Mac G5 vs. PC P4
swieta racja. nie od dzis widac jak na dloni ze slynna stabilnosc makow to historia, wraz z wejsciem OSXa zaczely sie problemy problemy problemy, oczywiscie nikt z osob ktore wydaly kupe kasy na maka nie przyzna sie do tego otwarcie nawet przed samym soba - bo wtedy przeplacenie kilkukrotne bardzo boli...
poza tym steve, pominales jeden bardzo wazny fakt - stabilne g5 to unikat, wszystklie egzemplarze jakie znam z autopsji wieszaja sie, wywalaja i nie ma dnia zeby cos sie nie dzialo (po zainstalowaniu osx panther troche lepiej ale i tak daleko od idealu)
a robiacym porownania pc z apple (w ktorych roznica na korzysc apple jest znaczna) proponuje postawic obok firmowego skladaka apple'a rownie firmowy PC - np. compaqa , della lub rzetelnie przemyslany niefirmowy skladak z renomowanych komponentow. bo czesto spotyka sie porownywanie z PC z gieldy na czesciach za 100zl -a wtedy nie ma cudow ;)
poza tym steve, pominales jeden bardzo wazny fakt - stabilne g5 to unikat, wszystklie egzemplarze jakie znam z autopsji wieszaja sie, wywalaja i nie ma dnia zeby cos sie nie dzialo (po zainstalowaniu osx panther troche lepiej ale i tak daleko od idealu)
a robiacym porownania pc z apple (w ktorych roznica na korzysc apple jest znaczna) proponuje postawic obok firmowego skladaka apple'a rownie firmowy PC - np. compaqa , della lub rzetelnie przemyslany niefirmowy skladak z renomowanych komponentow. bo czesto spotyka sie porownywanie z PC z gieldy na czesciach za 100zl -a wtedy nie ma cudow ;)
fan dobrego brzmienia ;)
- stevelukather
Re: Mac G5 vs. PC P4
Z ta stabilnoscia ODUCK,to juz bylo cos nie tak na OS 9.x,potrafil mi sie zwiesic 5 razy w ciagu tygodniowej sesji,natomiast przeraza mnie cos jeszcze w G5,miales do czynienia z najslabszym G5,tam procesor jest slabszy od mojego pecetowego P4 1.8 Ghz!Wiec znowu pytanie:po co kupowac taki szmelc za cytuje; 1.6Ghz-9.415 PLN;1.8Ghz-11077 PLN i najmocniejszy-za 16 000 PLN,teraz jak chcesz wiecej RAM to kwota urasta do nieprzyzwoitej kwoty!!!!!!!!!!Moj PC P4 na WinXP od paru miesiecy po wymianie z P3 800Mhz ani razu sie nie powiesil,wiec o co w tym wszystkim chodzi?SL.
- Miłaszewski
Właśnie jestem ciekaw jak jest wydajność Powerbooka G4 1.25
Czy ktoś jest posiadaczem takiego komputera?
Wiem, że z dyskiem FW wyciągnie zadowalającą mnie
liczbe ścieżek (40-50), ale jaka jest wydajność
komputera w ilości pluginów?
Obecnie używam P4 i wskaźnik procesora
w Logic Audio Platinum oscyluje wokół 50%
w moich sesjach.
(Problem już opisałem na innym forum:
http://www.dzwiek.boo.pl/forum.php)
pozdrawiam,
[addsig]
Czy ktoś jest posiadaczem takiego komputera?
Wiem, że z dyskiem FW wyciągnie zadowalającą mnie
liczbe ścieżek (40-50), ale jaka jest wydajność
komputera w ilości pluginów?
Obecnie używam P4 i wskaźnik procesora
w Logic Audio Platinum oscyluje wokół 50%
w moich sesjach.
(Problem już opisałem na innym forum:
http://www.dzwiek.boo.pl/forum.php)
pozdrawiam,
[addsig]
na powerbooku nie robilem nigdy nic powazniejszego ale pracuje na g4 1.25 stacjonarnym, z tym ze jest to dual 1,25 (czyli dwa procesory) oraz logic 6.3.1. jesli jestes zainteresowany to moge dzisiaj w nocy bo bede pracowal odpalic pare testow przykladowych, z tym ze nie wiem czy beda one dla ciebie miarodajne z dwoch powodow :
1. wersja logica na PC to bodajze 5.5, natomiast ja mam 6.3.1 - wydaje mi sie ze engine pgrogramu rozni sie pod wzgledem wydajnosci
2. nie wiem czy logic wykorzystuje dwa procesory - jesli nie to ok - test bedzie identyczny jak na pojedynczym.
