problemu nie było. Komputer to laptop (MacBook Pro z 2011 r.), dysk SSD 1 TB, Cubase 7. Żadnych dropów, niespodzianek, stabilnie. Znaczy się, da się ;)

Jacek

willow

Post autor: willow » piątek 24 paź 2014, 10:43

.........Witam zamierzam kupić PreSonus AudioBox 1818 VSL do rejestrowania perkusji, i tu pojawia się problem. Czy przy rejestrowaniu 8 śladów jednocześnie USB 2.0 wyrobi , gdyż patrzyłem na forach zagranicznych i ludzie piszą że przy nagrywaniu więcej niż 4 ślady przepustowość USB nie wyrabia, że tylko fire wire do nagrywania więcej śladów się nadaje. Czy to jest prawda ? Dla mnie trochę dziwna sprawa z tego względu, że karta jest robiona na usb2.0 i ma tyle wyjść, więc powinno być dobrze .Procek Intel I5 , RAM 12 gb Proszę o pomoc !!!...    Generalnie zależy jeszcze od wielkości/jakości rejestrowanych plików. Ja u siebie na RME UCX nie mogę puścić w DAW 8 ścieżek wav równocześnie, które mają 24 bit z częstotliwością 192 khz Takie próbkowania akurat to trochę lekka paranoja ale to tylko dla porównania. Obniżając próbkowanie do 'akceptowalnej' 44,1 lub 48 khz można juz spokojnie śmigać w sesji na 20-30 ścieżkach przy 24 bit.... 

Nagrywałem 24 ślady z Behringer X32 po USB 2.0 - całe koncerty, żadnego problemu nie było. Komputer to laptop (MacBook Pro z 2011 r.), dysk SSD 1 TB, Cubase 7. Żadnych dropów, niespodzianek, stabilnie. Znaczy się, da się ;)

Jacek...

Wielkie dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
emde1981

Post autor: emde1981 » piątek 24 paź 2014, 21:36

Ja nagrywam 16 jednocześnie bez problemu na USB 2.0 - w 44.1 kHz/24bit (Scarlett 18i20 + ADA8200)

Jak próbowałem w 48kHz to już bywały problemy (co pewien czas słychać było na poszczególnych ścieżkach króciutki trzask), ale nie wiem czy to wina zbyt słabej mocy obliczeniowej laptopa, zbyt wolnego HDD czy właśnie przepustowości USB 2.0 - nie mam jak sprawdzić. W każdym razie 8 śladów spokojnie pociągniesz i to w 48kHz :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 24 paź 2014, 21:45

Przepustowośc USB 2.0 w zupełności wystarczy do nagrywania wielośladowego (480Mbps) gdzie wav 44.1/16 bit ma coś koło 1.44Mbps jak sie nie walnąłem gdzieś

ALe bardzo wazne jest by interfejs był na samotnym złaczu usb - zadnych myszek dusków itp na tym samym hubie (hub obsługuje dwa gniazda które zazwyczają są w tej samej obudowie w przypadku stacjonarek)

Dla pewności wyłaczone wszystkie oszczędzania energii dla usb

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 24 paź 2014, 21:46

aha - problem moze się pojawić przy jednoczesnym odtwarzaniu x ściezek i nagrywaniu x scieżek a to tylko dlatego że usb nie działa synchronicznie - ruch albo w jedna albo w druga stronę

ODPOWIEDZ