Jak wyciszyć salon pod kino domowe?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Jakuda87
Re: Jak wyciszyć salon pod kino domowe?

Post autor: Jakuda87 » środa 30 kwie 2014, 00:09

...
Jeśli masz zestaw 5.1 za 800zł to faktycznie zastanów się czy w ogole jest sens robić adaptację, bo oczywiście on zabrzmi znacznie lepiej niż teraz ale mimo wszystko jakość takiego zestawu jest mizerna, chyba że w przyszłości zamierzasz kupić coś z nieco wyższej półki, jeśli nie to kup po prostu gruby dywan i ciężke zasłony, wstaw ładną 3osobową kanapę i na początek taka "adaptacja akustyczna" wystarczy :) 

Natomiast jeśli zamierzasz coś robić w tym kierunku to Isover PT80 jest pradowpodobnie najlepszą powszchnie znaną wełną do tego celu, zastanów się tylko czy będziesz w stanie sam wykonać estetycznie wyglądające panele i czy masz do tego miejsce i narzędzia no i czy faktycznie wyjdzie Cię to taniej niż tutaj: 

http://allegro.pl/panele-absorbery-akustyczne-welna-mineralna-pt80-i4120764292.html

Aby dobrać ilość takich paneli musimy poznać wymiary Twojego pokoju, oczywiście pomiary były by przydatne, ale na sam początek podaj długości ścian i wysokość pomieszczenia. ...

z-5500 to nie są takie najtańsze pierdziawki...i nie wiem czy cos lepszego sie zbuduje do 2k- więc bez przesady.

Ehem czy wogóle patrzyleś na załączone linki?

Tam są zdjęcia pokoju i projekt- rzut od góry z wymiarami.

Zasłony mam na całą ścianę- blackouty wiec takie bardzo ciężkie.

Jest dywan, jest duża 4 osobowa sofa. Dojdzie jeszcze jakaś komódka i półki.

Mimo to, tak jak mówiłem jest duży pogłos- więc trzeba to jakoś zniwelować.

Ok skoro ten isover najlepszy to przeboleje te 80zł:) 

no tylko taki panel faktycznie musi mieć 10cm grubości? to będzie strasznie duże.

Myślę że nawet kilka centymetrów takiej wełny, a już spokojnie 5, odizoluje od odbić od ściany.

Tutaj nie ma co sie zastanawiać:) trzeba sie za to zabrać i to zrobić:) Jakieś tam uzdolnienia manualne mam:) gorzej będzie z doborem ładnej szmatki bo takiego zmysłu aranżatorskiego nie mam

smirnoff

Post autor: smirnoff » środa 30 kwie 2014, 00:38

Najczęściej stosuje się węłnę 10cm bo właśnie ona jest skuteczna jeśli chodzi o absorbcję niskich częstotliwości, fakt, zajmuje troche miejsca ale daje wymierne efekty, mała grubość - mała skuteczność dlatego praktycznie nie robi się paneli 5cm, to już Twoja decyzja.

Ok dotarłem do linku z rzutem i zdjęciami, masz prawie 20m2, więc pomieszczenie średniej wielkości, prawdopodobnie Cię zasmuce ale jedna paczka isover za 80zł to tylko 4 panele a to bardzo mało i nie odczujesz większej różnicy. 

Gdybyśmy rozmiawiali o adaptacji która ma naprawdę dobrze zadziałać to polecił bym Ci wykonanie/zakup 16-20 paneli 100x50x10cm 

rozmieszczenie:

2. panele naścianie przedniej po bokach ekranu

4 panele na ścianie tylnej

po 4 panele na każdej ze ścian bocznych (tutaj okno i łamana ściana stanowią problem)

kilka paneli na sufit

jeśli nie zamierzasz robić/kupować profesjonalnych pułapek basowych to przynajmniej po 1 panelu w każdy narożnik. 

efekt na pewno będzie dobry i usłyszysz dźwięk którego nie słyszałeś wcześniej :)

natomiast jeśli taka adaptacja nie wchodzi w grę to zainwestuj na początek przynajmniej w te 10-12 paneli które rozmieścisz proporcjonalnie na ścianach + ewentualnie sufit - to bardzo ważna i problematyczna powierzchnia. 

Ja zdaje sobie sprawe, że dla Ciebie zestaw za 800zł nie jest najtańszy ale uwierz mi że to naprawdę niska półka, masz tam subwoofer ze wzmacniaczem + 5 głośników, to oznacza że sub kosztuje ok. 300zł a satelity po 100zł/szt. oczywiście to cena detaliczna, więc koszt produkcji jednej satelity to pewnie 20-50zł, to teraz pomyśl jakiej ona jest jakości :) 

Ale o to się nie czepiam, jak będziesz miał fundusz to zapewne kupisz coś lepszego. 

Jakuda87

Post autor: Jakuda87 » środa 30 kwie 2014, 11:41

...
Najczęściej stosuje się węłnę 10cm bo właśnie ona jest skuteczna jeśli chodzi o absorbcję niskich częstotliwości, fakt, zajmuje troche miejsca ale daje wymierne efekty, mała grubość - mała skuteczność dlatego praktycznie nie robi się paneli 5cm, to już Twoja decyzja.

Ok dotarłem do linku z rzutem i zdjęciami, masz prawie 20m2, więc pomieszczenie średniej wielkości, prawdopodobnie Cię zasmuce ale jedna paczka isover za 80zł to tylko 4 panele a to bardzo mało i nie odczujesz większej różnicy. 

Gdybyśmy rozmiawiali o adaptacji która ma naprawdę dobrze zadziałać to polecił bym Ci wykonanie/zakup 16-20 paneli 100x50x10cm 

rozmieszczenie:

2. panele naścianie przedniej po bokach ekranu

4 panele na ścianie tylnej

po 4 panele na każdej ze ścian bocznych (tutaj okno i łamana ściana stanowią problem)

kilka paneli na sufit

jeśli nie zamierzasz robić/kupować profesjonalnych pułapek basowych to przynajmniej po 1 panelu w każdy narożnik. 

efekt na pewno będzie dobry i usłyszysz dźwięk którego nie słyszałeś wcześniej :)

natomiast jeśli taka adaptacja nie wchodzi w grę to zainwestuj na początek przynajmniej w te 10-12 paneli które rozmieścisz proporcjonalnie na ścianach + ewentualnie sufit - to bardzo ważna i problematyczna powierzchnia. 

Ja zdaje sobie sprawe, że dla Ciebie zestaw za 800zł nie jest najtańszy ale uwierz mi że to naprawdę niska półka, masz tam subwoofer ze wzmacniaczem + 5 głośników, to oznacza że sub kosztuje ok. 300zł a satelity po 100zł/szt. oczywiście to cena detaliczna, więc koszt produkcji jednej satelity to pewnie 20-50zł, to teraz pomyśl jakiej ona jest jakości :) 

Ale o to się nie czepiam, jak będziesz miał fundusz to zapewne kupisz coś lepszego. ...

Dzięki za odpowiedź.

No faktycznie zasmuciłeś mnie:/

Byłem pewny że 2 panele na ścianę za sofą wystarczą- bo tam głównie jest skierowany dźwięk z głośników.

10 paneli to i koszt duży i dużo roboty, a do tego nie wiem jak by ten salon wyglądał z tyloma palnelami i to po 10cm...

akurat po stronie okien nie ma problemu bo jak widać na zdjęciach na całej ścianie są zasłony.

a jeszcze zapytam o głośniki efektowe- powinny być tak jak ustawiłem na rysunku? na krawędziach sofy i z pół metra nad głową skierowane na siedzącego?

ODPOWIEDZ