interface audio, miksery i latencja - co i jak?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Qbeck
interface audio, miksery i latencja - co i jak?

Post autor: Qbeck » poniedziałek 18 sie 2014, 15:49

Witam! Przeszukałem już połowę google i cały czas nurtuje mnie kilka pytań, na które nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi.

1. Czy jeśli na przykładowym laptopie z zintegrowaną kartą dźwiękową mam latencję 10ms przy 256 samplach, to podpięcie interface'u audio USB (nie mam żadnego póki co, więc uogólniam) zmniejszy latencję? Albo pozwoli na zmniejszenie bufora?
2. Jaka jest różnica między mikserem cyfrowym, interfacem audio? Czy miksery mają większą latencję? Czy nie lepiej mieć mikser który robi za interface?
3. Interface USB, czy FireWire? Jakie są różnice? Latencja? Jakość?
4. Czy da się przy pomocy USB 2.0 nagrywać wiele śladów jednocześnie? Np mikser Behringer X32 pozwala na nagranie do 32 ścieżek przez interface USB. Czy to rzeczywiście działa? Jak z latencją i jakością? Czy w wypadku nagrywania wielu śladów FireWire ma przewagę?

Zbynia

Re: interface audio, miksery i latencja - co i jak?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 18 sie 2014, 17:17

1.tyle owszem ale nie do pracy chyba że na bardzo mocnym komputerze - cokolwiek z asio i dobrymi sterownikami zapewni bezproblemowe 4ms

2.w zasadzie działania różnic brak - budowa i wygląd owszem - miksery (także analogowe!!!) posiadaja opóźnienie sygnału - dobrzy producenci podają je dla sygnału od wejścia do wyjścia - co ciekawe im wyzsza czestotliwośc próbkowania tym niższe opóźnienie

3.różnic brak - problemy moga sie pojawić i tu i tu

4.bezproblemowo

Qbeck

Post autor: Qbeck » poniedziałek 18 sie 2014, 18:46

...1.tyle owszem ale nie do pracy chyba że na bardzo mocnym komputerze - cokolwiek z asio i dobrymi sterownikami zapewni bezproblemowe 4ms
2.w zasadzie działania różnic brak - budowa i wygląd owszem - miksery (także analogowe!!!) posiadaja opóźnienie sygnału - dobrzy producenci podają je dla sygnału od wejścia do wyjścia - co ciekawe im wyzsza czestotliwośc próbkowania tym niższe opóźnienie
3.różnic brak - problemy moga sie pojawić i tu i tu
4.bezproblemowo...

Dzięki Zbynia, ale nie do końca zrozumiałem odpowiedź na pierwsze pytanie. Czyli interface USB ma jakikolwiek wpływ na latencję/drop przy buforze, czy to zależy tylko od wydajności komputera?

btw, to w swoim stacjonarnym pc z kartą creative sb audigy (prawie jak integra) i prockiem Athlon X2 240 (dual core 2,8Ghz), 4gb RAM wykręcam ~ 6,5ms, a to chyba nie jes bardzo mocny sprzęt...

I jeszcze jedno pytanko: jakiego rzędu opóźnienia pojawiają się w mikserach?

Pozdrawiam :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 18 sie 2014, 20:33

jak najbardziej ma - i sterowniki do niego

wydajnośc komputera gra tu drugorzedna role i przydaje się do wymagających wtyczek

Qbeck

Post autor: Qbeck » poniedziałek 18 sie 2014, 20:44

...jak najbardziej ma - i sterowniki do niego
wydajnośc komputera gra tu drugorzedna role i przydaje się do wymagających wtyczek...

Ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Teraz mi się trochę rozjaśniło ;).

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 18 sie 2014, 22:38

cokolwiek z asio i dobrymi sterownikami zapewni bezproblemowe 4ms

Nie ma w praktyce najmniejszych szans na "bezproblemowe" 4ms od wejścia do wyjścia przy częstotliwości próbkowania 44,1. Na pewno nie z "czymkolwiek z ASIO". Takie rzeczy tylko direct albo sprzętowy PT.

miksery (także analogowe!!!) posiadaja opóźnienie sygnału

Analogowe? Ciekawe...

[addsig]

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 18 sie 2014, 22:59

Też mi się wydaje, że 4ms ciężko wyciągnąć, a nawet 10ms ciężko wyciągnąć. Może na RME. Mowa o zsumowanej latencji in+out

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 18 sie 2014, 23:14

...Też mi się wydaje, że 4ms ciężko wyciągnąć, a nawet 10ms ciężko wyciągnąć. Może na RME. Mowa o zsumowanej latencji in+out...

U mnie na RME UCX 192 khz latencja minimalna to 3ms w dwie strony.

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 18 sie 2014, 23:17

......Też mi się wydaje, że 4ms ciężko wyciągnąć, a nawet 10ms ciężko wyciągnąć. Może na RME. Mowa o zsumowanej latencji in+out...

U mnie na RME UCX 192 khz latencja minimalna to 3ms w dwie strony....

Dodam jeszcze, że latencja latencją, ale w przypadku mojego interfejsu jest monitoring bezpośredni, gdzie tylko konwertery AD/DA dają opóźnienie w odsłuchu ~około 0,20 ms

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 18 sie 2014, 23:40

.........Też mi się wydaje, że 4ms ciężko wyciągnąć, a nawet 10ms ciężko wyciągnąć. Może na RME. Mowa o zsumowanej latencji in+out...

U mnie na RME UCX 192 khz latencja minimalna to 3ms w dwie strony....

Dodam jeszcze, że latencja latencją, ale w przypadku mojego interfejsu jest monitoring bezpośredni, gdzie tylko konwertery AD/DA dają opóźnienie w odsłuchu ~około 0,20 ms

I oczywiście pracujesz normlanie z wielośladowymi sesjami, wtyczkami i instrumentami wirtualnymi w 192kHz

[addsig]

ODPOWIEDZ