Przeźroczysty preamp czy ściema?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
_marek
Przeźroczysty preamp czy ściema?

Post autor: _marek » środa 27 sie 2014, 22:26

Witam. Natrafiałem właśnie na próbki nagrań z wykorzystaniem preampu Earthworks 102x, który to podobno nie wprowadza szumów i zniekształceń.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VUWCekyoiME
http://www.soundpure.com/p/earthworks-1021-mic-preamp-zero-distortion-technology/488
Rozumiem, że określenia typu zero-distortion oraz completely noise free są zwykłym markwetingowym bełkotem, bo nie ma urządzeń de facto bezszumnych i niewprowadzających rzeczywiście żadnych zniekształceń, ale czy jest możliwe zejść z poziomem wprowadzanych szumów aż tak nisko jak na tych nagraniach? Nie ma w tym czasem jakiegoś "oszustwa"?

Zdążyłem się zorientować (nie wiem czy słusznie), że Earthworks to światowa czołówka w produkcji sprzętu specjalistycznego, więc pewnie nierozsądnym jest posądzanie ich o manipulację, ale co Wy na to?

Oczywiście prawdopodobnie nigdy nie będę miał do czynienia z tym sprzętem, ale zwyczajnie ciekawi mnie, czy taka klarownośc jest możliwa.

Pozdrawiam

Marek

fallworm

Re: Przeźroczysty preamp czy ściema?

Post autor: fallworm » wtorek 02 wrz 2014, 16:31

Nie znam za bardzo tej marki.

Usuwając z toru sygnałowego prawie wszystkie elementy możliwe jest pewnie zejść o rząd wielkości z niekształceniami w stosunku do konkurentów.

Tylko teraz tak - tu masz sam preamp, który i tak musisz do czegoś podłączyć więc szumy się zsumiją.

Powiedzmy, że zniekształceniato 0,0001 %. W RME UFX - interfejsie napompowanym elektroniką masz 0,0006 % przy THD+N: < -104 dB. 

Szumy tego preampa raczej nie różnią się za dużo od UFX (patrząc na specyfikacje).

Nie przekonuje mnie to urządzenie.

Zbynia

Re: Przeźroczysty preamp czy ściema?

Post autor: Zbynia » wtorek 02 wrz 2014, 21:16

szumy preampu mają znaczenie tylko przy bardzo wysokim wzmocnieniu - w normalnych warunkach i tak kazdy mikrofon bardziej szumi

ODPOWIEDZ