Usuwanie dzwonków z nagrania wokalu
-
Ich harmoniczne są wspólne z ludzkim głosem więc odfiltrowanie częstotliwości nie pomaga. Próbowałem również odwrócenia fazy na nagraniu w częstotliwościach dzwonków ( trochę sobie zaprzeczam ) jednak też na nie wiele się to zdało.
Czy jest jakaś inna możliwość wyczyszczenia ścieżek z tych dzwonków ?
Re: Usuwanie dzwonków z nagrania wokalu
niestety nie ma, lub bardziej optymistyczna odpowiedź: marne szanse;)
-
...
niestety nie ma, lub bardziej optymistyczna odpowiedź: marne szanse;)
...
cholipka :(
Ale dziękuję i idę płakać dalej :)
-
...Jeżeli jest to baaardzo głośne, a dzwieki pojedyncze to jest szansa sciszenia dzwonkow przez automatykę alikwotów na eq, ale to kupa roboty, a efekt niepewny......
niestety to jest ciągłe i przez ponad 40 minut
w zaleznosci od przeznaczenia:
o ile tam wokal wyraźny w swym wybrzmieniu to
potraktuj dzwonki jako muze ambientową, stwórz aranżacyjnie klimat który podkreśli już tło nagrane na planie
całość niech zabrzmi jakby była wykonana celowo
jesli wokal jest niewyraźny w tej produkcji - wzmocnij go szeptami dogranymi w studio - unikaj sybilantów rejestrując szept
-
Ich harmoniczne są wspólne z ludzkim głosem więc odfiltrowanie częstotliwości nie pomaga. Próbowałem również odwrócenia fazy na nagraniu w częstotliwościach dzwonków ( trochę sobie zaprzeczam ) jednak też na nie wiele się to zdało.
Czy jest jakaś inna możliwość wyczyszczenia ścieżek z tych dzwonków ?
...
Jaki jest poziom dzwonków w porównaniu do głosu? Jeśli niski, czyli leci sobie cicho w tle, to próbuj narzędzi do obróbki dynamiki zamiast korektora. W expanderze ustawiasz treshhold tuż nad poziomem dzwonków i może uda się trochę wyciągnąć głos. Istotne może być tu, czy nagranie jest w przynajmniej 24 bitach. Możesz próbować używać tego tylko na wybranym paśmie oczywiście.
Inne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy - są różne procesory, które bazują na analizie i obróbce widma akustycznego. Zynaptiq Unveil mi się kojarzy. Nie używałem tego, ale jeśli mają demo to możesz spróbować czy się da.
No i to co wcześniej ktoś podał - zostawić.
Izotope RX, potrafi usuwać z widma wygodnie i skutecznie polecam !
-
Źle się może trochę wyraziłęm :) Chodziło o mowę a nei śpiew. Swego rodzaju nagranie lektorskie.
Dzwonki są na posiomie ok -30dB a wokal -15dB.
Ok spróóje z tym izotope :)