Jakich mikrofonów używacie do bębna basowego?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
emde1981
Jakich mikrofonów używacie do bębna basowego?

Post autor: emde1981 » niedziela 21 wrz 2014, 13:58

Cześć,

mam pytanie takie:

jakich mikrofonów używacie do złapania dźwięku z naciągu uderzanego bębna basowego? Mikrofon do zamontowania na rezonansowym posiadam (zestaw Samsona - nie jest to wypas, ale jest). Przymierzam się natomiast do kupna czegoś co mi złapie dźwięk z drugiej strony - zależy mi na uzyskaniu tego "pyknięcia" stopy.

Pozdro

laser777

Re: Jakich mikrofonów używacie do bębna basowego?

Post autor: laser777 » poniedziałek 22 wrz 2014, 02:49

Mikrofon o dużej czułości.raczej czułość mikrofonu tu się bardziej przyda niż pasmo
ważne by mocno nie uderzać tylko pyknąć z wyczuciem fajnie się wmontuje w mix
ale ważna jest czułość mikrofonu by podczas podnoszenia poziomu głośności nie pojawiły się szumy
bo wtedy będzie trzeba je wycinać i całe nagrywanie traci sens bo stopa nie zabrzmi lepiej niż stopa syntetyczna jeśli wytniesz atak i wybrzmiewanie
nawet wycięcie czegoś czego nie słychać ma wpływ na brzmienie
Ja nagrywam wszystko łyżeczki,meble,kaloryfery i garnki

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 22 wrz 2014, 21:36

laser777 jakie stosujesz kapcie filcowe czy inny materiał i jak oceniasz ich stosunek do czułości nie tyle źródła ale i otoczenia, czy w relacji stopa kapeć polecasz jakies dodatkowe srodki np smarujące
kaloryfery sugerowałbym mocno tłumić ale z łyżeczkami super pomysł bo ładnie zaokrąglają górke moze za wyjątkiem stołowych ale jak masz odpowiednią czułość to i te sie nadają
;)

laser777

Post autor: laser777 » wtorek 23 wrz 2014, 01:25

... laser777 jakie stosujesz kapcie filcowe czy inny materiał i jak oceniasz ich stosunek do czułości nie tyle źródła ale i otoczenia, czy w relacji stopa kapeć polecasz jakies dodatkowe srodki np smarujące
kaloryfery sugerowałbym mocno tłumić ale z łyżeczkami super pomysł bo ładnie zaokrąglają górke moze za wyjątkiem stołowych ale jak masz odpowiednią czułość to i te sie nadają
;)...

co to kapcie?chodzi ci o materiał tłumiący?nie stosuje bo jak np nagrywam stopę to mam specjalne pudło gdzieś o szerokości około 10 cm i wysokości od 15 do 30 cm mieszanka płyty wiórowej i żeliwa całość waży około 10 kg i w środku musi powstawać fala stojąca bo normalnie przez uszy nie słychać efektu stopy dopiero po zarejestrowaniu przez mikrofon i pykam od środka przez portfel bo samo uderzenie w sztywną płytę przypomina bardziej werbel
haha możesz włożyć jeszcze parę grosików żeby dodać więcej góry
ale tobie chodzi o stopę na zewnątrz żeby było sucho?
nie wiem bo specem nie jestem żeby dawać wykłady o materiałach tłumiących
czytałem coś ostatnio że do pomiarów materiał tłumiący powinien być równy nie pamiętam czy grubości ściany,czy długości fali?coś takiego
im grubsze kapcie i większe pomieszczenie tym ciszej
wiesz? byś musiał zabrać laptop interfejs i bębny gdzieś na środek pola w bezwietrzny dzień i tam wypróbować
bo przechadzałem się kiedyś i powiem że świetne warunki do suchych nagrań
naprawdę cicho powiem że cisza w domu to przy tym jest hałas

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 23 wrz 2014, 17:18

Z zestawu Samson wnioskuję, że ma być tanio, więc może SM57? Pewnie możesz nawet gdzieś mieć, albo pożyczyć i wypróbować. Wiem, że ludzie nagrywają bijak tym mikrofonem

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 23 wrz 2014, 17:29

eee tam, tak na powaznie to jesli mamy być praktyczni i jesli mowa o mocniej kompresowanych gatunkach to ...wyłącznie triggerowanie

KumiDr

Post autor: KumiDr » wtorek 23 wrz 2014, 18:04

...eee tam, tak na powaznie to jesli mamy być praktyczni i jesli mowa o mocniej kompresowanych gatunkach to ...wyłącznie triggerowanie
...

.......................................................................................................................................

Sorki, że się wcinam, nie jestem bębniarzem, ani nie znam slangu, ale ciągle ostatnio słyszę to słowo - "triggerowanie". Czy ja dobrze rozumiem z różnorakich definicji, że to chodzi o jakiś rodzaj czujnika uderzeń i później podmianę pierwotnego brzmienia na jakiś sampl?

A jeśli z grubsza o to biega, to czy przed epoką "triggerowania" wszystkie nagrywane perkusje brzmiały źle, czy po prostu ogólnie poszła już dzisiaj w niepamięć sztuka prawidłowego nagłaśniania bębnów?

Awatar użytkownika
emde1981

Post autor: emde1981 » wtorek 23 wrz 2014, 21:28

...Z zestawu Samson wnioskuję, że ma być tanio, więc może SM57? Pewnie możesz nawet gdzieś mieć, albo pożyczyć i wypróbować. Wiem, że ludzie nagrywają bijak tym mikrofonem..
No tak - to jest amatorski recording, więc bez szaleństw (i tak już wydałęm na cały sprzęt dobre parę tyśków). Rzeczywiście SM57 mam już dwie sztuki (dla gitarzystów), i rozważam zakup właśnie dwóch kolejnych sztuk (hihat i centrala) - spodziewałem się, że tu padnie ta propozycja ;)

A może coś innego godnego polecenia do 500 PLN? Np Audix i5 - ma ktoś?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 23 wrz 2014, 21:59

A może coś innego godnego polecenia do 500 PLN? Np Audix i5 - ma ktoś?
...

57 do środka, a 52, 602 albo 112 na dziurę. Jak już masz 57, to w powyższej cenie spróbuj Heila PR 20 - coraz popularniejsza alternatywa gitarowa, i na werbel i na stopę...

Czuły mikrofon do stopy mnie zabił

[addsig]

Awatar użytkownika
emde1981

Post autor: emde1981 » środa 24 wrz 2014, 12:45

Dzięki za odp. Nie do końca jestem w stanie z niej skorzystać bo mi nie starczy mikrofonów do takiej konfiguracji, więc zapytam inaczej. Mam taką konfigurację mikrofonów jak poniżej - dobrze/źle - coś byś zmienił?

Stopa (rezonans z dziurą): Qkick (samson)

Stopa (uderzany): SM57

Werbel (uderzany): QSnare (samson)

Werbel (rezonans): PG56

Hihat: SM57

Tomy: QTom (samson)

Overheady: C02 (samson)

Bas: D112 + druga ścieżka z linii

Gitary: SM57

ODPOWIEDZ