Jaki program na początek

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
miras1982
Jaki program na początek

Post autor: miras1982 » środa 07 maja 2014, 17:29

Witajcie. Mam nadzieje ze mi pomożecie. Chciałbym wziąść się w końcu za tworzenie muzyki :)) MOże tak krótko o sobie. Jestem po szkole muzycznej, biegle znam nuty, mam słuch muzyczny itp. Z różnych względów nie udało mi się zostać "muzykiem" chociaż strasznie mi tego brakuje. Gram, od ponad 20 lat na fortepianie choc niestety juz za późno na kariere muzyka. Chciałbym zająć się tworzeniem muzyki na komuterze. Prosze o porade, jaki najlepszy program na początek, co będe potrzebował oprócz programu (jaki sprzet, pewnie klawiatura sterująca - jaka? itd..). Bardzo proszę o radę, bardzo mi zależy. Na po czatek najlepiej chyba jakiś program bezpłatny?

Niespełniony muzyk :))) Muzyka - jedyne moje lekarstwo - na wszystko

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: Jaki program na początek

Post autor: PieTras! » środa 07 maja 2014, 22:31

Zestaw minimum:
- Ableton Live 9 Trial z paczkami ze strony (darmowy przez 30 dni)
- byle keyboard jako klawiatura sterująca
- dobre słuchawki
- tutoriale na yt

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » czwartek 08 maja 2014, 01:04

Jako program DAW polecam REAPER firmy Cockos.
Nie ma nic lepszego, poza tym ma interfejs po polsku.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » czwartek 08 maja 2014, 10:09

1 jaki budżet ?
2 tworzenie amatorsko jako hobby albo profesjonalnie ?
3 czy jakiś sprzęt już posiadasz ? (np. pc, karta dzwiękowa, klawisz inne instrumenty)
4 jaki rodzaj muzyki zamirzasz tworzyć ?
5 czy masz zamiar nagrywać inne instrumenty (np. gitara) i wokale, jeśli tak to ile tego będzie ?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 08 maja 2014, 10:14

Nie sądzę, aby albeton był dobry na początek, tym bardziej że koledze chodzi raczej o nagrywanie swoich pomysłów.

Reaper nie jest darmowy, owszem o sporych możliwościach lecz nie łatwy.

Za darmno będzie bardzo dobry, choć specyficzny Zynewave Podium Free (jest w końcu jakaś nowa wersja - z marca) lub Energy XT który można nabyć z gazetą - nie wiem czy aktualne numery zawierają bo nie kupuję, koledzy z forum może podpoowiedzą, w razie czego można kupic jakiś archiwalny egzemplarz.

Najlepszym wyjściem będzie zakup karty razem z DAW, np Cubase, albo Studio One z dowolną kartą Presonusa.

Muszisz doprecyzować, czy interesuje Cię nagrywanie wyłacznie z własnych instrumentów - jeśli tak to jakich, czy jak kolega wyżej sugerował DAW + VST + klawiatura sterująca

drummer

nasir.jones6

Post autor: nasir.jones6 » sobota 10 maja 2014, 09:53

Również polecam Reaper'a. Możesz go testować za darmo przez 60 dni. Zobaczysz, czy Ci odpowiada. Po 60 dniach powinieneś wykupić licencję - cena 60$.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 10 maja 2014, 11:47

Reaper jest tani i to duża zaleta, ale z tego co pamiętam wszystko obsługuje się w nim przez wielopoziomowe menu, co potrafi skutecznie zniechęcić początkujących. Taki system obsługi jest na prawdę bezsensowny, zwłaszcza porównując do Abletona. No i Abletona da się nauczyć z tutoriali na Youtube, z Reaperem trzeba raczej walczyć samemu.

LS

Post autor: LS » wtorek 16 wrz 2014, 21:35

Tajemnicą nie jest że Reaper jest skonstruowany z myślą o bardziej zaawansowanych użytkownikach którzy wiedzą czego potrzebują, mają własne instrumenty, własne wtyczki i swój styl pracy do którego mogą skonfigurować program. Nie oznacza to jednak że nie nadaje się dla początkujących, wręcz przeciwnie ponieważ program oferuje obszerną instrukcję w języku polskim która omawia wszystkie funkcje programu, od A do Z. Zapewnia to szybkie ogarnięcie podstaw i pozwala prędko przejść do etapu dostosowywania programu do własnych potrzeb (to tez jest omówione w manualu).

