Witam.
Zwracam się z nietypowym myślę pytaniem: otóż chcę kupić tani mikrofon do domowych nagrań. Zaznaczam, że będzie on służył jedynie do poglądowych nagrań - jakość nie jest zbyt istotna, ostatecznie będę odwiedzać profesjonalne studio.
Co do wspomnianej jakości: chciałbym mikrofon podłączyć do średniej klasy laptopa, więc na temat karty dźwiękowej nie będę się wypowiadać:D Ważne, żeby było w miarę wyraźnie słychać słowa (chodzi o nagrywanie hip hopu), inne niuanse związane z jakością brzmienia nie są tak istotne.
Myślałem nad bardzo prowizoryczną i prymitywną "kabiną" umieszczoną na ścianie małego pokoju - duży karton wygłuszony od środka gąbką i wytłaczankami od jajek. Przed mikrofonem zamontowany zostałby tani popfiltr. Czy jest sens robić coś takiego?
Chciałbym przeznaczyć na zakupy kwotę w okolicach 200zł, poniżej tej kwoty byłoby idealnie. Co moglibyście mi polecić? Dynamik, pojemność? Używałem kiedyś Behringera C1 na USB - wygodny, tani. Czy znajdę coś lepszego w podobnej cenie i dla wspomnianych warunków? Czy Shure SV-200 jest wart zastanowienia?
Zaznaczam, że nie będzie to domowe studio, tylko kąt do wstępnych nagrań.
Pozdrawiam