1. wersja logica na PC to bodajze 5.5, natomiast ja mam 6.3.1 - wydaje mi sie ze engine pgrogramu rozni sie pod wzgledem wydajnosci
2. nie wiem czy logic wykorzystuje dwa procesory - jesli nie to ok - test bedzie identyczny jak na pojedynczym.
fan dobrego brzmienia ;)
- Miłaszewski
...na powerbooku nie robilem nigdy nic powazniejszego ale pracuje na g4 1.25 stacjonarnym, z tym ze jest to dual 1,25 (czyli dwa procesory) oraz logic 6.3.1. jesli jestes zainteresowany to moge dzisiaj w nocy bo bede pracowal odpalic pare testow przykladowych, z tym ze nie wiem czy beda one dla ciebie miarodajne z dwoch powodow :
2. nie wiem czy logic wykorzystuje dwa procesory - jesli nie to ok - test bedzie identyczny jak na pojedynczym....
Pluginy zapiete na trackach sa obslugiwane przez jeden procesor.
Pluginy na busach sa obslugiwane przez drugi, wiec jesli zrobilbys
test tylko na trackach, bylby on miarodajny.
Sprawdz prosze ile sciezek 24/96 z pluginami: Channel EQ,
Multipressor, Compressor (wszystkie z jakims wgranym presetem)
jestes w stanie wyciagnac. Waze, zeby sciezki nie byly puste, tylko
cos na nich gralo (moze to byc jeden plik skopiowany wiele razy).
Jesli nie jest to problemem odpisz tez na www.dzwiek.org
pozdrawiam,
2. nie wiem czy logic wykorzystuje dwa procesory - jesli nie to ok - test bedzie identyczny jak na pojedynczym....
Pluginy zapiete na trackach sa obslugiwane przez jeden procesor.
Pluginy na busach sa obslugiwane przez drugi, wiec jesli zrobilbys
test tylko na trackach, bylby on miarodajny.
Sprawdz prosze ile sciezek 24/96 z pluginami: Channel EQ,
Multipressor, Compressor (wszystkie z jakims wgranym presetem)
jestes w stanie wyciagnac. Waze, zeby sciezki nie byly puste, tylko
cos na nich gralo (moze to byc jeden plik skopiowany wiele razy).
Jesli nie jest to problemem odpisz tez na www.dzwiek.org
pozdrawiam,
To NIE powinien być ten sam plik powielony wielokrotnie, bo wtedy jest on tylko raz czytany z dysku. Chcąc realistycznie zmierzyć wydajność systemu trzeba również uwzględnić przepustowość magistrali i interfejsu dyskowego, dlatego na każdym śladzie powinien grać inny plik- oczywiście spowoduje zwiększenie obciążenia, ale przecież chodzi o miarodajny test.
- Miłaszewski
interesuje mnie wydajnosc procesora,
dysk w powerbooku jest za wolny, zeby go uzywac
do wielosladowej rejestracji dzwieku, dlatego
nalezy uzywac go z zewnetrznym dyskiem firewire,
a testowanie powerbookowego dysku po prostu
nie ma sensu, bo jest to tzw. szyjka od butelki
w tym komputerze
[addsig]
dysk w powerbooku jest za wolny, zeby go uzywac
do wielosladowej rejestracji dzwieku, dlatego
nalezy uzywac go z zewnetrznym dyskiem firewire,
a testowanie powerbookowego dysku po prostu
nie ma sensu, bo jest to tzw. szyjka od butelki
w tym komputerze
[addsig]
W porządku, zatem testuj z zewnętrznym dyskiem firewire. Można przecież porównać obciązenie z zewnętrznym dyskiem FW podłączonym do PC i G4, istotne jest tutaj różne obciążenie procesora związane z obsługa dużego transferu przez te interfejsy - tutaj ujawniają się ważne różnice w architekturze obu systemów, które moim zdaniem są też ważne dla całościowej oceny wydajności DAW. Testy samego tylko procesora są oderwaną od rzeczywistych sytuacji abstrakcją. Testujmy stosując realistycznie skonstruowane projekty. Dla mnie takim testem jest np. maksymalna liczba śladów obłożonych RenEQ+RenComp, przy czym na każdym śladzie jest odtwarzany długi klip (oczywiście nie ten sam).
Ciekawa dyskusja (nareszcie!), ale jedna rzecz mnie zastanawia: jak dokonujecie testu "track count"? Inaczej - co daje w praktyce maksymalna ilość ścieżek audio, które dany DAW jest w stanie nagrywac i odtwarzać jednocześnie? W realnych warunkach nawet bardzo skomplikowanej sesji nagraniowej na żywca widzę szanse na uzbrojenie 16-tu, może 24-ch ścieżek jednocześnie, traktując rozdzielczość 24/44.1 jako bardzo adekwatną na dziś. Potem ewentualne overduby mogą zwiekszyć ilość ścieżek o dowolną ilość, ale przecież ilość aktywnie odtwarzanych ścieżek tylko w bardzo niechlujnie administrowanej sesji może się zwiększyć o 3-4. Wciąż jest to liczba grubo poniżej możliwości nowoczesnego komputera P4/G4. Wydaje mi się, że istotna przewaga G5 - jeśli rzeczywiście jest takowa - nad Intelami P4 może być mierzona wydajnością w obsłudze wtyczek efektowych i syntezy wirtualnej, a nie liczeniem maksymalnej ilości scieżek. Ten parametr jest zależny głównie od przepustowości dysków, a te akurat są identyczne w obydwu platformach.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.