Akai Max49 vs Nektar Panorama P4

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Mushroom
Re: Akai Max49 vs Nektar Panorama P4

Post autor: Mushroom » piątek 03 sty 2014, 19:00

Właśnie kupiłem używaną przez trzy miesiące Panoramę P4 za 1200.

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » wtorek 10 cze 2014, 08:40

...Właśnie kupiłem używaną przez trzy miesiące Panoramę P4 za 1200.... 

jestem ciekaw jak wrażenia z użytkowania panoramy. 

Też się zastanawiam nad kupnem i ciężko mi się zdecydować czytając posta o możliwych problemach...

Na co dzień działam na reason 7. Do tej pory miałem Akai mpk25/behringera umx/ cme49

Ma kto jakieś nowe info odnośnie tej klawy / jakiś użytkownik?

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 10 cze 2014, 10:26

Też się zastanawiam nad kupnem i ciężko mi się zdecydować czytając posta o możliwych problemach...

Na co dzień działam na reason 7. Do tej pory miałem Akai mpk25/behringera umx/ cme49

...

Jeśli Reason 7 to Twój podstawowy program, to Panorama będzie dobrym wyborem. To całkiem inne doznanie. Wyobraż sobie, że masz przed sobą np. sprzętową wersję Thora ;)

http://www.youtube.com/watch?v=wL6Kamqvh9I

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » wtorek 10 cze 2014, 12:08

...

...

Jeśli Reason 7 to Twój podstawowy program, to Panorama będzie dobrym wyborem. To całkiem inne doznanie. Wyobraż sobie, że masz przed sobą np. sprzętową wersję Thora ;)

http://www.youtube.com/watch?v=wL6Kamqvh9I

...

tak w ogóle to w polsce ciężko panorame dostać od ręki, obecnie trzeba czekać 10-14 dni i może się jeszcze wydłużyć ten czas....

a jak z klawiszami, podają że są ważone i rzeczywiście ładnie chodzą? 

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 10 cze 2014, 16:29

...

tak w ogóle to w polsce ciężko panorame dostać od ręki, obecnie trzeba czekać 10-14 dni i może się jeszcze wydłużyć ten czas....

a jak z klawiszami, podają że są ważone i rzeczywiście ładnie chodzą? ...

Świeży test Panoramy:

http://www.pro-tools-expert.com/home-page/2014/6/8/nektar-panorama-p4-keyboard-controller-review.html

Ja swoją kupiłem w Niemczech, na ebayu ;)

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » czwartek 12 cze 2014, 08:56

...

...

a jak z klawiszami, podają że są ważone i rzeczywiście ładnie chodzą? ...

Świeży test Panoramy:

http://www.pro-tools-expert.com/home-page/2014/6/8/nektar-panorama-p4-keyboard-controller-review.html

Ja swoją kupiłem w Niemczech, na ebayu ;)

...

wiem że to sterownik midi i raczej problemu z latencją nie powinno być ale czy zuważyłeś coś u siebie w tej kwestii?

ps. ja też swoją już zamówiłem u czołowego polskiego dystrybutora no ale trzeba trochę poczekać...

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 12 cze 2014, 11:54

wiem że to sterownik midi i raczej problemu z latencją nie powinno być ale czy zuważyłeś coś u siebie w tej kwestii?

ps. ja też swoją już zamówiłem u czołowego polskiego dystrybutora no ale trzeba trochę poczekać......

Nie, zauważyłem żadnych problemów z latencją, nawet na starym, 7 letnim Maku. Mam problem jedynie czasem z zawieszaniem się, ale zdaniem supportu to dlatego, że uzywam starszego systemu Mac Os 10.6.8 i huba usb.

W niemieckich sklepach jest od ręki, cena taka jak w Polsce (1500 zł) jakby co ;)

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » czwartek 12 cze 2014, 12:05

...

ps. ja też swoją już zamówiłem u czołowego polskiego dystrybutora no ale trzeba trochę poczekać......

Nie, zauważyłem żadnych problemów z latencją, nawet na starym, 7 letnim Maku. Mam problem jedynie czasem z zawieszaniem się, ale zdaniem supportu to dlatego, że uzywam starszego systemu Mac Os 10.6.8 i huba usb.

W niemieckich sklepach jest od ręki, cena taka jak w Polsce (1500 zł) jakby co ;)

...

na czym pracujesz, jakis soft do muzy?

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » czwartek 12 cze 2014, 12:47

w sumie może mógłbym podskoczyć do niemiec, mam blisko

Mushroom

Post autor: Mushroom » środa 25 cze 2014, 21:58

No długo mnie tu nie było,no  ale po paromiesięcznym użytkowaniu mogę się podzielić moimi spostrzeżeniami. Pracowałem z Panoramą na dwóch programach bez obsługi głębokiej integracji tj. FL Studio i Presonus Studio One. W obu przypadkach szablony ze strony Nektara bardzo dobrze sobie radzą i mam wrażenie, że i w przypadku Studio One jak i FL Studio obsługa z Panoramy przekracza standardowe możliwości wielu kontrolerów MIDI. Trochę mi tu brakowało programowego edytora mapowań w komputerze i nieco wygodniejszego edytora makr, no ale o to właśnie Nektarowi chodziło, żeby wszystko robić z poziomu klawiatury. Trzecim programem obsługiwanym u mnie przez Panoramę jest Bitwig. No i tutaj dzięki głębokiej integracji z Panoramą, obsługa tego DAWa z klawiatury to bajka. Owszem jest trochę niedopracowanych drobiazgów, a dla mnie jak na razie najpoważniejszym mankamentem jest brak możliwości szybkiego przełączania bezpośrednio z Panoramy do parametrów zagnieżdżonych urządzeń w Bitwigu (kontenery efektów i instrumentów). Zagnieżdżanie urządzeń to świetny pomysł Bitwiga i można w łatwy sposób uzyskać bardzo ciekawe brzmienia, więc mi prostej obsługi parametrów z poziomu Panoramy brakuje. Owszem, można wskoczyć w Panoramie na te parametry, ale wymaga to kliknięcia myszką na zagnieżdżonym urządzeniu. 

Co do niedopracowanego OS, to personalnie nigdy nie zaliczyłem żadnych zwisów systemu, artefaktów (poza pierwszym uruchomieniem, ale potem zaraz zaktualizowałem firmware) itp.

Hmm, co do jakości samej klawiatury. Jest to rzecz subiektywna, wiec samemu trzeba "pomacać". Moim zdaniem jest całkiem niezła, ale ja grałem przez klika lat na fatarowskiej klawiaturze w moim Kawai K5000 (ta sama jest w Access Virusie) która jest o wiele lepsza, więc mogę tu kręcić nosem.

Z sprzętowych rzeczy, to upierdliwa jest trochę ta czarna błyszcząca powierzchnia. Z jednej strony bardzo ładnie się prezentuje, ale z drugiej jest podatna na "opalcowania" i zarysowania.

No wkurza mnie też potrzeba drugiego kabelka USB do zasilania zmotoryzowanego fadera, ale pewno sprzętowo jedno łącze USB nie jest w stanie obsłużyć zasilania całej klawiatury jak i silnika tłumika.

Tyle utyskiwań... Dla posiadaczy głęboko zintegrowanych programów nie widzę innej alternatywy - po prostu rewelacja, ale sądzę że posiadacze innych programów (szczególnie tych, dla których istnieją gotowe szablony) również będą zadowoleni.

Janusz

ODPOWIEDZ