Tani keyboard z klawiszami dynamicznymi

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
hipodrom
Tani keyboard z klawiszami dynamicznymi

Post autor: hipodrom » środa 21 maja 2014, 18:59

Hej, 

Jestem bardzo początkującym klawiszowcem. 

Chciałbym sobie kupić tani keyboard za ok. 300zł (może być używany). Zależy mi jednak na tym by klawisze były dynamiczne, ale "bardzo dynamiczne". 
Kiedyś grałem na klawiaturce MIDI i tam były może jakby 3 poziomy "głośności" i trochę mi to przeszkadzało. Największą radochę sprawia mi granie właśnie raz lekko a raz mocno i głośno. 
Polecacie jakiś konkretny model który dałby radę? 
No i powinien mieć 5 oktaw 
i nie interesują mnie żadne beaty i dźwięki z disco polo. wystarczy mi tylko "grand piano" + ew metronom 

Czyli zależy mi głównie na "akustycznym" brzmieniu a nie na fiku miku :)

Wiem , że budżet jest bardzo mały i że powinienem sobie kupić pianino elektryczne za 5000zł i wtedy bym miał super klawisze dynamiczne, ale to jeszcze nie ten etap :) Chcę najpierw zacząć, a z klawiszami dynamicznymi nie zniechęcę się tak szybko :) 

myślałem nad : 

CASIO CTK 651 
CASIO CT-607 
CASIO CTK 1100 

YAMAHA PSR-E203 
Yamaha PSR-260 
Yamaha PSR-400 
YAMAHA PSR - 410

Roland D10

Dzięki z góry! 
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: Tani keyboard z klawiszami dynamicznymi

Post autor: PieTras! » środa 21 maja 2014, 19:53

A do jakiej muzyki?

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

hipodrom

Post autor: hipodrom » środa 21 maja 2014, 20:26

...
A do jakiej muzyki?...

trochę klasycznej, trochę soundtracków np. Mansella czy Tiersena. ew. jakiś coldplay.  

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » piątek 23 maja 2014, 13:18

Na keyboardzie za 300 będziesz się strasznie męczył z klasyką. Tierseny i Coldplaye od biedy ujdą. Ja bym kupił jakieś tanie używane stage piano np. Casio cdp-100 lub tanią yamahę. W okazji kupisz za 1000zł.
Wszelkie tańsze instrumenty spowodują, że szybko się zniechęcisz, bo nie będziesz czuł "magii" brzmienia i klawiatury, które w najniższej cenie są zwyczajnie słabe.

hipodrom

Post autor: hipodrom » sobota 24 maja 2014, 20:21

...
Na keyboardzie za 300 będziesz się strasznie męczył z klasyką. Tierseny i Coldplaye od biedy ujdą. Ja bym kupił jakieś tanie używane stage piano np. Casio cdp-100 lub tanią yamahę. W okazji kupisz za 1000zł.
Wszelkie tańsze instrumenty spowodują, że szybko się zniechęcisz, bo nie będziesz czuł "magii" brzmienia i klawiatury, które w najniższej cenie są zwyczajnie słabe.
 ...

wielkie dzięki za info. może faktycznie szarpnę się na coś droższego niż 300zł. zastanawiam się nad :

YAMAHA YPT-230 za 400zł

YAMAHA PSR-E413 za 650zł 

oba używane. słuchałem ich na youtube ale ciężko mi wyłapać "dynamikę" klawiszy w grand piano. Orientujesz się może czy e413 jest warty dołożenia połowy kwoty?

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 24 maja 2014, 23:19

Niestety nie znam tych keyboardów. Ale kojarzę, że PSRy są popularne wśród weselników, więc pewnie fajnie się gra na nich dęciaki, natomiast wątpię, byś miał tam magię fortepianu.
Raczej szarpnąłbym się na coś koło 1000. 

smirnoff

Post autor: smirnoff » niedziela 25 maja 2014, 01:33

We wszystkich tego typu instrumentach klawiatury są podobne - najtańsze, porównywalne z klawiaturami midi z przedziału 200-400zł, nie są tragiczne, dynamika jest (127 poziomów velocity standardowo zapewne, w klawiaturach midi masz często opcje zmieny krzywej dynamiki, w takich keyboardach raczej nie)

Natomiast to co powinno Cię martwić to nie klawiatura a brzmienie, bo jeśli liczysz na jakąkolwiek naturalność, fajnie brzmiace grand piano itd to obawiam się że możesz się zawieść, ale od czegoś zacząć trzeba.

hipodrom

Post autor: hipodrom » niedziela 25 maja 2014, 13:39

...
We wszystkich tego typu instrumentach klawiatury są podobne - najtańsze, porównywalne z klawiaturami midi z przedziału 200-400zł, nie są tragiczne, dynamika jest (127 poziomów velocity standardowo zapewne, w klawiaturach midi masz często opcje zmieny krzywej dynamiki, w takich keyboardach raczej nie)

Natomiast to co powinno Cię martwić to nie klawiatura a brzmienie, bo jeśli liczysz na jakąkolwiek naturalność, fajnie brzmiace grand piano itd to obawiam się że możesz się zawieść, ale od czegoś zacząć trzeba....

rozumiem. wielkie dzięki za rady. w takim razie przychylam się do Yamahy NP 11 . jest to bardziej piano niż keyboard, bez wielu pierdół co mi odpowiada. kosztuje ok 800zl. miał ktoś z nim do czynienia?

