Efekt Reversu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Efekt Reversu

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 05 sty 2004, 17:32

......Przeciez w kazdym darmowym edytorze jest funkcja revers i mozna ja zastosowac w tym punkcie w którym jest potrzebna ...

W czasie rzeczywistym? Oj, czyżbyś także miał problem z rozumieniem tego, co czytasz?

...

;) JA nie powiedzialem ze w czasie rzeczywistym ;)

Sprostuje :

Slad wav------zaznaczenie punktu ----- i uruchomienie revers

oczywiscie nie w czasie rzeczywistym ,

Szukajcie a znajdziecie , moze ktos wymyslił , tylko po co to komu ?podkreślam moje pytanie po raz drugi ;)

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » poniedziałek 05 sty 2004, 17:33

Proponuje to zakończyć bo widze że nie ma sensu tego dalej kontynuwać, bo sie poprostu nie rozumiemy.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 05 sty 2004, 17:46

...JA nie powiedzialem ze w czasie rzeczywistym...

A czy ja napisałem, że powiedziałeś?

...Proponuje to zakończyć bo widze że nie ma sensu tego dalej kontynuwać, bo sie poprostu nie rozumiemy. ...

Wybacz, lecz sam nie chcesz tego zrozumieć. Żeby coś cofnąć, trzeba to zakończyć. I jak w tym świetle można myśleć o takiej operacji w czasie rzeczywistym.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 05 sty 2004, 20:23

Chodzi mi o to aby podczas odtwarzania materiału dźwiekowego wstawić efekt Reverse, czyli nic innego jakbyśmy w edytorze audio włączyli przycisk Play i np. w połowie odtwarzanego kawałka włączyli krótkotrwale wsteczne przewijanie Reverse - mysle że do tego chyba nie trzeba dużej wyobraźni

## wiem o co Ci chodzi - plug-in miałby przetwarzać NAGRANY już i odtwarzany ślad? Przyznam, że w swoich pomysłach poszedłem dalej - "wymyśliłem"sobie, żeby taki plug-in był pogłosem i żeby sam ogon pogłosu był odwracalny (żeby był odtwarzany niejako od tyłu). W sumie ciekawy pomysł, ale nie spotkałem dotąd takiego plug-inu...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 05 sty 2004, 20:56

Ciekawy efekt dźwięków "od tyłu" ma moja kosteczka bossa do gitary, ale polega to na opóźnieniu (kostka to któyś digital delay, wolę nie mówić, że nie pamiętam numeru, bo zaraz mi powiedzą, że pirata mam... ). Ale zgadzam się z teorią, że zastosowanie reverse w czasie rzeczywistym jest niemożliwe! absolutnie i w żadnym wypadku. (ech jak ja lubię sądy kategoryczne...)
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » poniedziałek 05 sty 2004, 20:58

...Chodzi mi o to aby podczas odtwarzania materiału dźwiekowego wstawić efekt Reverse, czyli nic innego jakbyśmy w edytorze audio włączyli przycisk Play i np. w połowie odtwarzanego kawałka włączyli krótkotrwale wsteczne przewijanie Reverse - mysle że do tego chyba nie trzeba dużej wyobraźni

## wiem o co Ci chodzi - plug-in miałby przetwarzać NAGRANY już i odtwarzany ślad? Przyznam, że w swoich pomysłach poszedłem dalej - "wymyśliłem"sobie, żeby taki plug-in był pogłosem i żeby sam ogon pogłosu był odwracalny (żeby był odtwarzany niejako od tyłu). **********************

No wreście jedyna osoba która zajarzyła o co biega.

W sumie ciekawy pomysł, ale nie spotkałem dotąd takiego plug-inu...

Pozdro

Groover...

No własnie, dlatego zapytałem na forum może ktos gdzieś takie cuś spotkał, a tu nagle pojawiła sie kontrowersja tak więc szkoda było to dalej ciągnąć zatem spasowałem.

