Komputery i monitory LCD w studio domowym

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lukashhh1
Komputery i monitory LCD w studio domowym

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 14 kwie 2014, 13:34

Witam.

Mam pytanie odnośnie połaczeń oraz konfiguracji sprzędu audio i komputerowego.

Założenie jest takie: studio składa sie z 3ch etapów: 1. Aranzacja  2. Miks. 3. Mastering

Poniewaz chcę żeby to było nieco rozbudowane, składać by się miało z 3częściowego biurka ( desk ) oraz  następujących elementów:

Część 1. Sekcja aranżacji.

1 duzy monitor lub 2 małe pracujące na wspólnym obszarze ( celem układania aranżu oraz kontroli na DAW i instrumentami VST )

2 monitorki audio bliskiego pola

klawiatura midi

preampy mikrofonowe i liniowe, multiefekty itd.

interfejs audio/midi

część 2. Miksowanie materiału.

1 duzy monitor ( miksowanie ścieżek w DAW oraz obsługa efektów VST )

2 wieksze monitory audio bliskiego/średniego pola

kompresor typu bus

kontroler DAW lub mikser cyfrowy

Część 3. Mastering

Kompresor

urządzenie typu DEQ 2496

Monitor mały do wyświetlenia np analizatora widma oraz goniometru ( wszystko w vst )

ew. dodatkowe monitory audio.

Moje pytanie brzmi - czy te wszystkie zadania obsłuży 1 mocny komputer na windowsie 8, szczególnie jeżeli chodzi o ilość ekranów LCD?

czy jest potrzeba rozdzielic to na kilka pecetów i jak to zrobić, jak one musza byc połączone?

prosze o cenne wskazówki, jak zrobic to technicznie poprawnie.

Łukasz.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Re: Komputery i monitory LCD w studio domowym

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 14 kwie 2014, 14:00

JAk już rozdzielać to na maxa, jedynie zasoby sieciowe współdzielić, żeby pliki przesyłać.

Wtedy gasisz mastering, ale gonisz aranż i to bez goniometru

Można też mieć wszystko połączone jednym kompem z trzema wyświetlaczami, ale kursor czasami może uciec z masteringu na aranż, a nie jednak utknął w miksie

Łukasz jeśli to jest Twoja koncepcja podziału pracy to czemu pytasz o to innych? Przecież to Twój pomysł, nie daj się innym wodzić za nos, kinol czy jak go tam zwać..... klupę?

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 kwie 2014, 14:33

http://www.amd.com/en-us/innovations/software-technologies/eyefinity

http://pclab.pl/art46390.html

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 kwie 2014, 14:38

Komputer obsłuży tylko że równocześnie dwa zadania raczej nie przejdą :)

za duzo zabawy i prościej zastosować kilka

komputery dobierz do wymaganej wydajności - sprawdź jak obecnie obciążające są twoje zadania - może wystarczy coś z nowoczesnych mini komputerków

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 kwie 2014, 14:44

Dodam jeszcze że soft amd (hydragrid)jest też bardzo przydatny - pozwala podzielić ekran na kilka mniejszych

Jak najbardziej oferuje dowolny podział :) - nie tylko presety

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 kwie 2014, 14:57

Zasoby współdzielone - popieram Kubę - najlepiej coś wydajnego z iSCSI.To oferuje bardzo dobre transfery i bezproblemowo pozwala na pracę (nie jest widoczny jako dysk sieciowy tylko lokalny :) )

smirnoff

Post autor: smirnoff » poniedziałek 14 kwie 2014, 15:46

Ja jestem ciekaw po co to dzielić na 3 stanowiska i wydawać tyle pieniędzy skoro i tak nie można pracować na tym jednocześnie a stanowiska w skrajnych pozycjach będą gorsze pod względem akustyki - dodatkowo będzie dość ciasno. 

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » wtorek 15 kwie 2014, 08:52

...
Ja jestem ciekaw po co to dzielić na 3 stanowiska i wydawać tyle pieniędzy skoro i tak nie można pracować na tym jednocześnie a stanowiska w skrajnych pozycjach będą gorsze pod względem akustyki - dodatkowo będzie dość ciasno. ...

Dzięki Kuba, Zbynia i inni za Wasze wypowiedzi.

Moj post to luxna refleksja na temat filmów jakie czasami zdarza mi sie ogladach w internecie.

Po prostu zastanawiałem sie jak to jest, że wchodząc do reżyserki gośc odpala 2 lub 3 komputery zamiast jednego, i interesowało mnie to jak one są poaczone.

Czyli po prostu każdy służy do czegos innego, ale raczej rzadko pracuja jednocześnie ( np kiedy są połaczone razem celem zwiekszenia mocy obliczeniowej jak to jest w Logicu lub jako dodatkowe samplery ).

Chyba jednak nie ma co tego rozdzielać tylko stworzyc serwer z oddzielnymi plikami sesyjnymi i oddzielnie z finalnymi miksami do masteringu.

Chyba najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 15 kwie 2014, 12:23

Jak dla mnie takie coś ma sens jak robimy 2 lub 3 oddzielne pomieszczenia i chcemy zatrudnic ludzi którzy tam będą jednoczesnie pracować, inaczej to bez sensu bo zadne z tych stanowisk nie bedzie tak dobre jak mogło by byc jedno zrobione za te same pieniądze. Poza tym kwestia akustyki. 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 15 kwie 2014, 12:51

Ja mam wszystko na jednym komputerze, 3 ekrany. Miksuje głównie ITB. Więc w przypadku ITB nie ma to większego sensu według mnie. Można porobić sobie sesje dedykowane konkretnym zadaniom, w ten sposób po otwarciu poukładają się narzędzia tam gdzie chcemy (na konkretnych ekranach). Lub zrobić wirtualne pulpity.
Co innego gdy mamy wszystko OTB. Wtedy zrobiłbym osobne komputery z osobnym zestawem oprzyrządowania a pliki wymieniał dzięki wspólnej przestrzeni sieciowej. Ale nawet i w tym przypadku udałoby się to zrobić na jednym komputerze. Ograniczeniem może być tylko miejsce na sprzęt.

ODPOWIEDZ