Isa One, E-mu 0404 USB, DAW - problemy z synchronizacją

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mjuzik
Isa One, E-mu 0404 USB, DAW - problemy z synchronizacją

Post autor: mjuzik » środa 13 sie 2014, 18:24

Witam, mam domowe studyjko, na które składa się sprzęt jak w tytule + Rode K2, a nagrania realizuję na starym pc-towskim Logic 5.5.0. Sygnał z Isa One puściłem światłowodem do E-mu, z E-mu do kompa przez usb. Niestety co jakiś czas i to zbyt częsty mam problemy z synchronizacją podczas której dźwięk jest przerywany. Na panelu Isa miga wtedy dioda Lock a na E-mu na przemian diody Int i Ext. Kombinowałem już na wszystkie strony również z ustawieniami zegara w Logicu, ale zawsze albo dźwięk jest przerywany albo słychać zakłócenia w postaci delikatnych "cyknięć". Prosiłbym o pomoc i sugestie co do prawidłowego ustawienia mojego sprzętu, bo już nie wiem, które jest właściwe, wtedy dopiero możnaby się zastanawiać nad ewentualnym uszkodzeniem którejś ze skrzynek lub może kompa...

Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Isa One, E-mu 0404 USB, DAW - problemy z synchronizacją

Post autor: matiz » czwartek 14 sie 2014, 00:08

...
Witam, mam domowe studyjko, na które składa się sprzęt jak w tytule + Rode K2, a nagrania realizuję na starym pc-towskim Logic 5.5.0. Sygnał z Isa One puściłem światłowodem do E-mu, z E-mu do kompa przez usb. Niestety co jakiś czas i to zbyt częsty mam problemy z synchronizacją podczas której dźwięk jest przerywany. Na panelu Isa miga wtedy dioda Lock a na E-mu na przemian diody Int i Ext. Kombinowałem już na wszystkie strony również z ustawieniami zegara w Logicu, ale zawsze albo dźwięk jest przerywany albo słychać zakłócenia w postaci delikatnych "cyknięć". Prosiłbym o pomoc i sugestie co do prawidłowego ustawienia mojego sprzętu, bo już nie wiem, które jest właściwe, wtedy dopiero możnaby się zastanawiać nad ewentualnym uszkodzeniem którejś ze skrzynek lub może kompa......

Jeżeli jest tak, jak piszesz, czyli masterem jest ISA, połączone jest tylko jednym kablem z ISA do EMU, i na przedwzmacniaczu miga dioda lock, to ISA jest zepsuta i nie ma co kombinować.

[addsig]

mjuzik

Post autor: mjuzik » czwartek 14 sie 2014, 03:37

Jeżeli jest tak, jak piszesz, czyli masterem jest ISA, połączone jest tylko jednym kablem z ISA do EMU, i na przedwzmacniaczu miga dioda lock, to ISA jest zepsuta i nie ma co kombinować. ... 

W Logicu zegar jest ustawiony na External więc Isa jest masterem. Aby Isa była jako slave wystarczy ustawić zegar Logica jako Internal czy dodatkowo trzeba uaktywnić na panelu Isy Word Clock / 256x? Rozumiem, że dioda LOCK powinna wtedy świecić na stałe? Isa ma 2 optyczne wyjścia: SPDIF i ADAT, czy to ma znaczenie z którego wychodzi sygnał do E-mu? Może ja coś skopałem?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 14 sie 2014, 08:06

a w emu jak ustawione?ustaw żeby synchro brało po spdif

aha ustawienie w logicu zapewne dotyczy sie synchronizacji przed MTC czy MC a nie przez częstotliwość próbkowania :)

po częstotliwości zapewne jest z automatu do urządzenia odtwarzającego/nagrywającego

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 14 sie 2014, 08:09

albo na odwrót - emu na master a isa na ext

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 14 sie 2014, 08:09

sprawdź tez na innym optyku

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 14 sie 2014, 11:17

...
Jeżeli jest tak, jak piszesz, czyli masterem jest ISA, połączone jest tylko jednym kablem z ISA do EMU, i na przedwzmacniaczu miga dioda lock, to ISA jest zepsuta i nie ma co kombinować. ... 

W Logicu zegar jest ustawiony na External więc Isa jest masterem. Aby Isa była jako slave wystarczy ustawić zegar Logica jako Internal czy dodatkowo trzeba uaktywnić na panelu Isy Word Clock / 256x? Rozumiem, że dioda LOCK powinna wtedy świecić na stałe? Isa ma 2 optyczne wyjścia: SPDIF i ADAT, czy to ma znaczenie z którego wychodzi sygnał do E-mu? Może ja coś skopałem?
...

Gniazdo optyczne nie wie, czy się z niego pobiera sygnał, czy nie. Jeżeli w Twojej konfiguracji (ISA=master) miga dioda LOCK, to znaczy, że coś z przetwornikiem ISY jest nie tak, bo ISA nie ma pojęcia, czy i co jest do niej podłączone, i tak samo zachowywałaby się, gdyby nic nie było podłączone - zresztą w sumie możesz to sprawdzić
Kolejne urządzenia są całkowicie niewinne i nieistotne, kable też.

[addsig]

mjuzik

Post autor: mjuzik » czwartek 14 sie 2014, 13:08

Jeszcze jedno, często na panelu E-mu świeciły jednocześnie diody Int i Ext, więc może to powoduje konflikt? Tylko jeśli tak jaka jest przyczyna?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 14 sie 2014, 18:09

Jak świecą się dwie w EMU to jest brak synchronizacji, jak miga EXT to nie zgadzają się częstotliwości karty i źródła synchronizacji

The Sync Status indicators on the 0404 USB 2.0 function as follows:

INT solid ................................Internally sync’d, no external digital input detected.

INT solid + EXT blinking ....Internally sync’d, external digital input of different

sample rate detected; MUTE S/PDIF input

INT solid + EXT solid ...........Internally sync’d, external digital input of same

sample rate detected.

EXT solid ...............................Externally sync’d; valid S/PDIF input present

ODPOWIEDZ