Nieprawdą jest że wszyskie czynności wykonuje się z wielopoziomowego menu, siłą programu jest możliwość skonfigurowania dowolnych komend (jest ich tysiące) pod skróty klawiaturowe i ich kombinacje. Mogą to być nie tylko pojedyncze czynności ale także złożone polecenia składające się z wielu etapów, pod jednym przyciskiem. To jednak dopiero początek ponieważ każde menu kontektowe można przerobić na własne potrzeby usuwając niepotrzebne komendy, dodając własne lub po prostu je segregując według uznania. To samo można zrobić z interfejsem, tak w głównym panelu jak i w edytorze MIDI, w dowolne miejsce można wrzucić panel przycisków który także konfiguruje się według własnych potrzeb.

Wszystko to oczywiście szczegółowo i przystepnie omawia instrukcja. Dlatego nie mogę zgodzić się także i z drugim argumentem o poradnikach wideo - czytanie tekstu, w dodatku po polsku, jest znacznie szybsze niż oglądanie filmów które mogą trwać godzinami a jednocześnie nie wyczerpać tematu, często są wyrwane z kontekstu i przegadane, szczególnie na YT.

Polecam dać temu DAW małą szansę i zobaczyć jak się sprawdzi, szczególnie jeżeli autor pytania ma wykształcenie muzyczne, wie czego chce i potrzebuje raczej klasycznej pracy ze ścieżkami której Ableton Live nie oferuje w tak wygodnej formie bo ma inną filozofię pracy.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 17 wrz 2014, 18:15

Tak, można swoją przygodę z muzyką zacząć od kilku tygodni poświęconych na żmudne konfigurowanie programu i studiowanie wielkiej instrukcji. Tylko po co? Jak braknie zapału, to będzie to ustawiał do grudnia, połowy nie ustawi, a na pewno skończy z programem, w którym mało co działa na zasadzie przeciągnij i upuść. Jedynym uzasadnieniem może być cena. Ewentualnie jakaś skrajna nieznajomość angielskiego/fr/wł/hiszp/japońskiego na zasadzie, że nie wiem co to jest "one" i "yes".

Ja nie instaluję jakiejś egzotycznej wersji Linuksa na kompie, mimo że na pewno wszystko da się tam skonfigurować, a nawet pewnie dopisać sobie brakujący sterownik, spędzając pół roku przy kompie. I myślę, że większość ludzi ma takie samo podejście.

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 18 wrz 2014, 12:47

aż taki stary to nie jesteś na muzyka a jeśli chodzi o realizatorów to jest to nigdy nie kończąca się nauka
ja bym ci radził przenieść do komputera to co już umiesz
jeśli umiesz grać na różnych instrumentach i masz też jakieś instrumenty w domu to kupić dobry sprzęt do nagrywania i na starcie już zobaczysz efekty swoich 20 lat pracy z dźwiękiem
a jeśli kupisz sobie np interfejs audio to niektóre firmy oferują program DAW gratis podobno w okrojonej wersji ale ja np nie korzystam z wszystkim możliwości mojego DAW
bo wystarczy tylko mikser,sekwencer,możliwość ustawienia tempa,instrumenty i efekty oraz możliwość nagrywania potencjometrów
A jaki program wybrać?chyba wszystkie są dobre jedne gorsze drugie lepsze
Reaper jest fantastyczny nie używam ale próbowałem i ma spore możliwości przy tym małe wymagania
ale ta wersja testowa nie posiada żadnych vtsów z instrumentami żeby sobie po brzdękać co zachęca do zabawy
a jak ktoś nie jest uparty to raczej się zniechęci do tego programiku
Samo opanowanie programu nie jest aż tak trudne ale potrzeba lat czasu żeby mieć to wyczucie co jest dobre a co złe?

ODPOWIEDZ