LS

Post autor: LS » niedziela 25 maja 2014, 13:51

Specyfikacja MIDI w standardzie ma 128 poziomów Velocity jednak to głównie od wykorzystanego brzmienia zależy jak będzie brzmiał instrument. Można zmniejszać głośność jednego i tego samego sampla lub nagrać wiele warstw odpowiadających kolejnym poziomom. W ten sposób robi się najwyższej jakości multisample którym nie mogą dorównać nawet drogie sprzętowe stacje robocze, tak jak flagowe modele keyboardów każdej z firm.

Posiadam osobiście Yamahę PSR-E303, był to pierwszy model tej serii E wydany razem z modelami E20X oraz E40X. Było to ponad 8 lat temu i od tego czasu jak obserwuję ten rynek niewiele się zmieniło, brzmienia dalej są podobne, dodawany jest tylko nowy numerek do nazwy, odświezony design i parę nowych bajerów.

Powiem więc tak - keyboard to taka zabawka dla kogoś kto chce się bawić w człowieka orkiestrę. To nie stacja robocza ani nie pianino cyfrowe, posiada masę brzmień, wszystkie wątpliwej jakości, a zasada działania tego instrumentu polega na automatycznym akompaniamencie. Wybierasz "styl" czyli podkład muzyczny razem z perkusją i akompaniamentem którym sterujesz lewą ręką wybierając akordy. Brzmienie Grand Piano oczywiście jest, w moim E303 było nawet reklamowane jako coś specjalnego, jest osobny przycisk do wywołania szybkich ustawień. Jednak jego brzmienie i zachowanie pozostawia wiele do życzenia. Sustain nakłada się na siebie, nie ma żadnego urozmaicenia, każde uderzenie brzmi tak samo itd. Brzmi dobrze jeżeli nie słyszałeś nigdy fortepianu, jeżeli tak to takie keyboardy przebije wszystko inne.

Jeżeli interesuje Cię nauka gry na fortepianie nie idź na kompromisy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pianino cyfrowe, masz wtedy zintegrowane rozwiązanie w jednym, wysokiej jakości klawiaturę ważoną i brzmienie w środku instrumentu, czasami do tego inne klawisze jak elektryczne pianino lub organy.

Alternatywą jest wykorzystanie klawiatury sterującej oraz brzmień multisampli. Za €79 plus VAT można kupić Addictive Keys - Grand Piano które jest niesamowicie elastycznym instrumentem. Jeżeli bardziej preferujesz większy realizm nad możliwośc modyfikacji brzmień to w podobnym pułapie cenowym można nabyć Alicia's Keys od NI w cenie €99 tyle że już z VAT - na to samo wychodzi. Do tego klawiatura sterująca, pierwszym sprzętem mającym 88 klawiszy i lepszą klawiaturę jest M-Audio 88ES z półważonymi klawiszami. Rozwiązanie budżetowe ale kosztujące już ponad 600zł.

Jak widzisz więc, poniżej tysiąca złotych nie zejdziesz. Jeżeli zbytnio nieznasz się na audio od strony komputerów jednak najlepszym rozwiązaniem będzie używane pianino cyfrowe. Naprawdę, nie spiesz się z kupnem, poczekaj nawet kilka miesięcy, zarób te kilka stówek i kup coś porządnego. W przeciwnym razie skończysz z używaną zabawką która tylko demotywuje i wyrabia złe nawyki, a już na pewno nie nauczysz się wyczucia klawiatury i siły docisku.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » niedziela 25 maja 2014, 15:45

Nie grałem na Piaggero, ale wygląda na minimum sensowności, jest to przede wszystkim stage piano.
Inna sprawa, że jest podejrzanie tanie, więc pewnie przyoszczędzili na czymś (chodzą słuchy, że głośniki ma słabe, ale można przecież grać w słuchawkach).

Najlepiej, gdybyś sam sprawdził. Na allegro widzę, że nowy stoi z 780. Więc może znajdziesz coś lepszego, ale używanego w tej samej cenie. Byleby to było stage piano, a nie keyboard :)

ODPOWIEDZ