Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Pisze bo mam duzy problem zwiazany z nagrywaniem. Mianowicie nagrywajac wokale na WIN 7 64bit AMX ATHLON II x3 445 , 3.10 GHZ pamieci ram 4gb slysze sie w sluchawkach znakomicie, problem wystepuje kiedy dochodzi do nagrywania vokalu. W sluchawkach nadal slysze elegancko swoj glos, ale nie odzwierciedla sie to na glosnosc dzwieku nagrywanego w programie. Dzwiek jest wrecz prawie nieslyszalny. Zastanawiam sie czy nie jest to wina ustawien komputera. Czy problemu nie stanowi ustawienie formatu dzwieku? 16 bit a 24 bit?
Audiobox MXL 990
Re: Audiobox MXL 990
...
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Pisze bo mam duzy problem zwiazany z nagrywaniem. Mianowicie nagrywajac wokale na WIN 7 64bit AMX ATHLON II x3 445 , 3.10 GHZ pamieci ram 4gb slysze sie w sluchawkach znakomicie, problem wystepuje kiedy dochodzi do nagrywania vokalu. W sluchawkach nadal slysze elegancko swoj glos, ale nie odzwierciedla sie to na glosnosc dzwieku nagrywanego w programie. Dzwiek jest wrecz prawie nieslyszalny. Zastanawiam sie czy nie jest to wina ustawien komputera. Czy problemu nie stanowi ustawienie formatu dzwieku? 16 bit a 24 bit? ...
Rzecz leży w ustawieniu poziomu (głośności) sygnału, który wchodzi do programu, być może też do komputera. Jak masz podłączony mikrofon ? Rozdzielczość bitowa nie ma z tym nic wspólnego.
Witam.Jest to Mikrofon pojemnosciowy MXL 990
Witam.Jest to Mikrofon pojemnosciowy MXL 990...podlaczone bezposrednio do karty zew. presonusa. Nagrywal;em przez przerozne programy, we wszystkich wystepuje ten sam blad.
To jest tylko twój błąd - kolega napisał wyraźnie - problem w ustawieniu poziomów i sposobu monitorowania sygnału
instrukcja i prześledzić tor sygnału
AudioBox podlaczony jest kablem USB to komputera. Z audioboxa mam wtyczki na 2 kable mikrofonowe, z ktorych jeden jest zajmowany przez MXL 990< mikrofon pojemnosciowy> Phanton 48 v wlaczony, takze mysle ze ten sygnal nie ma za dlugiej wycieczki zeby tak paprac sprawee.
...
AudioBox podlaczony jest kablem USB to komputera. Z audioboxa mam wtyczki na 2 kable mikrofonowe, z ktorych jeden jest zajmowany przez MXL 990< mikrofon pojemnosciowy> Phanton 48 v wlaczony, takze mysle ze ten sygnal nie ma za dlugiej wycieczki zeby tak paprac sprawee....
Tor sygnału w oprogramowaniu / sterowniku. Czyli co się dzieje po tym jak sygnał dostaje się do interfejsu.
Na 90 % po prostu jakiś tłumik w mikserze jest ściszony.
Na 90 % po prostu jakiś tłumik w mikserze jest ściszony.
...
Albo przedwzmacniacz nie wysterowany.
Gałka czułości wejścia w przedwzmacniaczu powinna być ustawiona tak, żeby lampka "Clip', która informuje nas o możliwości przesterowania zapalała się tylko okazjonalnie, przy najgłośniejszych fragmentach w danym wykonaniu, ale nawet lepieć ustawić gałkę ciut poniżej tego progu.
Jeśli masz ustawione w ten sposób, to kolejna możliwość błędu jest już w programie na który nagrywasz.
Jakiego oprogramowania używasz?
Witam ponownie,
Uzywalem samplitude 11 oraz cubase 5, teraz rodzimy program do nagrywania, mianowicie presonus studio One 2 . Prosilbym zebyscie mi to wytlumaczyli troszke jasniej, nie jestem obcykany w komputerach, raczej to czarna magia dla mnie. Z gory dzieki za wyrozumialosc.
Wstawiam printscreana z strony startowej programu nagrywajacego :
http://pl.tinypic.com/r/9qgw92/8
Jezeli potrzebne sa inne , prosze piszcie .