Awatar użytkownika
franiu

Post autor: franiu » poniedziałek 05 sty 2004, 21:09

panowie! jak to sie nie da?

to proste! trzeba tylko wykonać mały pojazd zwany wehikułem czasu

wtedy można po zagraniu zagrywki szybko cofnąć się do przeszłości z nią nagraną na minidysku, zrobic w sound forge "reverse", i puścić! i szybko skoczyć do chwili grania zagrywki, żeby se posłuchać, tylko trzeba pamietać zeby jej nie grać już, bo lecieć bedzie ta reversowana, hehehhe, i grając ją zagłuszymy, hehehe

pozdrawiam

franiu

ps. forum znowu działa i widze, że jak zawsze dostarcza niezłych rozrywek, może założymy tu jakiś dział tez/myśli śmiesznych i pociesznych?

rebel rebel 4ever

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 05 sty 2004, 21:17

...panowie! jak to sie nie da?

to proste! trzeba tylko wykonać mały pojazd zwany wehikułem czasu

wtedy można po zagraniu zagrywki szybko cofnąć się do przeszłości z nią nagraną na minidysku, zrobic w sound forge "reverse", i puścić! i szybko skoczyć do chwili grania zagrywki, żeby se posłuchać, tylko trzeba pamietać zeby jej nie grać już, bo lecieć bedzie ta reversowana, hehehhe, i grając ją zagłuszymy, hehehe

pozdrawiam

franiu

ps. forum znowu działa i widze, że jak zawsze dostarcza niezłych rozrywek, może założymy tu jakiś dział tez/myśli śmiesznych i pociesznych?

## ty profanie-butanie

Nie potrafisz wyjść poza swój punkt widzenia Tu nie chodzi o przetwarzanie sygnału na wejści, a o przetwarzanie JUŻ NAGRANEGO i odtwarzanego materiału. A czy to możliwe - wystarczy odpowiednio wcześniej buforować sygnał... W tym nie ma nic ze śmieszności. Wyobraź sobie, że do niedawna nie było można w czasie rzeczywistym transponować sygnału. I co? Już można. Propozycja odtwarzania w odwróceniu wcale nie jest bardziej wymagającym procesem - tyle, że trzeba napisać odpowiednie algorytmy.

Pozdro

Groover

...

nowe portale:

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 05 sty 2004, 22:52

Tu nie chodzi o przetwarzanie sygnału na wejści, a o przetwarzanie JUŻ NAGRANEGO i odtwarzanego materiału. A czy to możliwe - wystarczy odpowiednio wcześniej buforować sygnał...

masz na myśli nieskończenie długi bufor? skąd plugin ma wiedzieć, kiedy sygnał przepuszczany przez niego się skończy i w związku z tym od którego momentu ma zacząć go odwracać? Oczywiście można by ustawić jakiś limit, np. 5 minut. Gdyby skorzystać z mechanizmu automatycznej kompensacji latencji wtyczek mielibyśmy cały miks opóźniony o te 5 minut. Chyba mało praktyczne.

W tym nie ma nic ze śmieszności. Wyobraź sobie, że do niedawna nie było można w czasie rzeczywistym transponować sygnału. **********************

a gdzie doczytałeś, że nie można było transponować? zresztą tak naprawdę, to w czasie rzeczywistym dalej nie można i nigdy nie będzie można, bo konieczne będzie opóźnienie związane z buforem próbek poddawanych analizie częstotliwościowej. Przecież nie da się odgadnąć, z jaką częstotliwością mamy do czynienia dysponując tylko jedną, bieżącą próbką sygnału ...

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 06 sty 2004, 00:46

masz na myśli nieskończenie długi bufor?

## nie - zaznaczasz np. automatyką punkty początku i końca (czyli końca i początku )

skąd plugin ma wiedzieć, kiedy sygnał przepuszczany przez niego się skończy i w związku z tym od którego momentu ma zacząć go odwracać? Oczywiście można by ustawić jakiś limit, np. 5 minut. Gdyby skorzystać z mechanizmu automatycznej kompensacji latencji wtyczek mielibyśmy cały miks opóźniony o te 5 minut. Chyba mało praktyczne.

## nie nie - po co kompensacja? Przetwarzany jest zaznaczony fragment

W tym nie ma nic ze śmieszności. Wyobraź sobie, że do niedawna nie było można w czasie rzeczywistym transponować sygnału. **********************

a gdzie doczytałeś, że nie można było transponować? zresztą tak naprawdę, to w czasie rzeczywistym dalej nie można i nigdy nie będzie można, bo konieczne będzie opóźnienie związane z buforem próbek poddawanych analizie częstotliwościowej. Przecież nie da się odgadnąć, z jaką częstotliwością mamy do czynienia dysponując tylko jedną, bieżącą próbką sygnału ...

## jak zwykle masz rację - ale przyznasz, że opóźnienia rzędu 15ms są całkowicie akceptowalne ;) vide - Neuron

eReR podesłał mi swoją starą wtyczkę - właśnie się nią bawię (coś na wzór samplera zapisującego do bufora tak, że później można "miąchać" dźwiękiem). Oto przykład (poznajesz?)

demko RR YoMeansNo

Pozdro

Groover
nowe portale:

ODPOWIEDZ